Πάρτε στο 090 607080 να μας πείτε ποια είναι, επιτέλους, η Δημοκρατική Παράταξη της χώρας. Με 1,30 ευρώ το λεπτό θα συμβάλετε στη διευθέτηση του μείζονος πολιτικού ζητήματος που προέκυψε από τη στιγμή -ανάθεμα την ώρα, κατάρα τη στιγμή- που ο Αντώνης Σαμαράς ανέκραξε από τη Χαλκιδική «Εμείς, η Ν.Δ., είμαστε η Δημοκρατική Παράταξη!». «Όχι, εμείς είμαστε η Δημοκρατική Παράταξη» ανταπάντησε μέσω φέισμπουκ το ΠΑΣΟΚ. Την έχουν κατοχυρώσει τη «Δημοκρατική Παράταξη» οι πασόκοι, έχουν κατοχυρώσει και τη φέτα, να την έχουνε για μια ώρα ανάγκης.

Ρε μπας κι είναι «Δημοκρατική Παράταξη» η Ν.Δ. του Σαμαρά; Του ανθρώπου που έριξε την κυβέρνηση Μητσοτάκη χέρι - χέρι με τη διαπλοκή, που πήγαινε στις γιορτές μίσους του Μελιγαλά, ακόμη και μετά την επίσημη απαγόρευση από την ηγεσία του κόμματος, που κουβάλησε στο Μέγαρο Μαξίμου όλο το ακροδεξιό λεφούσι του Δικτύου 21; Είναι δημοκρατική η Ν.Δ. του Μπαλτάκου που τα είχε κάνει πλακάκια με τους νεοναζί, εν γνώσει του αρχηγού του; Η Ν.Δ. του Βορίδη, του Γεωργιάδη, του Πλεύρη, ένα μείγμα ακροδεξιών, φασιστών, φιλοχουντικών, που γύρισε τη Δεξιά εξήντα χρόνια πίσω, στα μαύρα χρόνια του μετεμφυλιακού κράτους; Είναι αυτή η μαυρίλα «Δημοκρατική Παράταξη»;

Το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου αποκλείεται να είναι η «Δημοκρατική Παράταξη» γιατί δεν είναι καν Παράταξη. Είναι ένα θνήσκον μόρφωμα, ένας εσμός αλληλοσπαρασσόμενων πολιτικάντηδων, που κοιτάζουν πώς θα σώσουν τα σαρκία τους από την επικείμενη καταστροφή. Παράταξη δεν είναι το κόμμα του Βενιζέλου, αλλά και να ήταν, ουδείς θα την ονόμαζε «Δημοκρατική», ακριβώς επειδή είναι το κόμμα του Βενιζέλου. Ο Βενιζέλος της διαπλοκής, του Νόμου Περί Ευθύνης Υπουργών, της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Θεσσαλονίκη, των χαρισμένων χρεών στις ΠΑΕ, του The Mall, της Proton Bank, της Λίστας Λαγκάρντ και των Ναυπηγείων του Σκαραμαγκά αποκλείεται να ηγείται μιας Παράταξης που είναι καθ' οιονδήποτε τρόπο Δημοκρατική.

Αλλά ακόμη κι αν ήταν, που δεν ήταν, δημοκρατικές παρατάξεις ο καθένας ξεχωριστά, με το που έγιναν συγκυβέρνηση, έχασαν και τα τελευταία μικρογραμμάρια δημοκρατίας που τους είχαν απομείνει. Η συμπαράταξη Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, από τον Παπαδήμο και εντεύθεν, είναι η πλέον αντιδημοκρατική της Μεταπολίτευσης. Αντιδημοκρατική στον πυρήνα της ύπαρξής της, μια σύμπραξη αδίστακτων ανθρώπων που είχαν ως αποστολή την εκτέλεση του συμβολαίου που τους ανέθεσαν οι δανειστές. Το εκτέλεσαν κατά γράμμα το συμβόλαιο οι σαμαροβενιζέλοι, το εκτέλεσαν με ζέση και αυταπάρνηση, με ξύλο, με χημικά, με δίκες, με τρόμο, με απειλές, με εκβιασμούς, με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, με συγκάλυψη σκανδάλων, με το κλείσιμο της Βουλής.

Μια παράταξη που αφήνει ξοπίσω της 6,4 εκατομμύρια πολίτες απειλούμενους από τη φτώχεια δεν μπορεί να είναι Δημοκρατική. Εκτός κι αν η δική τους κατ' ευφημισμόν Δημοκρατία δεν συμπεριλαμβάνει τον Δήμο.