to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:35 | 21.10.2014

πηγή: tospirto

Διεθνή

Έκοψε το αυτί του για να διαμαρτυρηθεί για τις πρακτικές της ρωσικής κυβέρνησης

Ο Ρώσος καλλιτέχνης και ακτιβιστής εξέφρασε με αυτόν τον τρόπο την αντίθεσή του στις πρακτικές της ρωσικής κυβέρνησης.


Ο Ρώσος καλλιτέχνης και αγωνιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα Πιοτρ Παβλένσκι επέλεξε έναν πρωτότυπο τρόπο για να διαδηλώσει την αντίθεσή του προς τις μεθόδους «κατευνασμού» που εφαρμόζει η κυβέρνηση της Ρωσίας εις βάρος των πολιτικών αντιρρησιών. Σκαρφάλωσε στη στέγη του ψυχιατρικού νοσοκομείου Σέρμπσκι και εκεί, μπροστά στα έκπληκτα μάτια των περαστικών, έκοψε τον λοβό του αυτιού του με ένα κουζινομάχαιρο.

Η «επιχείρηση», που έληξε με την παρέμβαση της αστυνομίας και τη μεταφορά του Παβλένσκι σε νοσοκομείο, πραγματοποιήθηκε σε συνθήκες πολικού ψύχους –η θερμοκρασία στη Μόσχα την Κυριακή 19/10 ήταν υπό το μηδέν-, αποσκοπούσε στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης απέναντι στην όλο και ευρύτερη χρήση της μεθόδου του ψυχιατρικού εγκλεισμού για τη φίμωση των αντιπάλων της ρωσικής κυβέρνησης. Η μέθοδος αυτή, γνωστή από την εποχή της σοβιετικής παντοδυναμίας, γνωρίζει νέες δόξες στις ημέρες μας –χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του πολιτικού ακτιβιστή Μιχαήλ Κοσένκο ο οποίος καταδικάστηκε πρόσφατα σε εγκλεισμό σε ψυχιατρικό ίδρυμα για αδιευκρίνιστο χρονικό διάστημα.
Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Παβλένσκι προβαίνει σε ακραίες ενέργειες για την προβολή των πολιτικών θέσεών του. Τον περασμένο Νοέμβριο προκάλεσε σοκ στους διαβάτες από την Κόκκινη Πλατεία καρφώνοντας το όσχεό του στο πλακόστρωτο. Έχει επίσης τυλιχτεί με αγκαθωτό συρματόπλεγμα και έχει ράψει τα χείλια του. Όλα αυτά στο πλαίσιο της προσωπικής του σταυροφορίας για την υπεράσπιση των ατομικών ελευθεριών στη Ρωσία.

tags: Ρωσία

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)