to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:11 | 21.10.2014

Διεθνή

Το «Barbaros» εισήλθε και στο Οικόπεδο 2 της κυπριακής ΑΟΖ

Στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ εισήλθε το μεσημέρι της Δευτέρας τo τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος «Barbaros», όπως έκανε γνωστό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.


Διαβάστε ακόμα:

Νεότερη ενημέρωση:

Η Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφάσισε σήμερα το απόγευμα στο Στρασβούργο όπως συζητηθεί το θέμα των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου στη μίνι Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 12 και 13 Νοεμβρίου.  

Το θέμα θα μπει στην ατζέντα της μίνι Ολομέλειας, που δεν διαφέρει από την μηνιαία Ολομέλεια που γίνεται στο Στρασβούργο, υπό τον τίτλο “Turkish actions creating tensions in the exclusive economic zone of the Republic of Cyprus” (Τουρκικές ενέργειες που προκαλούν εντάσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας). 

Σειρά μέτρων άμεσης εφαρμογής, αποφάσισε το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου σε σχέση με τη συνεχιζόμενη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη από την Τουρκία.

Την παρέμβαση του ΟΗΕ ζήτησε ο ΑναστασιάδηςΤην προκλητικότητα της τουρκικής πλευράς αναφέρει σε επιστολή ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης προς τον γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, ζητώντας του μάλιστα να παρέμβει.

Νεότερη ενημέρωση από την εφημερίδα "Φιλελεύθερος" της Κύπρου:

Στο τεμάχιο «2» της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και σε απόσταση περίπου 22 ν. μιλίων (40 χλμ) από το Ακρωτήριο Κιτίου βρίσκεται το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος «Μπαρμπαρός Χαριεντίν Πασά» («Barbaros Hayrettin Pasa») μαζί με τα δύο συνοδευτικά πλοία.

Από τα ξημερώματα, αφού πραγματοποίησε πλεύση για σάρωση του βόρειου τμήματος του τεμαχίου «3», δείχνοντας ότι θα συνεχίσει εκεί, άλλαξε πορεία και συνέχισε κατευθείαν στο τεμάχιο «2».

Ήδη έχει περάσει σε απόσταση περίπου 35 χλμ εντός του τεμαχίου «2», πλέοντας παράλληλα με τις ακτές της νότιας Κύπρου από το Κάβο Γκρέκο προς την Λάρνακα, διατηρώντας την ίδια περίπου απόσταση από τις ακτές, δηλαδή  22 ν. μίλια (40 χλμ). Να σημειωθεί ότι βρίσκεται εντός της περιοχής που «δέσμευσε» η Τουρκία με το Navtex. 


Σύμφωνα με τις πληροφορίες και τα στοιχεία του philenews, η τουρκική φρεγάτα «TCG Gelibolu» (F-493) που συνόδευσε το «Μπαρμπαρός», έχει παραμείνει σε περιοχή βορειοανατολικά του τεμαχίου «3» και δεν ακολουθεί την πορεία του σεισμογραφικού, αλλά παρακολουθεί από απόσταση, ενώ δεύτερη τουρκική φρεγάτα η «TCG Gokceada» (F-494), παραμένει εδώ και μέρες στην ίδια περιοχή - νοτιοανατολικά του σημείο της γεώτρησης, εντός των ορίων του τεμαχίου «13» της κυπριακής ΑΟΖ.
 

Το ένα εκ των δύο συνοδευτικών σκαφών, το νορβηγικών συμφερόντων υπό σημαία Γιβραλτάρ «M/V Bravo Supporter», έχει σταματήσει στα ανοικτά της Λάρνακας και βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από το σεισμογραφικό.


Τις αμέσως επόμενες ώρες αν το τουρκικό σεισμογραφικό συνεχίσει την παρούσα πλεύση του, θα δημιουργήσει πρόβλημα σε τουλάχιστον τρία μεγάλα δεξαμενόπλοια που πλέουν στην περιοχή αναμένοντας μικρότερα δεξαμενόπλοια για διαμοιρασμό των καυσίμων - δραστηριότητα που διεξάγεται από χρόνια στην περιοχή. Επίσης, το «Μπαρμπαρός» εισέρχεται πλέον σε περιοχή μεταξύ Ζυγίου και λιμανιού Λεμεσού, όπου υπάρχει σχετικά πυκνή κίνηση εμπορικών πλοίων.
 

Το «Μπαρμπαρός Χαριεντίν Πασά» πλέει με ταχύτητες μεταξύ 3,5 έως 4,6 κόμβων, ενώ στη πορεία του και σε απόσταση περίπου 15 χιλιομέτρων, πέρασε στις 9:00 το πρωί, το πλοίο «Lundstorm Tide», ένα από τα δύο βασικά πλοία που εξυπηρετούν το γεωτρύπανο «Saipem 10000» επιστρέφοντας από το γεωτρύπανο προς το λιμάνι Λάρνακας.

Εντός των επόμενων ωρών και ενώ το «Μπαρμπαρός» θα βρίσκεται στη περιοχή, αναμένεται να αναχωρήσει από το λιμάνι Λάρνακας προς το «Saipem 10000» το δεύτερο βοηθητικό σκάφος, το υπό βρετανική σημαία «Highland Lard».

Με πράσινο χρώμα η πορεία του «Μπαρμπαρός» από χθες το πρωί μέχρι σήμερα στις 9.00 το πρωί.

Με κίτρινο χρώμα οι περιοχές που δέσμευσε η Κυπριακή Δημοκρατία για τις γεωτρητικές δραστηριότητες των ENI-KOGAS.

Με κόκκινο χρώμα η περιοχή που «δέσμευσε» η Τουρκία με το Navtex.

Με τους αριθμούς «1», «2» και «3», οι περιοχές που ξεκίνησαν και θα διεξάγονται κατά την διάρκεια της ημέρας οι κοινές ασκήσεις Ισραήλ-Κύπρου με έντονη σημμετοχή της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας. Στην περιοχή «1» θα διεξαχθεί άσκηση έρευνας διάσωσης, ενώ στις «2» και «3» αεροπορικές ασκήσεις που περιλαμβάνουν προσβολή εικονικών στόχων και ασκήσεις επιδρομών σε ορεινές περιοχές.
Με τον αριθμό «4» η κίτρινη γραμμή είναι η πορεία των βοηθητικών σκαφών της γεώτρυσης στο τεμάχιο «9» μεταξύ «Saipem 10000» και λιμανιού Λάρνακας.

Με τον αριθμό «5» ζώνη που δεσμεύτηκε από το Ισραήλ, για αεροπορικές ασκήσεις.

Με τον αριθμό «6» το σημείο όπου διεξάγεται η γεώτρηση των ENI-KOGAS στο τεμάχιο 9

________________

Στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ εισήλθε το μεσημέρι της Δευτέρας τo τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος «Barbaros», όπως έκανε γνωστό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης. Το πλοίο συνοδεύεται από τα υποστηρικτικά πλοία M/V Bravo και M/V Deep Supporter και μια φρεγάτα.

Ο Κύπριος υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης τόνισε ότι πρόκειται για μια προκλητική και παράνομη ενέργεια που παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο που ταυτόχρονα υπονομεύει την ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή.

Εν τω μεταξύ, λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι, ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου, στην οποία εξετάστηκε η κατάσταση όπως διαμορφώνεται με τις τουρκικές προκλήσεις. Στη συνεδρίαση, έγινε ανασκόπηση της πορείας του Κυπριακού, συζητήθηκαν οι τουρκικές ενέργειες και αναλόγως των εξελίξεων τα περαιτέρω μέτρα αντίδρασης, όπως ανάφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου θα συνεχιστεί και αύριο Τρίτη, οπότε θα ανακοινωθούν και τα περαιτέρω μέτρα αντίδρασης της Λευκωσίας.

Σημείωσε επίσης ότι υπήρξε ομόφωνη καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων από τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Αναστασιάδης ενημέρωσε τα κόμματα για όλες τις εξελίξεις, ενώ σε κλίμα συναντίληψης ακούστηκαν εισηγήσεις τόσο από τους αρχηγούς των κομμάτων όσο και από τον τέως πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια.



Σύμφωνα με κυπριακά μέσα ενημέρωσης, το τουρκικό σκάφος βρισκόταν τις τελευταίες μέρες μεταξύ των κόλπων Ισκεντερούν και Μερσίνας, πραγματοποιώντας σεισμογραφικές έρευνες, ενώ μετά το μεσημέρι της Κυριακής, ανεφοδιάστηκε σε λιμάνι κοντά στην Μερσίνα. 

Στο μεταξύ, ασκήσεις στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Συρίας άρχισε στις 7 το πρωί χτες η Ρωσία.

Για τη διενέργεια της άσκησης η Μόσχα έχει δεσμεύσει περιοχή 800 τετραγωνικών μιλίων, η οποία εφάπτεται εκείνης που έχει δεσμεύσει η Τουρκία.

Η ρωσική άσκηση θα ολοκληρωθεί στις 23 Οκτωβρίου και στη διάρκειά της θα γίνονται βολές ρουκετών από πλοία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)