to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:18 | 17.09.2014

Πολιτική

Εκλιπαρεί τη μόνη σύμμαχο που του απέμεινε: Στο Βερολίνο ο Σαμαράς στις 23 Σεπτεμβρίου

Απομονωμένος πολιτικά και κοινωνικά, αμέσως μετά το επικοινωνιακό Βατερλό της ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός καταφεύγει για στήριξη στην Α. Μέρκελ, τη μοναδική του σύμμαχο στην εφαρμογή της μνημονιακής πολιτικής


Σύμφωνα με ανακοίνωση της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου της Γερμανίας, Κριστιάνε Βιρτς, ο Α. Σαμαράς θα επισκεφθεί την επόμενη Τρίτη (23/9) το Βερολίνο προκειμένου να έχει συνάντηση με τη Α. Μέρκελ.  Η συνάντηση θα γίνει στις 12.30 (τοπική ώρα) και θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου. Ακολούθησε ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Γερμανίας, όπου αναφέρεται ότι Σαμαράς και Μέρκελ θα συζητήσουν «κυρίως την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής, καθώς επίσης και τρέχοντα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής».

Επί της ουσίας, η επίσκεψη αυτή ενισχύει την εντύπωση ενός πανικόβλητου πρωθυπουργού που ετοιμάζεται να παρακαλέσει για λίγα ψιχία επιείκειας την γερμανίδα καγκελάριο, επισείοντας τον «μπαμπούλα» του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Α. Σαμαράς, αφού επιδόθηκε (μέσω «διαρροών») σε άνευ προηγουμένου κινδυνολογία  («δεν θα μείνει ευρώ στις τράπεζες αν γίνουν εκλογές και τις κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ» φέρεται να δήλωσε στο... καφενείο της Βουλής!) καταφεύγει στο μοναδικό μέρος που νιώθει πως έχει συνομιλητές: το Βερολίνο.

Πλήρως απομονωμένος στο εσωτερικό του κόμματός του (ενδεικτική η στάση της Ντ. Μπακογιάννη που το τελευταίο διάστημα εκφράζει δημόσια τις διαφωνίες της με τη γραμμή του Μαξίμου), με τον κυβερνητικό εταίρο (ΠΑΣΟΚ) σε κατάσταση αποσύνθεσης, ο Α. Σαμαράς στήνει ένα ακόμα σκηνικό διαπραγμάτευσης ελπίζοντας στην... καλή θέληση της συμμάχου του. Οφείλει κανείς να του αναγνωρίσει ότι είναι από τους λίγους που συντάσσονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο με τις επιταγές της Μέρκελ, ο μόνος που διατρανώνει την πρόσδεσή του στο άρμα της ακραίας λιτότητας χωρίς «ναι μεν, αλλά». Με αυτή την τυφλή υποταγή στις αποσκευές του, ο Α. Σαμαράς αναμένεται να επισκεφτεί την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ στη γερμανική πρωτεύουσα.

Την ώρα που η  η τρόικα είναι αποφασισμένη να κλείσει τις «εκκρεμότητες» με κυριότερες το ασφαλιστικό και το εργασιακό, ο πρωθυπουργός αναμένεται να προειδοποιήσει για τον κίνδυνο η παραπαίουσα κυβέρνηση να καταρρεύσει υπό το βάρος νέων σκληρών απαιτήσεων από την πλευρά των δανειστών. Ειδικά μετά την παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, τα περιθώρια για τη μνημονική συγκυβέρνηση έχουν γίνει πιο στενά από ποτέ, όπως μαρτυρά και η απέλπιδα προσπάθεια να υπερκοστολογηθούν οι προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ωστόσο, όπως σημειώνει η Deutsche Welle, «αν κρίνει κανείς από τη στάση της καγκελαρίου στο παρελθόν δύσκολα μπορεί να διανοηθεί ότι θα επιδείξει μεγάλη κατανόηση. Εδώ θα πρέπει να συνυπολογισθεί η προ ημερών δήλωση του Eurogroup, το οποίο ζήτησε την πλήρη εφαρμογή του μνημονίου». Ως εκ τούτου, ένα νέο επικοινωνιακό φιάσκο, ίσως το τελευταίο της σημερινής κυβέρνησης, αναμένεται να λάβει χώρα στο Βερολίνο. 

Η DW αναγνωρίζει με τη σειρά της ως μόνο «ατού» του πανικόβλητου πρωθυπουργού τον κίνδυνο του ΣΥΡΙΖΑ: «Είναι λοιπόν συζητήσιμο αν με αυτή την περιρρέουσα ατμοσφαίρα ο Αντώνης Σαμαράς θα καταφέρει να πείσει την γερμανική πλευρά για την αναγκαιότητα των φοροελαφρύνσεων, τις οποίες έχει εξαγγείλει. Βέβαια υπάρχει και το θέμα της εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως και η πιθανότητα νέων εκλογών από τις οποίες θα μπορούσε να προκύψει μια κυβέρνηση της Αριστεράς. Οπωσδήποτε η Άγκελα Μέρκελ δεν θα ήθελε στην Ελλάδα για πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα.Το ζητούμενο όμως είναι, αν είναι διατεθειμένη να στηρίξει τη σημερινή ελληνική κυβέρνηση κάνοντας συμβιβασμούς σε θέματα δημοσιονομικής πειθαρχίας και εφαρμογής των συμφωνηθέντων προκειμένου να αποφευχθεί μια αριστερή κυβέρνηση».

Τάσος Γιαννόπουλος

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)