to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:51 | 13.06.2016

Κοινωνία

Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων από την Υ.Α. του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τον Δήμο Λέσβου

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), σε συνεργασία με το δήμο Λέσβου και εθελοντές του νησιού, υποστηρίζουν μια σειρά εκδηλώσεων για να τιμηθεί φέτος η 20η Ιουνίου που έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων.


Οι εορταστικές δραστηριότητες στη Λέσβο, η οποία κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή υποδοχής προσφύγων με 600.000 άτομα να έχουν περάσει από το νησί, έχουν ως εξής:

Στις 18 Ιουνίου, θα στηθεί δέντρο αλληλεγγύης ώστε να εκφραστούν μηνύματα της ελπίδας και συμπόνιας, το οποίο θα χρησιμεύσει ως μνημείο για τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν στη θάλασσα, προσπαθώντας να φθάσουν στην Ευρώπη.

Οι επισκέπτες του δέντρου αλληλεγγύης θα κληθούν να γράψουν μήνυμα γραμμένο σε ένα κομμάτι από τα πλαστικά φουσκωτά σκάφη που χρησιμοποιήθηκαν από τους πρόσφυγες για να περάσουν από την Τουρκία στην Λέσβο. Το κομμάτι του σκάφους θα κρεμαστεί στο δέντρο της αλληλεγγύης με μια κορδέλα.

Από τις 16 Ιουνίου στο Καρά Τεπέ και τον Μόλυβο και το Κάστρο Μυτιλήνης στις 20 Ιουνίου, θα παρουσιαστεί το έργο «Συναντώντας την Οδύσσεια» - μια συνεργασία καλλιτεχνών από διάφορες χώρες της Ευρώπης, που ταξιδεύουν μαζί για να παρουσιάσουν θεατρικά κείμενα.

Το έργο συνδυάζει στοιχεία της Οδύσσειας, σύγχρονα θέματα που σχετίζονται με την Ευρώπη και ιστορίες που συλλέγονται από τον τοπικό πληθυσμό.

Τέλος η Βουλγάρα καλλιτέχνης Νόρα Άμποβα, θα παρουσιάσει το «Κρυφτό» - μια σειρά από πίνακες ζωγραφικής και γλυπτά που δημιουργήθηκαν στη Λέσβο και είναι εμπνευσμένα από την προσφυγική.

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης (αρχοντικό Χαλίμ Μπέη) στις 16/6 και θα μείνει ανοιχτή μέχρι τις 30/6, παρουσιάζοντας τις καταστροφικές συνέπειες του πολέμου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)