to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:45 | 10.03.2015

Κοινωνία

Ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα της δίκης για τον βασανισμό του Ουαλίντ

Ο Ουαλίντ περιέγραψε τον ανατριχιαστικό βασανισμό του - Μικρή ένταση έξω από την αίθουσα ανάμεσα σε ορισμένους από τους αλληλέγγυους και κάποιους μάρτυρες υπεράσπισης των τεσσάρων κατηγορουμένων - Η δίκη θα συνεχιστεί στις 31 Μαρτίου


Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά η πρώτη συνεδρίαση της δίκης για την υπόθεση απαγωγής και άγριου βασανισμού του Ουαλίντ Ταλέμπ στα Αμπελάκια Σαλαμίνας το καλοκαίρι του 2012. 

Η διαδικασία της δίκης, η οποία διακόπηκε για τις 31 Μαρτίου, καθυστέρησε να ξεκινήσει εξαιτίας τηλεφωνήματος-φάρσα για ύπαρξη βόμβας στο κτήριο και περιελάμβανε μόνο την μαρτυρία του θύματος.

Ο ίδιος ο Ουαλίντ περιέγραψε αναλυτικά και ανατριχιαστικά τον βασανισμό του από το αφεντικό, τον γιο του και δύο φίλους τους. Ο 32χρονος Αιγύπτιος εργάτης δεν εξετάστηκε από την πλευρά της πολιτικής αγωγής και με την μαρτυρία του θα αρχίσει η επόμενη δίκη.

Σε αντίθεση με τις πέντε προηγούμενες φορές που η δίκη είχε πάρει αναβολή, σήμερα ο Ουαλίντ είχε στο πλευρό του πλήθος αλληλέγγυων από διάφορες συλλογικότητες από τον χώρο της Αριστεράς και των Αναρχίας μέσα και έξω από το κτήριο.

Πανό συμπαράστασης στον Ουαλίντ, έξω από τα δικαστήρια Πειραιά | Κώστας Ζαφειρόπουλος / «Εφ.Συν.»

Επεισόδια μικρής έντασης σημειώθηκαν λίγο μετά την ολοκλήρωση της δίκης έξω από την αίθουσα του δικαστικού μεγάρου ανάμεσα σε ορισμένους από τους αλληλέγγυους και κάποιους μάρτυρες υπεράσπισης των τεσσάρων κατηγορουμένων.

Όπως είπε ο Ουαλίντ στην «Εφ.Συν.», το πρώην αφεντικό του τού έκανε απειλητικό νεύμα λίγο πριν ξεκινήσει η δίκη ενώ λίγο αργότερα δημιουργήθηκε μικροεπεισόδιο όταν οι αλληλέγγυοι φώναζαν στον κατηγορούμενο εργοδότη του «φασίστα βασανιστή θα τιμωρηθείς». (Κώστας Ζαφειρόπουλος για την Εφημερίδα των Συντακτών


Κάλεσμα αλληλεγγύης του Αντιφασιστικού Συντονισμού Αθήνας - Πειραιά

Στις 10 Μαρτίου 2015 είναι το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά για την υπόθεση του (τότε) 29χρονου Αιγύπτιου εργάτη Ουαλίντ Τάλεμπ, πατέρα 3 παιδιών, που είχε υποστεί στη Σαλαμίνα το καλοκαίρι του 2012, βασανιστήρια και κακοποίηση. Κατηγορούμενοι είναι τέσσερα άτομα, ο ιδιοκτήτης του φούρνου που απασχολούσε τον Αιγύπτιο, ο γιος του, και δύο ακόμη άνδρες.

Οι κατηγορίες που τους βαρύνουν είναι αρπαγή, ληστεία, απρόκλητη σωματική βλάβη και προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας.

Η υπόθεση τον Οκτώβρη του 2014 πήρε αναβολή για τέταρτη φορά.
Η συνήγορος του Αιγύπτιου τον Οκτώβρη, τόνισε ότι «είναι λογικό να φοβάται, καθώς είναι θύμα βασανισμού και από τότε έως και σήμερα κάθε φορά που έρχεται στο δικαστήριο του έρχονται στο μυαλό όλες εκείνες οι σκηνές βιαιότητας που έζησε. Επίσης, είναι άνεργος από τότε που έγινε το επεισόδιο και δεν έχει καταφέρει να βρει δουλειά».

Ο Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας Πειραιά θα είναι δίπλα στον εργάτη, μετανάστη Ουαλίντ Τάλεμπ.

Ας δείξουμε έμπρακτα τη συμπαράστασή μας σε μια από τις χειρότερες περιπτώσεις ρατσιστικής βίας που δε θα βγει ποτέ από το μυαλό κανενός από μας, ζητώντας να αποδοθεί το αυτονόητο που κι ο ίδιος, είναι το μόνο που ζητάει: Δικαιοσύνη.

Ο Ουαλίντ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΣ.
 

 
 

ΙΣΤΟΡΙΚΟ:
Στις 3/11/2012,ο Αιγύπτιος εργάτης Ουαλίντ Τάλεμπ, έχοντας πάνω του σε τσάντα, για ασφάλεια δεδουλευμένα δικά του και συμπατριωτών του που του τα είχαν εμπιστευθεί, (περίπου 12.000 ευρώ τα οποία θα τα έστελναν στις οικογένειές τους στην Αίγυπτο) πήγε να εργαστεί αναφέροντας το γεγονός της ύπαρξης των χρημάτων στο αφεντικό του.

Το αποτέλεσμα ήταν οι κατηγορούμενοι να προβούν σε ληστεία των χρημάτων, να του βάλουν μια αλυσίδα 8 μέτρων στο λαιμό με λουκέτο, και αφού τον μετέφεραν σε ένα σταβλο τον έδεσαν για δεκαοκτώ ώρες, των χτυπούσαν με την ίδια αλυσίδα και τα χέρια τους, βρίζοντας τη θρησκεία του, βρέχοντάς τον με αλκοόλ, και άλλα. Οι ίδιοι έφαγαν μπροστά του και το πρωί έφυγαν πηγαίνοντας κανονικά στο φούρνο. Αργότερα η αστυνομία στη Σαλαμίνα βρήκε πάνω στο φούρναρη τα 9.000 από τα 12.000 τα οποία και επέστρεψε αφού παραδέχθηκε τη κλοπή χωρίς να επιστρέψει τα υπόλοιπα.
Ο Αιγύπτιος κατάφερε να διαφύγει μόνος του το πρωί, αφού μέρος της αλυσίδας, την οποία ακόμα έφερε, όταν τον βρήκε κάποιος σε δρόμο της Σαλαμίνας, παραμορφωμένο και αναίσθητο.

Από τότε Ο Ουαλίντ έχει χάσει την όρασή του από το ένα μάτι, έχει πρόβλημα στα πόδια βαρύ αναπνευστικό με συνεχείς νοσηλείες, μόνιμες ημικρανίες και φοβίες .

Να σημειώσουμε πως μετά τη νοσηλεία του, και παρά τα εμφανή τραύματα των βασανιστηρίων, ο Ουαλίντ συνελήφθη και κρατήθηκε στη Πέτρου Ράλλη προς απέλαση η οποία ευτυχώς απετράπη μετά από πολλές αντιδράσεις, με αποτέλεσμα να πάρει ανθρωπιστική άδεια παραμονής.

Ιδιαίτερη σημασία έχει ότι, ακόμα και σήμερα, οι απειλές από τους κατηγορούμενους προς τον Ουαλίντ και τον αδερφό του δεν έχουν σταματήσει, και τα περιστατικά των απειλών έχουν καταγγελθεί στην ασφάλεια Σαλαμίνας.

Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας-Πειραιά

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)