to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:09 | 17.06.2016

Διεθνή

Εμανουέλ Μακρόν: Το Brexit είναι «το τέλος μιας υπερ-φιλελεύθερης Ευρώπης»

Το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου στη Βρετανία για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει ότι είμαστε "στο τέλος μιας υπερ-φιλελεύθερης Ευρώπης που δεν έχει πλέον πολιτικό σχέδιο", δήλωσε σήμερα ο γάλλος υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν.


"Η Ευρώπη βρίσκεται στο τέλος μιας φάσης", δήλωσε ο Μακρόν στο ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

Σύμφωνα με τον γαλλο υπουργό, οι Βρετανοί θέλουν να "διορθώσουν τις συνέπειες μιας υπερ-φιλελεύθερης πολιτικής, την οποία οι ίδιοι υποστήριξαν, μέσα στην οποία μας έσπρωξαν, κυρίως εδώ και δέκα χρόνια".

"Πιστεύω στην Ευρώπη, αλλά στην επανίδρυσή της", πρόσθεσε. "Το ευρωπαϊκό σχέδιο δεν μπορεί να είναι μόνο ένα σχέδιο κατάργησης των κανόνων, είναι ένα σχέδιο στο οποίο πρέπει να οικοδομήσουμε εκ νέου την αλληλεγγύη, την αληθινή ρύθμιση, τις συλλογικές προτιμήσεις".

"Το θέμα (...) δεν είναι να ξέρουμε αν καταφέρνουμε να είμαστε πιο ανταγωνιστικοί οι μεν από τους δε, αν πρέπει να ανοίξουμε αυτή ή την άλλη αγορά, είναι να ξέρουμε αν καταφέρνουμε συλλογικά να ζούμε καλύτερα".

Ο υπουργός έκρινε επίσης ότι είναι "σημαντικό να ερωτώνται οι πολίτες για την Ευρώπη", αλλά χαρακτήρισε το διάβημα των Βρετανών "επικίνδυνο", λέγοντας ότι κρατούν σε "ομηρία την υπόλοιπη (Ευρωπαϊκή) Ένωση".

Ο Μακρόν δήλωσε ότι ακόμη κι αν οι Βρετανοί αποφασίσουν στις 23 Ιουνίου να παραμείνουν στην ΕΕ, θα χρειαστεί "ταχεία αντίδραση για να αποτραπεί άλλες χώρες να ακολουθήσουν παρόμοια διαδικασία". "Δεν είναι απλώς ότι η Δανία, η Ολλανδία, η Πολωνία θα αρχίσουν να θέλουν το ίδιο καθεστώς...", δήλωσε.

Και αν το Brexit επικρατήσει, ο Μακρόν δήλωσε ότι θα πρέπει να ζητηθεί από την βρετανική κυβέρνηση "μεγάλη σαφήνεια".

"Είναι μια διαδικασία (...) για οποία δεν υπάρχει μεγάλη ευκρίνεια", αλλά "μπορεί να διαρκέσει δύο χρόνια", είπε ο Μακρόν.

Σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα στη Βρετανία, οι υποστηρικτές του Brexit θα επικρατήσουν στο δημοψήφισμα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)