to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:15 | 30.09.2014

Οικονομία

"Ελεήστε τον αόμματο": Κυρώθηκε η εθελοντική οικονομική αρωγή των εφοπλιστών

Η κυβέρνηση τους απάλλαξε από την εισφορά αλληλεγγύης


Τροπολογία με την οποία κυρώνεται και αποκτά ισχύ νόμου το από 18 Ιουλίου 2013 Συνυποσχετικό μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ναυτιλιακής Κοινότητας  το οποίο θεσμοθετούσε την  εθελοντική οικονομική αρωγή της Ναυτιλιακής Κοινότητας για την αντιμετώπιση της κρίσης της χώρας κατατέθηκε στη Βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι το ποσό της οικειοθελούς οικονομικής παροχής είχε συμφωνηθεί να ανέλθει ενδεικτικά στο ποσό των 140 εκατομμύριων ετησίως για τρία έτη 2014, 2015 και 2016-συνολικά 420 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο αργότερα το Συνυποσχετικό τροποποιήθηκε και συμφωνήθηκε η καταβολή του ποσού των 105 εκατομμυρίων ευρώ επί τέσσερα διαδοχικά έτη(2014-2017) με συνολικό καταβλητέο ποσό στην τετραετία το προαναφερόμενο (420 εκατομμύρια ευρώ). Για το τελευταίο έτος συμφωνήθηκε να διενεργηθεί νωρίτερα η καταβολή, προκειμένου η καταβολή του έτους 2017 να υπολογιστεί στο έτος 2016.

Σύμφωνα με τη σχετική λίστα που συνοδεύει την ρύθμιση, το Συνυποσχετικό αφορά 478 ναυτιλιακές εταιρίες που ανήκουν σε Έλληνες εφοπλιστές.

Ο υπολογισμός της Οικειοθελούς παροχής γίνεται με βάση τα πλοία τα οποία εκμεταλλεύεται, κατά κυριότητα ή μη, ή διαχειρίζεται έκαστος των συμβαλλομένων ως εξής:

* Για τα πλοία με ελληνική σημαία καταβάλλεται κατ΄έτος επί τετραετία (2014-2017) ποσό ίσο με το τελικό ποσό του φόρου που υπολογίστηκε και βεβαιώθηκε από την αρμόδια φορολογική ρχή για κάθε πλοίο κατά την προηγούμενη φορολογική κρίση.

* Για τα πλοία με αλλοδαπή σημαία, των οποίων η διαχείριση γίνεται από ημεδαπές ή αλλοδαπές επιχειρήσεις εγκατεστημένες στην Ελλάδα καταβάλλεται κατ΄έτος επί μια τετραετία ποσό ίσο με το τελικό φόρο που υπολογίστηκε και βεβαιώθηκε από την αρμόδια φορολογική αρχή για κάθε πλοίο κατά την προηγούμενη φορολογική χρήση, χωρίς να αφαιρούνται τυχόν προβλεπόμενες μειώσεις ή εκπτώσεις.

Με πληροφορίες από το thetoc.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)