to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Εκτός ταμπλό οι μετοχές ΠΑΣΟΚ

Οι μάχες που δίνονται (και θα συνεχίσουν να δίνονται) αφορούν αποκλειστικά το ποια παρέα (συμπεριλαμβανομένης και της ΔΗΜ.ΑΡ.) θα ελέγξει τον χώρο που θα μείνει ορφανός μετά την ήττα του ΠΑΣΟΚ και στις επόμενες εκλογές.


Μετά την τελευταία ντρίμπλα Βενιζέλου με τον σταυρό προτίμησης στις ευρωεκλογές και τα παζάρια για την κατάρτιση του ευρωψηφοδελτίου της Κεντροαριστεράς, είναι εμφανές ότι ο ανήρ δεν έχει καμία πρόθεση να εγκαταλείψει την καρέκλα.

Είναι επίσης εμφανές από τις αντιδράσεις ότι οι διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις που αναπτύσσονται από ομαδάρχες και τις ομάδες τους, εντός, εκτός και επί τα αυτά του χώρου της Κεντροαριστεράς ουδεμία σχέση έχουν με ιδεολογικές ή πολιτικές διαφορές.

Οι μάχες που δίνονται (και θα συνεχίσουν να δίνονται) αφορούν αποκλειστικά το ποια παρέα (συμπεριλαμβανομένης και της ΔΗΜ.ΑΡ.) θα ελέγξει τον χώρο που θα μείνει ορφανός μετά την ήττα του ΠΑΣΟΚ και στις επόμενες εκλογές.

Αυτή τη δεύτερη μάχη διαδοχής (την πρώτη την έχασε από τον Γ. Παπανδρέου τον Νοέμβριο του 2007) ο Ευ. Βενιζέλος θέλει να την κερδίσει. Θέλει να διατηρήσει τη διεύθυνση της "εταιρείας" ακόμη και αν (η εταιρεία) αλλάξει επωνυμία και μετοχική σύνθεση, πετώντας έξω εκείνους που ζητούν αλλαγή του "διοικητικού συμβουλίου" και του "διευθύνοντος συμβούλου" με το αιτιολογικό ότι η επιχείρηση δεν μοιράζει πλέον "μέρισμα".

Ελάχιστοι είναι σήμερα οι πολιτικοί που μπορούν να απεξαρτηθούν από το ναρκωτικό της εξουσίας. Που έχουν τη δύναμη να αποσυρθούν όταν φθάσει γι' αυτούς το τέλος εποχής, αναγνωρίζοντας τα λάθη τους και αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους.

Το βέβαιο είναι ότι ο Ευ. Βενιζέλος και οι άσπονδοι σύντροφοί του δεν ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Είναι όμως δύσκολο να καταλάβω -και το λέω χωρίς κανένα ίχνος ειρωνείας- πώς μπορεί να αποποιείται κάθε ευθύνη για τις πολιτικές που οδήγησαν το ΠΑΣΟΚ σε αποσύνθεση και να αρνείται κάθε κριτική στο πρόσωπό του.

Αν, όμως, οι ευθύνες του Ευ. Βενιζέλου είναι τεράστιες, δεν είναι μικρότερες οι ευθύνες των υπολοίπων εντός, εκτός και επί τα αυτά κεντροαριστερών. Τι κάνουν οι αριστεροί της ευθύνης, νεωτεριστές, εκσυγχρονιστές, παλαιοκομματικοί, παπανδρεϊκοί, σημιτικοί; Ερώτηση ρητορική. Απάντηση: Τίποτε, γιατί δεν υφίστανται.

Έχουν συνειδητοποιήσει ότι το προϊόν ΠΑΣΟΚ δεν πουλάει πια και περιμένουν να μείνει το μαγαζί χωρίς πελάτες για να το ξανανοίξουν με νέα ταμπέλα και νέα διεύθυνση.

Οι συγκρούσεις που εξελίσσονται υπακούουν σε αυτή τη λογική και όλοι είναι έτοιμοι για όλα προκειμένου να αποκτήσουν το πλειοψηφικό πακέτο. Να γίνουν ή να ξαναγίνουν ΠΑΣΟΚ στη θέση του ΠΑΣΟΚ. Μη βλέποντας ότι οι μετοχές κινδυνεύουν να τεθούν εκτός διαπραγμάτευσης στο πολιτικό ταμπλό.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)