to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:01 | 13.04.2014

Διεθνή

Τετραμερής Σύνοδος στη Γενεύη: Υιοθετήθηκε οδικός χάρτης για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία

Ολοκληρώθηκε η τετραμερής σύνοδος στη Γενεύη των επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Ε.Ε. και της Ουκρανίας με στόχο την αποκλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης - Οδικό χάρτη για την αποκλιμάκωση της έντασης υιοθέτησαν οι συμμετέχοντες - Συμφωνήθηκε αμνηστία για όσους έχουν καταλάβει κτίρια στην ανατολική Ουκρανία, αν παραδώσουν τα όπλα τους και εγκαταλείψουν τα υπό κατάληψη κτίρια


(η φωτογραφία από τη διαμαρτυρία φιλορώσων διαδηλωτών στη Μαριόπολη με απολογισμό τρεις νεκρούς και δεκατρείς τραυματίες από πυροβολισμούς)

Μεγ. Πέμπτη 17/4

Ενημέρωση 19:50

Ολοκληρώθηκε η τετραμερής σύνοδος στη Γενεύη για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ουκρανίας, της Ρωσίας και των ΗΠΑ, καθώς και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας αναμένεται να εκδώσουν κοινό ανακοινωθέν. 


«Όλες οι πλευρές συμφώνησαν να κάνουν βήματα για την αποκλιμάκωση της έντασης, ενώ συμφώνησαν σε αποχή από τη βία» δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ, λέγοντας ότι οι τέσσερις πλευρές υιοθετούν έναν οδικό χάρτη για την αποκλιμάκωση της έντασης.

Ο ρώσος υπουργός κάλεσε να ξεκινήσει άμεσα εθνικός διάλογος στην Ουκρανία, ζητά αποκεντρωμένη εξουσία και μεγαλύτερες εξουσίες για τις περιοχές, καθώς και ισχυρότερο ρόλο της ρωσικής γλώσσας στη χώρα.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι συμφωνήθηκε αμνηστία για όσους έχουν καταλάβει κτίρια στην ανατολική Ουκρανία. Ωστόσο, δήλωσε ότι οι τέσσερις πλευρές συμφώνησαν να ζητήσουν από τις ένοπλες ομάδες που έχουν καταλάβει τα κτίρια, να παραδώσουν τα όπλα τους και να εγκαταλείψουν τα υπό κατάληψη κτίρια.

Είπε ότι οι τέσσερις πλευρές συμφώνησαν να αναλάβει ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (OSCE) προεξάρχοντα ρόλο στη διαχείριση της κρίσης.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι η Ουκρανία θα πρέπει να παραμείνει ουδέτερη και να μην ενταχθεί σε καμία στρατιωτική συμμαχία.

Πρόσθεσε ότι οι τέσσερις πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν να συναντιούνται. «Μας δίνει ελπίδα το γεγονός ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ ενδιαφέρονται πραγματικά για τρι-μερή συνεργασία με τη Ρωσία» δήλωσε.

Χαρακτήρισε ως «διάκριση και εχθρότητα» την κίνηση του Κιέβου να επιβάλει περιορισμούς στις μετακινήσεις στην Ουκρανία ρώσων πολιτών.

Παράλληλα, αρνήθηκε τη ρωσική παρουσία στην Ουκρανία. «Δεν επιθυμούμε να εισέλθουν οι στρατιωτικές μας δυνάμεις στην Ουκρανία, όπου ζει το αδελφό έθνος» είπε.
 

Η συνάντηση στη Γενεύη διήρκεσε περισσότερο από όσο αναμενόταν. Η συνάντηση ξεκίνησε περίπου στις 12:00 ώρα Ελλάδας.

Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Αντρέι Ντεστσίτσα, ο ρώσος Σεργκέι Λαβρόφ, ο αμερικανός Τζον Κέρι και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον συμμετείχαν στις συνομιλίες.

Νωρίτερα τη Μ.Πέμπτη, ο Κέρι συναντήθηκε ξεχωριστά με κάθε έναν από τους ομολόγους του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΕ δέχθηκε τη διεξαγωγή συνομιλιών με τη Μόσχα για την ασφάλεια των προμηθειών της σε φυσικό αέριο. (in.gr)

------------------------

Εκτροχιάζεται η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία, λίγες ώρες πριν την τετραμερή συνάντηση στη Γενεύη για εξεύρεση διπλωματικής λύσης: Τρεις νεκροί και δεκάδες τραυματίες στη Μαριούπολη, μετά από συγκρούσεις ουκρανών στρατιωτών με φιλορώσους, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Εσωτερικών Arsen Avakov (πηγή: rt.com).

Σήμερα πραγματοποιείται στη Γενεύη η τετραμερής συνάντηση αντιπροσωπειών των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Ε.Ε. και της Ουκρανίας με στόχο την αποκλιμάκωση της κρίσης. Όπως έχει ανακοινωθεί από την Ε.Ε., στο τραπέζι θα καθίσουν ο Τζον Κέρι, ο Σεργκέι Λαβρόφ, η Κάθριν Αστον και ο Αντριι Ντεστσίτσια. «Σοβαρό έγκλημα» χαρακτήρισε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν την απόφαση του Κιέβου να στείλει ένοπλες δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία, αντί να προσπαθήσει να προxωρήσει σε διάλογο. Σε τηλεοπτικές του δηλώσεις ο κ. Πούτιν είπε ότι οι συζητήσεις που διεξάγονται σήμερα στη Γενεύη είναι «πολύ σημαντικές» και κάλεσε την ουκρανική κυβέρνηση να συνομιλήσει με τις ρωσόφωνες κοινότητες στα ανατολικά.  Υποστήριξε τέλος ότι είναι ανοησίες οι ισχυρισμοί ότι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται στην ανατολική Ουκρανία.

 

Την ίδια στιγμή, πάντως, οι ΗΠΑ και η Ρωσία εξακολουθούν να επιδίδονται σε αλληλοκατηγορίες: Η Ρωσία μπορεί να υποστεί περαιτέρω κυρώσεις αν εντείνει την υποστήριξή της στους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε σε συνέντευξή του στο CBS ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. «Αυτό που έχω πει επανειλημμένα είναι ότι όσο η Ρωσία λαμβάνει τέτοιου είδους μέτρα που έχουν σχεδιαστεί για να αποσταθεροποιήσουν την Ουκρανία και συνεχίζει να παραβιάζει την κυριαρχία της χώρας θα υπάρχουν συνέπειες», τόνισε.Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «οι αποφάσεις του κ. Πούτιν δεν είναι μόνο κακές για την Ουκρανία, αλλά θα μακροπρόθεσμα θα είναι κακές και για τη Ρωσία». 

Χθες ο Λευκός Οίκος Νωρίτερα ανακοίνωσε ότι θεωρεί σωστό η ουκρανική κυβέρνηση να αναλάβει δράση ώστε «να αποκαταστήσει τον νόμο και την τάξη στην ανατολική Ουκρανία»

Από την πλευρά του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επέκρινε τις ΗΠΑ κατηγορώντας τες ότι εγκρίνουν «τον πόλεμο που έχει κηρύξει το Κίεβο εναντίον του ίδιου του τού λαού». Επίσης, κάλεσε την Ουάσιγκτον να προσέξει «τις καταστροφικές συνέπειες αυτής της ριψοκίνδυνης υποστήριξης των προστατευόμενών της του Κιέβου» (πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ).

 

Οι «εύφλεκτες» περιοχές στην Ανατολική Ουκρανία:

Yandex Maps

Μ. Τετάρτη, 16/4: Συνεχίζεται ο αναβρασμός, με τους φιλορώσους να ελέγχουν πόλεις της Ανατολικής Ουκρανίας

15:35  Το NATO αποφάσισε επισήμως την Τετάρτη να προχωρήσει σε σειρά άμεσων μέτρων για την ενίσχυση των δυνάμεών του στην ανατολική Ευρώπη, με αφορμή την εξελισσόμενη κρίση στην Ουκρανία.

13:30 Οι φιλορώσοι διαδηλωτές ανακήρυξαν την Οδησσό ανεξάρτητη «Λαϊκή Δημοκρατία» που ελέγχεται από τους κατοίκους της (πηγή: rt.com).

12:40 Για «εξαγωγή τρομοκρατίας» κατηγόρησε τη Ρωσία ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσένιουκ, προσθέτοντας, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ότι η Μόσχα χτίζει ένα νέο Τείχος του Βερολίνου στην Ευρώπη. Ο επικεφαλής της ουκρανικής κυβέρνησης σημείωσε ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί καλυμμένες δυνάμεις της για να οργανώνει ενόπλους αποσχιστές  οι οποίοι, σύμφωνα με τον ίδιο, επιτίθενται στις ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας και καταλαμβάνουν κρατικά κτήρια (πηγή: Ναυτεμπορική).

12:10 Σύμφωνα με το Inerfax, ένοπλοι ρωσόφωνοι διαδηλωτές κατέλαβαν το δημαρχείο του Ντόνετσκ.

11:15 Πέντε - έξι τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού εισήλθαν στην πόλη Σλαβιάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και στο πρώτο όχημα κυματίζει η ρωσική σημαία. Περίπου 15 ένοπλοι με ανόμοιες στολές μάχης χωρίς διακριτικά κάθονται στα οχήματα και χαιρετούν τον κόσμο. 

Νωρίτερα:

Τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ είχε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν αργά το βράδυ της Τρίτης, ενόψει της τετραμερούς συνάντησης Ουκρανίας, Ρωσίας, ΗΠΑ και Ε.Ε. την Πέμπτη στη Γενεύη. Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο κ. Πούτιν, προειδοποίησε τη Γερμανίδα καγκελάριο ότι η Ουκρανία είναι στα πρόθυρα του εμφυλίου πολέμου μετά την απόφαση της κεντρικής εξουσίας στο Κίεβο να στείλει στρατό κατά των αυτονομιστικών ανταρτών στα ανατολικά της χώρας.

Και οι δύο ηγέτες «τόνισαν τη σημασία» των συνομιλιών που έχουν προγραμματιστεί για τις 17 Απριλίου και εξέφρασαν την ελπίδα ότι η συνάντηση της Γενεύης μπορεί να δώσει ένα σαφές μήνυμα για ομαλοποίηση της κατάστασης στην Ουκρανία. Ο κ. Πούτιν, είπε επίσης στην κ. Μέρκελ, πως οι δράσεις του ουκρανικού στρατού στην ανατολική Ουκρανία αντιπροσωπεύουν «αντισυνταγματική χρήση βίας κατά των ειρηνικών διαδηλώσεων ».

Κατά την τηλεφωνική συνομιλία των δυο ηγετών, ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε επίσης τη σημασία της σταθεροποίησης της ουκρανικής οικονομίας και τη συνέχιση της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Ο κ. Πούτιν συνομίλησε τηλεφωνικά και με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στον οποίο και τόνισε πως «η βίαιη κλιμάκωση είναι το αποτέλεσμα των ανεύθυνων πολιτικών του Κιέβου, που αγνόησε τα δικαιώματα και τα έννομα συμφέροντα των ρωσόφωνων κατοίκων της χώρας» στην ανατολική Ουκρανία (πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ).

Russian President Vladimir Putin.(RIA Novosti / Aleksey Nikolskyi)

Μ. Τρίτη, 15/4

21:00 "Δικαιολογημένη" χαρακτηρίζουν οι ΗΠΑ την επιθέση των ουκρανικών δυνάμεων κατά των φιλορώσων ακτιβιστών στο Ντόνετσκ, καθώς "απειλούνται ο νόμος και η τάξη". "H oυκρανική κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να προστατεύει τον νόμο και την τάξη και οι προκλήσεις αυτές στην ανατολική Ουκρανία δημιουργούν μια κατάσταση στην οποία πρέπει να απαντήσει η κυβέρνηση" ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ.Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Κάρνεϊ σημείωσε ακόμα ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν σοβαρά την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Πληροφορίες για 11 νεκρούς.

20:50  Την ίδρυση ενός κινήματος αντίστασης απέναντι στον «πόλεμο» που έχει εξαπολύσει, σύμφωνα με την ίδια, η Ρωσία στα ανατολικά της χώρας ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας και υποψήφια στις προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου, Γιούλια Τιμοσένκο. «Η Ρωσία εξαπέλυσε έναν αληθινό πόλεμο στην ανατολική Ουκρανία», δήλωσε η Τιμοσένκο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

 

20:00 Η Ρωσία εξέφρασε τη βαθιά της ανησυχία σήμερα σχετικά με τις πληροφορίες για την ύπαρξη θυμάτων στην ανατολική Ουκρανία, όπου το Κίεβο εξαπέλυσε μια «ειδική επιχείρηση» εναντίον των ρωσόφιλων αυτονομιστών που έχουν καταλάβει πολλά κυβερνητικά κτίρια και εγκαταστάσεις.

«Οι πληροφορίες που λαμβάνουμε προκαλούν βαθιά ανησυχία. Κατά τα φαινόμενα, τα γεγονότα εξελίσσονται βάσει του χειρότερου δυνατού σεναρίου», δήλωσε ο Κονσταντίν Ντολγκόφ εκπρόσωπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

18:04 4 νεκροί και 2 τραυματίες πολιτοφύλακες του "Στρατού του Ντονμπάς" από την επίθεση του ουκρανικού στρατού στο αεροδρόμιο του Κραματόρσκ, σύμφωνα με τον Θανάση Αυγερινό. Η ρωσική τηλεόραση μεταδίδει πληροφορίες για αγγλόφωνους μισθοφόρους που πολεμούν στο πλευρό του ουκρανικού στρατού

 Μια φάλαγγα θωρακισμένων και μέλη των ειδικών δυνάμεων της Ουκρανίας βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε απόσταση σαράντα χιλιομέτρων από τη Σλαβιάνσκ, μια τοποθεσία στην ανατολική Ουκρανία, τον έλεγχο της οποίας έχουν πάρει από το Σάββατο ένοπλες φιλορωσικές ομάδες, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είδε περίπου 10 θωρακισμένα, 7 άρματα μάχης και 7 οχήματα μεταφοράς προσωπικού με μέλη των ειδικών δυνάμεων κοντά στην τοποθεσία Ιζιούμ, η οποία βρίσκεται 40 χιλιόμετρα βόρεια της Σλαβιάνσκ, στην οδική αρτηρία που οδηγεί εκεί από το Χάρκοβο.


Οι στρατιωτικοί, οι οποίοι συνοδεύονται από αστυνομικούς, εγκατέστησαν στον δρόμο ένα σημείο ελέγχου, με ένα ελαφρύ θωρακισμένο, που προστατεύεται από φράγματα από μπετόν. Αυτοί ελέγχουν όλα τα οχήματα που διέρχονται από το σημείο αυτό. Αυτό που βλέπει κανείς είναι συνολικά περίπου 100 άνδρες, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο.

Ενημέρωση 17.07

Σφίγγει ο κλοιός στο Σλαβιάνσκ... Περικυκλωμένη από στρατιωτικές δυνάμεις ελεγχόμενες από το Κίεβο είναι η πόλη της ανατολικής Ουκρανία με τη σύγκρουση με τους ρωσόφιλους να φαντάζει αναπόφευκτη. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν τεθωρακισμένα οχήματα στη διάθεσή τους, δήλωσε ο αυτοανακηρυχθείς ρωσόφιλος δήμαρχος της πόλης, Βιατσεσλάβ Πονομαριόφ. 

«Τα οδοφράγματα ενισχύονται στους δρόμους και τους δρόμους στην πόλη της και η πολιτοφυλακή παίρνει προφυλάξεις σε περίπτωση επιθέσεων. Τα στρατεύματα έχουν περικυκλώσει την πόλη. Τα τεθωρακισμένα οχήματα έχουν πάρει θέση. Ετοιμαζόμαστε. Αν προσπαθήσουν να κινηθούν θα πρέπει να τους σταματήσουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πονομαριόφ. 


«Γελοίους ισχυρισμούς» χαρακτήρισε στο μεταξύ τις αναφορές Δυτικών ΜΜΕ για ρωσική στρατιωτική παρουσία στην ανατολική Ουκρανία, ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ

 

Η στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας καθιστά ζωτικής σημασίας την ανάπτυξη εκ μέρους του ΝΑΤΟ σημαντικού αριθμού στρατευμάτων στην ανατολική Ευρώπη αγνοώντας οποιεσδήποτε αντιρρήσεις της Ρωσίας, τόνισε ο υπουργός Άμυνας της Πολωνίας, η οποία είναι μεταξύ των χωρών με την πιο «σκληρή γραμμή» στην ΕΕ έναντι της Μόσχας. (skai.gr)



-----------------------------. 

Την έναρξη της μεγάλης «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» για την ανακατάληψη των πόλεων που έχουν πέσει στα χέρια ρωσόφιλων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε ο μεταβατικός πρόεδρος της χώρας Ολεκσάντερ Τουρτσίνοφ.

Σύμφωνα με τον κ. Τουρτσίνοφ, η επιχείρηση άρχισε κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης στην επαρχία του Ντονέτσκ, όπου βρίσκονται οι περισσότερες κατειλημμένες πόλεις.

«[Η επιχείρηση] θα γίνει σταδιακά, θα γίνει υπεύθυνα και ισορροπημένα», τόνισε ο κ. Τουρτσίνοφ, απευθυνόμενος στη Βουλή το πρωί της Τρίτης.

Την Κυριακή ο κ. Τουρτσίνοφ προειδοποίησε τους αντάρτες πως θα εξαπέλυε «μεγάλης κλίμακας» επιχείρηση εναντίον τους, με τη συμμετοχή και των ενόπλων δυνάμεων, σε περίπτωση που δεν κατέθεταν τα όπλα έως το πρωί της Δευτέρας. Η προθεσμία εξέπνευσε με τις φιλορωσικές δυνάμεις να μένουν αμετακίνητες στις θέσεις τους.

Εν τω μεταξύ, σαφή προειδοποίηση προς το Κίεβο να μη χρησιμοποιήσει βία στις ανατολικές περιοχές απηύθυνε νωρίτερα ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο ρώσος ΥΠΕΞ χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το ενδεχόμενο βίας για την καταστολή των φιλορωσικών κινητοποιήσεων, προσθέτοντας πως θα υπέσκαπτε τις προγραμματισμένες τετραμερείς επαφές στη Γενεύη. (skai.gr)
 

ΝΑΤΟ καλεί Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματα από την Ουκρανία

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν κάλεσε τη Ρωσία να "μειώσει την πίεση" επί της ουκρανικής κρίσης, αποσύροντας τα στρατεύματα που έχει αναπτύξει κοντά στα σύνορα.

"Είμαι πολύ ανήσυχος με τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, για τη συνέχιση των βίαιων επεισοδίων από μικρές ομάδες αυτονομιστών και για τη στρατιωτική πίεση στη Ρωσία στα ουκρανικά σύνορα", δήλωσε ο Ράσμουσεν κατά την άφιξή του στη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο.

"Καλώ τη Ρωσία να μειώσει την πίεση επί της κρίσης, να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα σύνορα ώστε να σταματήσει η αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας και να αποδείξει ότι δεν υποστηρίζει τις βίαιες ενέργειες των φιλορώσων αυτονομιστών. Η Ρωσία πρέπει να πάψει να είναι μέρος του προβλήματος και να αρχίσει να συμμετέχει στη επίλυσή" του, πρόσθεσε.

Ο Ράσμουσεν αναμένεται να παρουσιάσει στους ευρωπαίους υπουργούς τα μέτρα που έλαβε η Ατλαντική Συμμαχία για να εγγυηθεί την ασφάλεια των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, κυρίως των χωρών της Βαλτικής, της Πολωνίας και της Ρουμανίας.

Για να καθησυχάσει τις χώρες αυτές, το ΝΑΤΟ αποφάσισε την προσωρινή ανάπτυξη αεροσκαφών-ραντάρ AWACS.

Οι ΗΠΑ έχουν επίσης αναπτύξει ως ενισχύσεις στις χώρες της Βαλτικής, έξι μαχητικά-βομβαρδιστικά F-15, 12 F-16 και τρία μεταγωγικά αεροσκάφη στην Πολωνία. Άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ τους η Γαλλία και η Βρετανία, δήλωσαν έτοιμες να στείλουν αεροσκάφη σε αυτές τις χώρες, αν το ΝΑΤΟ το ζητήσει τις προσεχείς εβδομάδες.

Παράλληλα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ δήλωσε ότι η Ρωσία πρέπει να αποστασιοποιηθεί από τους φιλορώσους αυτονομιστές που έχουν καταλάβει δημόσια κτίρια στην ανατολική Ουκρανία. "Θα ήταν καλό η Ρωσία να αποστασιοποιηθεί από τις βίαιες και παράνομες ενέργειες φιλορώσων διαδηλωτών", τόνισε ο Σταϊνμάγερ σε συνέντευξή του στη γερμανική εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit.

Η εξέγερση στην ανατολική Ουκρανία άρχισε πριν από οκτώ μέρες, αλλά κλιμακώθηκε το τελευταίο 48ωρο, με τους αυτονομιστές να καταλαμβάνουν όλο και περισσότερα κτίρια, συμπεριλαμβανομένων οπλοστασίων γεμάτων όπλα. (epikaira.gr)

ΟΗΕ: Οι ρωσόφωνοι ισχυρίσθηκαν ψευδώς ότι δέχονται επίθεση για να δικαιολογήσουν την ανάμιξη της Ρωσίας στην Ουκρανία

"Οι ρωσόφωνοι στην ανατολική Ουκρανία ισχυρίσθηκαν ψευδώς ότι δέχονται επίθεση για να δικαιολογήσουν την ανάμιξη της Ρωσίας", αναφέρεται σε σημερινή έκθεση του γραφείου του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

"Παρόλο που υπήρξαν μερικές επιθέσεις εναντίον της ρωσόφωνης κοινότητας, αυτές δεν ήταν ούτε συστηματικές ούτε εκτεταμένες", αναφέρεται στην έκθεση, η οποία δημοσιοποιείται έπειτα από δύο επισκέψεις που πραγματοποίησε τον περασμένο μήνα στη χώρα ο βοηθός γενικός γραμματέας για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ιβάν Σιμόνοβιτς.

"Φωτογραφίες από τις διαμαρτυρίες στη Μαϊντάν, εξαιρετικά υπερβολικές ιστορίες για παρενόχληση ρωσοφώνων από Oυκρανούς εθνικιστές εξτρεμιστές και η παραπληροφόρηση πως αυτοί οι τελευταίοι έρχονται οπλισμένοι για να καταδιώξουν ρωσόφωνους στην Κριμαία, χρησιμοποιήθηκαν συστηματικά για να δημιουργηθεί ένα κλίμα φόβου και ανασφάλειας που αντικατοπτρίσθηκε στην υποστήριξη της ένταξης της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία", προστίθεται στην έκθεση.  (epikaira.gr)

Μ. Δευτέρα, 14/4

11:40 Τηλεφωνική επικοινωνία είχε το βράδυ της Δευτέρας ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν με τον Αμερικανικό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα σχετικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Ουκρανία. Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε κατά η διάρκεια της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας από τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν να χρησιμοποιήσει την επιρροή του για να πεισθούν οι φιλορώσοι ένοπλοι της ανατολικής Ουκρανίας να καταθέσουν τα όπλα.

Ο Μπαράκ Ομπάμα "τόνισε ότι είναι αναγκαίο όλες οι άτακτες ένοπλες ομάδες να καταθέσουν τα όπλα και άσκησε πιέσεις επί του προέδρου Πούτιν να χρησιμοποιήσει την επιρροή του επί των ενόπλων φιλορωσικών ομάδων για να τις πείσει να καταθέσουν τα όπλα, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Ο αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε επίσης "τη βαθιά το ανησυχία για την υποστήριξη που παρέχει η ρωσική κυβέρνηση προς τις ενέργειες των ενόπλων αυτονομιστών που απειλούν να κλονίσουν και να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση της Ουκρανίας".

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε από την πλευρά του "εικασίες" που βασίζονται "σε αβάσιμες πληροφορίες".

19.34: Σκέψεις ΗΠΑ για προμήθεια όπλων στην Ουκρανία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν το ενδεχόμενο να προμηθεύσουν όπλα στην Ουκρανία, όπου υπάρχει αναταραχή στις ανατολικές περιοχές, με τη Ρωσία να φέρεται πως βρίσκεται πίσω από αυτήν. Την παραπάνω πληροφορία , επιβεβαίωσε σύμβουλος τού Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι.

 

17:40 Το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο διεξήχθη σήμερα στο Λουξεμβούργο, ενέκρινε τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας ύψους 1 δισεκ. ευρώ στην Ουκρανία και μια μεγάλη μείωση των τελωνειακών δασμών των προϊόντων της τα οποία εισάγονται στην Ευρώπη για να στηρίξει τη χώρα αυτή, η οποία είναι αντιμέτωπη με μεγάλες οικονομικές δυσκολίες.

 

14:00 Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε ότι η ηγεσία του Κιέβου «δεν τάσσεται εναντίον της διεξαγωγής δημοψηφίσματος» για τον τύπο κράτους που θα πρέπει να είναι η χώρα και πρόσθεσε πως είναι σίγουρος ότι ένα τέτοιο δημοψήφισμα θα επιβεβαίωνε την επιθυμία της πλειοψηφίας για μια ενωμένη, ανεξάρτητη χώρα. Η διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος είναι ένα από τα αιτήματα των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ (φωτ.), σε δηλώσεις του προς κοινοβουλευτική επιτροπή οι οποίες μεταδόθηκαν από την τηλεόραση, πρόσθεσε ότι μια τέτοια ψηφοφορία θα μπορούσε να διεξαχθεί ταυτόχρονα με τις προεδρικές εκλογές στις 25 Μαΐου.

Θα γίνει «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση

Ο ίδιος πρόσθεσε πως μια αντιτρομοκρατική επιχείρηση με τη συμμετοχή του στρατού θα αρχίσει στην ανατολική Ουκρανία, εκτός αν οι αντάρτες καταθέσουν τα όπλα τους, και πως η περιφέρεια Ντονμπάς «θα σταθεροποιηθεί σύντομα».

Το πρακτορείο Reuters εξάλλου κάνει λόγο για επίθεση 100 φιλορώσων αυτονομιστών στο αρχηγείο της αστυνομίας στην ανατολική ουκρανική πόλη Χορλίβκα. Πλάνα στην ουκρανική τηλεόραση δείχνουν άνδρες των υγειονομικών υπηρεσιών να παρέχουν τις πρώτες βοήθειες σε άτομα που τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης. Η Χορλίβκα ανήκει στην περιφέρεια του Ντονέτσκ και έχει περίπου 300.000 κατοίκους.

Λαβρόφ: Να έχουν λόγο οι ανατολικές επαρχίες για το νέο Σύνταγμα

Οι κατά κύριο λόγο ρωσόφωνες ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας θα πρέπει να έχουν λόγο στην σύνταξη του νέου ουκρανικού συντάγματος το οποίο θα πρέπει στη συνέχεια να τεθεί σε δημοψήφισμα, δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

Σε συνέντευξη Τύπου μετά από συνάντησή του με τον Σουδανό ομόλογό του, ο κ. Λαβρόφ τόνισε ότι δεν είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας μια διάσπαση της Ουκρανίας, ωστόσο η Μόσχα επιθυμεί ίση μεταχείριση όλων των Ουκρανών πολιτών από το Κίεβο.

Αρνήθηκε επίσης τις κατηγορίες της Ουκρανίας και των ΗΠΑ ότι η Ρωσία διατηρεί καμουφλαρισμένους πράκτορες οι οποίοι δυναμιτίζουν την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία και ζήτησε εξηγήσεις για τις πληροφορίες περί επίσκεψης του επικεφαλής της CIA Τζον Μπρέναν στο Κίεβο.

Γερμανία: Παρασκηνιακός ρόλος της Ρωσίας στην ένταση

Η Ρωσία παίζει παρασκηνιακό ρόλο στην κλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με πολλές πηγές, ανέφερε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Έτερος κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε, από το Βερολίνο, ότι στη συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο εντός της ημέρας θα συζητηθεί και το ενδεχόμενο επιβολής της «τρίτης φάσης» κυρώσεων κατά της Ρωσίας για τη στάση της στο ουκρανικό.

10:45 Καμία διάθεση συμμόρφωσης με το τελεσίγραφο του Κιέβου, που απειλεί με «ευρείας κλίμακας αντιτρομοκρατική επίθεση», δε δείχνουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές στο Σλαβιάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, λίγες ώρες μετά τη λήξη του τελεσιγράφου.

Ανταποκριτής του πρακτορείου Reuters αναφέρει ότι η ρωσική σημαία εξακολουθούσε να κυματίζει στο αρχηγείο της αστυνομίας στις 9 π.μ. (τοπική ώρα), ενώ μασκοφόροι συνέχιζαν να τοποθετούν σάκους άμμου ως οδοφράγματα μπροστά από το κτίριο. Μάλιστα, ένα φορτηγό μετέφερε περισσότερα λάστιχα αυτοκινήτων για την ενίσχυση των οδοφραγμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή σημειώθηκαν βίαιες συγκρούσεις μετά από την προσπάθεια των δυνάμεων ασφαλείας να απελευθερώσουν τα κυβερνητικά κτίρια που είχαν καταλάβει οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην πόλη Σλαβιάνσκ. Ένα μέλος των ουκρανικών δυνάμεων ασφαλείας και δύο στελέχη της εθνικιστικής οργάνωσης «Δεξιός Τομέας» σκοτώθηκαν και πέντε άτομα από τις τάξεις των κυβερνητικών δυνάμεων τραυματίστηκαν στη διάρκεια της επιχείρησης.

Μετά από το Σλαβιάνσκ, η βία επεκτάθηκε και στο Χάρκοβο, όπου εκατοντάδες ρωσόφιλοι διαδηλωτές οπλισμένοι με ρόπαλα περικύκλωσαν το δημαρχείο της πόλης, με τον δήμαρχο να βρίσκεται μέσα στο κτίριο. Για βίαιες συγκρούσεις με 50 τραυματίες έκανε λόγο το ρωσικό Interfax, επικαλούμενο αστυνομικές πηγές.

Άκαρπες οι συζητήσεις για την Ουκρανία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Σε διάλογο κωφών μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας εξελίχτηκε η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που έγινε τις απογευματινές προς βραδινές ώρες της Κυριακής στη Νέα Υόρκη (ξημερώματα ώρα Ελλάδας) με τους δυτικούς να κατηγορούν τη Μόσχα ότι ενορχήστρωσε την ένταση στην ανατολική Ουκρανία και τη Μόσχα να ρίχνει τις ευθύνες στο Κίεβο για χρήση βίας κατά του ουκρανικού λαού.

Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα πολύ καλά εξοπλισμένα κοντά στα ουκρανικά σύνορα, ανέφερε ο πρέσβης της Βρετανίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο βρετανός πρέσβης στον ΟΗΕ είπε χαρακτηριστικά ότι αυτά τα στρατεύματα συμπληρώνουν τους 25.000 στρατιώτες που πρόσφατα αναπτύχθηκαν στη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Μόσχα τον περασμένο μήνα.

«Δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι υπάρχουν ρωσικά στρατεύματα στην περιοχή των συνόρων με την Ουκρανία ο αριθμός των οποίων κυμαίνεται μεταξύ 35.000 και 40.000 στρατιωτών. Τα ρωσικά στρατεύματα είναι εξοπλισμένα με μαχητικά αεροσκάφη, άρματα μάχης, πυροβολικό και μονάδες υλικοτεχνικής υποστήριξης» τόνισε ο πρέσβης Μαρκ Λάιαλ Γκράντ.

«Τα στρατεύματα αυτά είναι ένας αριθμός επιπλέον των 25.000 στρατιωτών της Ρωσίας που μεταφέρθηκαν παράνομα στην Κριμαία» συμπλήρωσε ο βρετανός πρέσβης στον ΟΗΕ κατά την ομιλία του στη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Ουκρανία.

-----------------------------

22:55 Επείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Ουκρανία

21:51 Η ουκρανική κυβέρνηση έθεσε προθεσμία μέχρι το πρωί της Δευτέρας (09.00 τοπική ώρα) προς τους φιλορώσους αυτονομιστές για να παραδώσουν τα όπλα τους και να εγκαταλείψουν τα κυβερνητικά κτίρια τα οποία έχουν καταλάβει στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με προεδρικό διάταγμα που εκδόθηκε απόψε.

21:05 Ολ. Τουρτσίνοφ: Η Ρωσία διεξάγει πόλεμο κατά της Ουκρανίας

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία ότι διεξάγει πόλεμο κατά της Ουκρανίας με την υποκίνηση ταραχών στην ανατολική περιοχή της χώρας, σε διάγγελμά του προς τον ουκρανικό λαό που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

"Αίμα χύθηκε στον πόλεμο που η Ρωσία διεξάγει κατά της Ουκρανίας" είπε προσθέτοντας ότι διεξάγεται αντιτρομοκρατική επιχείρηση μεγάλης κλίμακας για τον τερματισμό των ταραχών.

"Δεν θα επιτρέψουμε στη Ρωσία να επαναλάβει το σενάριο της Κριμαίας στις ανατολικές περιοχές της χώρας...όσοι υποστηρίζουν τους επιτιθέμενους και τους καταληψίες, οι οποίοι διεξάγουν ένοπλο πόλεμο κατά της χώρας μας, δεν θα αποφύγουν την τιμωρία και την απόδοση ευθυνών" είπε επαναλαμβάνοντας ότι οι αυτονομιστές που θα παραδώσουν τα όπλα τους μέχρι αύριο το πρωί δεν θα διωχθούν.

Στις Βρυξέλλες, η επικεφαλής τις ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει κάθε απόπειρα αποσταθεροποίησης της Ουκρανίας και τις ουκρανικές αρχές να συνεχίσουν να επιδεικνύουν αυτοσυγκράτηση στις επιχειρήσεις για την αποκατάσταση της εξουσίας τους. (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

18:40 Βίαιες συγκρούσεις και στο Χάρκοβο μετά το αίμα στη Σλαβιάνσκ: Πέραν της βίας στο Χάρκοβο, σύμφωνα με ουκρανικά μέσα, ένοπλοι φιλορώσοι έχουν επίσης καταλάβει αστυνομικά τμήματα και κυβερνητικά κτήρια στις ανατολικές πόλεις Μαριούπολη (όπου κατοικεί μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινότητας της Ουκρανίας), Κραματόρσκ, Ντρούσκόβκα και Γενακίγιεβε.

Σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο Interfax-Ukraine, εκατοντάδες ρωσόφιλοι διαδηλωτές οπλισμένοι με ρόπαλα έχουν περικυκλώσει το δημαρχείο του Χαρκόβου με τον δήμαρχο να βρίσκεται μέσα στο κτήριο. Για βίαιες συγκρούσεις με 50 τραυματίες κάνει λόγο το ρωσικό Interfax, επικαλούμενο αστυνομικές πηγές.

Πέραν του Χαρκούβου, σύμφωνα με ουκρανικά μέσα, ένοπλοι φιλορώσοι έχουν επίσης καταλάβει αστυνομικά τμήματα και κυβερνητικά κτήρια στις ανατολικές πόλεις Μαριούπολη (όπου κατοικεί μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινότητας της Ουκρανίας), Κραματόρσκ, Ντρούσκόβκα και Γενακίγιεβε. Εάν επιβεβαιωθεί, αυτό θα σημαίνει πως υπάρχει ένοπλη αυτονομιστική παρουσία συνολικά σε πέντε παραμεθόριες ουκρανικές πόλεις. (skai.gr)

Eνημέρωση: Ένας αξιωματικός της ουκρανικής υπηρεσίας ασφαλείας σκοτώθηκε και πέντε ακόμη άνδρες τραυματίστηκαν κατά την «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση της Ουκρανίας για να τερματιστεί ο έλεγχος του Σλαβιάνσκ από φιλορώσους διαδηλωτές (πηγή: rt.com). «Από τις τάξεις των αυτονομιστών, υπάρχει ένας "αδιευκρίνιστος αριθμός" θυμάτων», ανέφερε στη σελίδα του στο Facebook ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ, ενώ σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti έχει σκοτωθεί ένας ακτιβιστής και έχουν τραυματιστεί δύο.  Ένοπλοι φιλορώσοι κατέλαβαν το Σάββατο κτήρια της αστυνομίας και των υπηρεσιών ασφαλείας και ύψωσαν οδοφράγματα στα περίχωρα της πόλης, η οποία βρίσκεται σε απόσταση περίπου 150 χλμ. από τα ρωσικά σύνορα. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Interfax, o ουκρανός υπουργός Εσωτερικών κάλεσε τους κατοίκους να φύγουν από το κέντρο του Σλαβιάνσκ, να παραμείνουν στα διαμερίσματά τους και να μην πλησιάζουν τα παράθυρα. 

Παράλληλα, αυτονομιστές κατέλαβαν σήμερα το γραφείο του δημάρχου στην πόλη Μαριούπολη της ανατολικής Ουκρανίας, στην Θάλασσα του Αζόφ, μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Οι διαδηλωτές εισέβαλαν στο κτίριο ύστερα από πορεία που πραγματοποίησαν στην οποία συμμετείχαν περίπου 1.000 άτομα, δήλωσε δημοσιογράφος της περιοχής που εργάζεται στην εφημερίδα Priazovsky Worker:

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

Αναλυτικά:

Ένοπλες ομάδες ακτιβιστών κατέλαβαν κτίρια της αστυνομίας σε πόλεις της ανατολικής Ουκρανία το Σάββατο , καθώς κλιμακώνονται οι εντάσεις μεταξύ της κυβέρνησης στο Κίεβο και των φιλο-ρωσων αυτονομιστών.

Σήμερα, Κυριακή, την έναρξη  «αντιτρομοκρατικής» επιχείρησης για να τερματιστεί ο έλεγχος του Σλαβιάνσκ από αυτονομιστές ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Αρσέν Αβάκοφ.  Διευθύνεται από το αντιτρομοκρατικό κέντρο της υπηρεσίας κρατικής ασφαλείας. Συμμετέχουν δυνάμεις από όλες τις μονάδες ασφαλείας της χώρας. Ελικόπτερο πετάει πάνω από το Σλαβιάνσκ, όπως μεταδίδει το rt.com:

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

Χθες, εκατοντάδες ένστολοι άνδρες κατέλαβαν το αρχηγείο της αστυνομίας στο Ντόνετσκ, την πλέον βιομηχανική πόλη στην ανατολική Ουκρανία όπου οι περισσότεροι πολίτες είναι ρωσόφωνοι, αναγκάζοντας σε παραίτηση τον αρχηγό της αστυνομίας , ανέφεραν οι τοπικές αρχές . Το Ντόνετσκ είναι το επίκεντρο των μαζικών διαδηλώσεων εναντίον της νέας φιλοδυτικής ηγεσίας στο Κίεβο. Ακολούθησε η κατάληψη ενός αστυνομικού τμήματος και του κτιρίου των υπηρεσιών ασφαλείας στο Σλαβιάνσκ, περίπου 100 χιλιόμετρα βόρεια του Ντόνετσκ όπου οι ρωσόφωνοι απαίτησαν δημοψήφισμα για την απόσχιση από την Ουκρανία .

Ο υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αρακόφ είπε επίσης ότι αστυνομικά τμήματα σε δύο άλλες πόλεις της περιοχής το Κραματόρσκ και το Κράσνι Λίβαν δέχτηκαν επιθέσεις ενώ αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι στο Κραματόρσκ έπεσαν πυροβολισμοί κατά την κατάληψη του κτιρίου. Ο ουκρανός υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι υπήρξε επείγουσα σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας και Άμυνας για να εξεταστεί η κατάσταση, και κατηγόρησε τη Ρωσία για «εξωτερική επίθεση». Στην Ουάσινγκτον, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζαν Ψάκι έγραψε στο Twitter «ακολουθώντας» τον υπουργό Εσωτερικών Αρακόφ: «Η Ρωσία φαίνεται να είναι και πάλι πίσω από την ανησυχητική βία».

An armed pro-Russian activists addresses supporters gathered in front of a police station in the eastern Ukrainian city of Slavyansk after it was seized by a few dozen gunmen on April 12, 2014. (AFP Photo / Anatoliy Stepanov)

Η κυβέρνηση στο Κίεβο και δυτικές χώρες έχουν κατηγορήσει επανειλημμένα τη Ρωσία για προσπάθεια αποσταθεροποίησης της Ουκρανίας και υποκίνηση αποσχιστικών τάσεων στα ανατολικά της χώρας. Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Κάθριν Άστον ανακοίνωσε τη σύγκλιση στις Βρυξέλλες στις 17 Απριλίου συνάντηση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης , των Ηνωμένων Πολιτειών της Ρωσία και της Ουκρανίας, στο πλαίσιο της «διπλωματικής προσπάθειας για την αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία».

Pro-Russian supporters rally in front a barricade outside the regional state building in the eastern Ukrainian city of Donetsk on April 12, 2014. (AFP Photo / Alexander Khudoteply)

ΗΠΑ: Αυστηρό μήνυμα προς Πούτιν

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν δήλωσε πως είναι "πολύ ανήσυχος" μπροστά στον "αυξανόμενο κίνδυνο να εκδηλωθούν βίαιες συγκρούσεις" και κάλεσε όλους τους πρωταγωνιστές της κρίσης στην Ουκρανία "να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση" και να προχωρήσουν σε διάλογο για να μειωθεί η ένταση.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι προειδοποίησε τηλεφωνικά το ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ πως η Μόσχα θα αντιμετωπίσει "επιπλέον συνέπειες", αν η ένταση με τη γειτονική Ουκρανία δεν μειωθεί και αν τα ρωσικά στρατεύματα δεν αποσυρθούν από τα σύνορα.

Η προειδοποίηση αυτή έγινε την επομένη της ανακοίνωσης από την Ουάσινγκτον κυρώσεων σε βάρος έξι αξιωματούχων της Κριμαίας --μεταξύ των οποίων ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ο οποίος διευκόλυνε τη διοργάνωση του δημοψηφίσματος στην Κριαμία-- και ενός ομίλου φυσικού αερίου, ως υπόπτων ότι απειλούν "την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ουκρανία".

Σύμφωνα με έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Κέρι εξέφρασε στον Λαβρόφ "τη βαθιά ανησυχία του" για το γεγονός ότι οι επιθέσεις που είχαν πραγματοποιηθεί το πρωί από ενόπλους ήταν "ενορχηστρωμένες και συγχρονισμένες, με τον ίδιο τρόπο που ήταν και οι προηγούμενες επιθέσεις στην ανατολική Ουκρανία και στην Κριμαία".

Ο Λευκός Οίκος από την πλευρά του κατήγγειλε αυτές "τις οργανωμένες εκστρατείες εξώθησης (στην αποσταθεροποίηση) και σε δολιοφθορές". Ανακοίνωσε επίσης πως ο αμερικανός Αντιπρόεδρος Τζο Μπάινεν θα μεταβεί στις 22 Απριλίου στο Κίεβο όχι μόνο για να επαναλάβει την υποστήριξη της Ουάσινγκτον προς τις αρχές του Κιέβου, αλλά και για να προσπαθήσει να βελτιώσει την ενεργειακή κατάσταση της χώρας αυτής.

Αυτή η ενίσχυση των εντάσεων συμβαίνει σε μια στιγμή που η πραγματοποίηση συνομιλιών μεταξύ της Ρωσίας, της Ουκρανίας, των ΗΠΑ και της ΕΕ έχει ανακοινωθεί για την ερχόμενη Πέμπτη στη Γενεύη και ενώ ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε πως η κρίση μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τον εφοδιασμό της Ευρώπης με φυσικό αέριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)