to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:29 | 20.02.2014

leftist

Πολιτική

Ειρηνική διέξοδος για την Ουκρανία

Tώρα είναι η ώρα των διαπραγματεύσεων και των μεσολαβητικών προσπαθειών, όχι των κυρώσεων και της υποδαύλισης της έντασης.


Οι ώρες είναι  κρίσιμες για την Ουκρανία, αφού όλα δείχνουν ότι αυτή η μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα του εμφυλίου. Η έκρηξη της βίας στην πλατεία Ανεξαρτησίας παίρνει τις διαστάσεις λουτρού αίματος, ενώ η συμφωνηθείσα εκεχειρία δεν φαίνεται να οδηγεί σε καταπράυνση των παθών. Μια ενδεχόμενη συνέχιση της βίας στην Ουκρανία απειλεί τη σταθερότητα όχι μόνο στην Ανατολική Ευρώπη, αλλά συνολικά στην ήπειρό μας, αφού η πρώην σοβιετική δημοκρατία έχει εξελιχθεί σε πεδίο εκδήλωσης των ανταγωνισμών μεταξύ Ρωσίας κι Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο πλαίσιο του ευρέως γεωπολιτικού παιχνιδιού, η παραδοσιακή διαφωνία στην ουκρανική κοινωνία για τον προσανατολισμό της χώρας (προς τη Δύση ή την Ανατολή) μετατρέπεται σε κρίση ευρωπαϊκού βεληνεκούς.

Στις κρίσιμες ώρες που περνάει η Ουκρανία, η διεθνής κοινότητα πρέπει να καταστήσει σαφές στις εμπλεκόμενες πλευρές ότι η συνέχιση της βίας δεν αποτελεί εναλλακτική λύση για κανέναν. Η λύση στην ουκρανική σύγκρουση δεν θα επέλθει μέσω της ισχύος, αλλά της δημοκρατίας.  Αυτό το προφανές πρέπει να γίνει κατανοητό τόσο στην κυβέρνηση που καταφεύγει στην άγρια αιματηρή καταστολή, όσο στην αντιπολίτευση που συμπορεύεται με βίαιους ακροδεξιούς εξτρεμιστές.

Αλλά για να αποκλειστεί ο δρόμος της αιματοχυσίας, πρέπει να γίνουν κινήσεις κατευνασμού κι όχι να ρίχνεται  γεωπολιτικό λάδι στην ουκρανική φωτιά. Ειδικά η Ευρωπαϊκή Ένωση (που μάς αφορά κι εμάς άμεσα) δεν μπορεί να παρουσιάζεται ως μέρος της σύγκρουσης. Οι ευρωπαίοι πολίτες απαιτούν από την ΕΕ να αποτελεί τον οργανισμό εκείνο που διασφαλίζει διεθνώς  την ειρήνη και τη σταθερότητα. Κατά συνέπεια, τώρα είναι η ώρα των διαπραγματεύσεων και των μεσολαβητικών προσπαθειών, όχι των κυρώσεων και της υποδαύλισης της έντασης.

tags: editorial

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)