to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:18 | 22.08.2013

Κοινωνία

Εικόνα πολέμου με την εκκένωση νοσοκομείων - Γιατροί και εργαζόμενοι απαντούν με κινητοποιήσεις (φωτορεπορτάζ)

Ξεκίνησε ήδη το σχέδιο της εκκένωσης 8 Νοσοκομείων του ΕΣΥ. Μέχρι τέλους του χρόνου θ΄ ακολουθήσουν πολλά ακόμη Νοσοκομεία σ΄ όλη τη χώρα. Ταυτόχρονα αναπτύσσεται η πλήρης απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων γιατρών και εργαζομένων στο ΕΣΥ μέσω της περίφημης κινητικότητας, η οποία είναι βέβαιο πως θα οδηγήσει σε χιλιάδες απολύσεις - 4ωρη στάση εργασίας και κινητοποιήσεις γιατρών και εργαζομένων στα νοσοκομεία


Να σημειώσουμε ότι παρόντες στις κινητοποιήσεις ήταν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Αφροδίτη Σταμπουλή, Μαρία Μπόλαρη και Δημ. Μητρόπουλος.

1:35 Η πορεία έφτασε στο Σύνταγμα

Embedded image permalink

Embedded image permalink

Embedded image permalink

Embedded image permalink

1:10 Η πορεία στη Σταδίου

Embedded image permalink

Embedded image permalink

1:00 Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρία Μπόλαρη, στην πορεία

Embedded image permalink

12:48 Ξεκίνησε η πορεία

Embedded image permalink

Embedded image permalink

12:45 Μέλη της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) βρίσκονται αυτή την ώρα στο γραφείο του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, στο πλαίσιο της σημερινής κινητοποίησης των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία.

 

12:05 Ανακοίνωση του Τμήματος Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ για τη σημερινή κινητοποίηση των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία: 

Ο ΣΥΡΙΖΑ χαιρετίζει τη σημερινή κινητοποίηση των εργαζομένων στην υγεία 

12:25 Αποφασίστηκε πορεία από το υπουργείο προς το Σύνταγμα σε λίγο.

Embedded image permalink

12:00 Προσυγκεντρώσεις έρχονται συνέχεια.

Embedded image permalink

Embedded image permalink

Embedded image permalink

Embedded image permalink

11:50 Οι πρώτες εικόνες από τη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας

Embedded image permalink\

Embedded image permalink

Embedded image permalink

Φωτογραφίες από  

Διαβάστε ακόμα: Πρόεδρος νοσοκομειακών γιατρών: «Απήγαγαν» χειρουργημένους ασθενείς για να εκκενώσουν νοσοκομεία

***

Έως τις 15 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της κινητικότητας των υπαλλήλων στα νοσοκομεία της Αθήνας, Πολυκλινική, Αμαλία Φλέμινγκ, Πατησίων, Αγία Βαρβάρα, Σπηλιοπούλειο και Ειδικών Παθήσεων, Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων και «Παναγιά» στη Θεσσαλονίκη και η αλλαγή χρήσης τους, καθώς και η μεταφορά των ασθενών σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Από χτες το πρωί, οκτώ συντονιστές του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) βρίσκονται στα παραπάνω νοσοκομεία, προκειμένου να καταγράψουν τους νοσηλευόμενους ασθενείς και να δρομολογήσουν τη μεταφορά τους σε άλλες κλινικές.   Από αύριο, τα συγκεκριμένα νοσοκομεία δεν θα συμμετέχουν στις εφημερίες, ενώ αλλάζει και το σύστημα εφημεριών, καθώς έως τις 15 Σεπτεμβρίου θα εφημερεύουν όλα τα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου σε 24ωρη βάση κάθε τρεις εργάσιμες ημέρες, ενώ στις εφημερίες θα συμμετάσχουν και τα στρατιωτικά νοσοκομεία. 

***

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας), «είναι εγκληματικό να διαλύονται Νοσοκομεία και εκατοντάδες Κλινικές του ΕΣΥ όταν η προσέλευση ασθενών στο δημόσιο σύστημα υγείας υπερβαίνει το 40%, όταν είναι κλειστά 170 κρεβάτια ΜΕΘ και κινδυνεύουν κάθε μέρα 40 διασωληνωμένοι ασθενείς που μένουν εκτός Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας, όταν η αναμονή στα επείγοντα ξεπερνά πολλές φορές τις 8 ώρες και όταν το ραντεβού σε Τακτικά Ιατρεία του ΕΣΥ ξεπερνά σε ορισμένες περιπτώσεις και τον ένα χρόνο.

Ο κ. Γεωργιάδης εκφωνώντας το σκονάκι που του διοχέτευσε η τρόικα προσπαθεί να πείσει τους πολίτες πως κλείνοντας Νοσοκομεία κάνει την περίθαλψη καλύτερη!

Ποιος τον πιστεύει;».

Γιατροί και εργαζόμενοι επί ποδός πολέμου

Ήδη γιατροί και εργαζόμενοι βρίσκονται επί ποδός πολέμου με 4ωρη Παναττική Στάση Εργασίας και κάλυψη με 24ωρη κινητοποίηση για τα Νοσοκομεία της περιφέρειας, την Παρασκευή 23-8-2013.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ, η Ομοσπονδία προκηρύσσει 4ωρη ΠΑΝΑΤΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ την Παρασκευή 23-8-2013 από 11πμ έως 3μμ. Ταυτόχρονα καλύπτει με 24ωρη κινητοποίηση τα Νοσοκομεία της περιφέρειας που με αποφάσεις τους ζητούν κάλυψη για τη συμμετοχή στην απεργία και στη Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί την ίδια ημέρα στις 12 κάτω από το Υπουργείο Υγείας.

Τη Δευτέρα 26 και Τρίτη 27 Αυγούστου θα συνεδριάσουν αντίστοιχα η Ε.Ε. και το Γ.Σ. της ΠΟΕΔΗΝ για την εκτίμηση της κατάστασης και την κλιμάκωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων.

***

«Εικόνα πολέμου με την εκκένωση νοσοκομείων»

Ο Δημήτρης Βαρνάβας, μιλά στο Κόκκινο για την εκκένωση οκτώ νοσοκομείων που βάζουν λουκέτο.

«Ακόμη και σε εμπόλεμες ζώνες προκαλεί ανατριχίλα το άκουσμα της εκκένωσης νοσοκομείων» αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), επισημαίνοντας ότι «η κοινωνία ζει σε κατάσταση σοκ». 

 

  

Πηγή: stokokkino.gr

Την ανοχή της στην παραβίαση της κοινοτικής Οδηγίας για τις ώρες εργασίας των γιατρών, παραδέχεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Απάντηση Κομισιόν σε Νίκο Χουντή.

Ενώ παραβιάζεται κατάφωρα η Οδηγία της ΕΕ για τις ώρες εργασίας των γιατρών από την κυβερνηση, η Κομισιόν, παρά το γεγονός ότι έχει αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα από το Σεπτέμβριο του 2011, έχει ουσιαστικά παγώσει το θέμα χωρίς να λαμβάνει καμία συγκεκριμένη απόφαση. Αυτό προκύπτει από απάντηση του αρμόδιου Επιτρόπου Απασχόλησης, κ. Άντορ, σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή.

Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Χουντής στην ερώτησή του θέτει το κρίσιμο θέμα των ωρών εργασίας των ιατρών στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας, τονίζοντας ότι στην Ελλάδα παραβιάζεται η Οδηγία 2003/28 σχετικά με τις ώρες εργασίας, αφού οι γιατροί των κρατικών νοσοκομείων και των κέντρων υγείας συχνά εργάζονται κατά μέσο όρο τουλάχιστον 64 ώρες την εβδομάδα και σε ορισμένες περιπτώσεις πάνω από 90 ώρες, όταν το όριο που θέτει η Οδηγία είναι οι 48 ώρες την εβδομάδα. Στη συνέχεια της ερώτησής του ο Νίκος Χουντής, αφού μνημονεύει την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Ιατρών Ελλάδας, η οποία καταγγέλλει την «υποστελέχωση και τα μειωμένα κονδύλια εφημέρευσης έχουν δημιουργήσει ασφυκτικές και οριακά επικίνδυνες συνθήκες λειτουργίας των νοσοκομείων», ζητά από την Κομισιόν να μάθει την πορεία της υπόθεσης.

Στην απάντησή του ο Επίτροπος Απασχόλησης, κ. Άντορ, αφού δηλώνει ότι «έχει πλήρη επίγνωση της κατάστασης σχετικά με τις ώρες εργασίας των γιατρών στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας στην Ελλάδα» και ότι «στις 30 Σεπτεμβρίου 2011 απέστειλε αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα όσον αφορά τη μη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της οδηγίας για τον χρόνο εργασίας», παραδέχεται ότι εδώ και δύο χρόνια δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα, παρά το γεγονός ότι παραβιάζεται κατάφωρα η κοινοτική νομοθεσία, σημειώνοντας ότι: «Η Επιτροπή συμμετείχε σε εκτενείς συζητήσεις με τις εθνικές αρχές, κατά τις οποίες επανειλημμένως υπογράμμισε τη σημασία λήψης των αναγκαίων μέτρων ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι εθνικές υπηρεσίες υγείας εδραιώνονται με μακροπρόθεσμο και βιώσιμο τρόπο που θα είναι προς όφελος τόσο των γιατρών όσο και των χρηστών των υπηρεσιών υγείας. Προς το παρόν, η Επιτροπή επιφυλάσσεται του δικαιώματος να λάβει όλα τα περαιτέρω μέτρα που ενδέχεται να χρειαστούν για να εξασφαλιστεί η συμμόρφωση με την οδηγία»

Με αφορμή την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την απαράδεκτη στάση που έχει κρατήσει εδώ και δύο χρόνια στο ζήτημα της παραβίασης της Οδηγίας για τις ώρες εργασίας στους ιατρούς, χωρίς να μεταβιβάζει την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ως όφειλε, ο Νίκος Χουντής κατέθεσε και νέα ερώτηση. Στη νέα ερώτησή του ο έλληνας ευρωβουλευτής κατακρίνει τη στάση της Κομισιόν και παρατηρεί ότι η επιφύλαξη του δικαιώματος της Επιτροπής «να λάβει όλα τα περαιτέρω μέτρα που ενδέχεται να χρειαστούν για να εξασφαλιστεί η συμμόρφωση με την οδηγία», αποτελεί στην ουσία ανοχή απέναντι στην παραβίαση της κοινοτικής Οδηγίας, των δικαιωμάτων των ιατρών και της δημόσιας υγείας και ασφάλειας των ασθενών, ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου το Μνημόνιο κλείνει νοσοκομεία, μειώνει τις δαπάνες για την υγεία, αυξάνει περαιτέρω τις εφημερίες νοσοκομείων και ιατρών.

Η πλήρης απάντηση του Επιτρόπου Άντορ έχει ως εξής:

Η Επιτροπή έχει πλήρη επίγνωση της κατάστασης σχετικά με τις ώρες εργασίας των γιατρών στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας στην Ελλάδα. Στις 30 Σεπτεμβρίου 2011 απέστειλε αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα όσον αφορά τη μη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της οδηγίας για τον χρόνο εργασίας1. Το συναφές δελτίο τύπου είναι αυτό στο οποίο αναφέρεται ο κ. βουλευτής. Η Επιτροπή συμμετείχε σε εκτενείς συζητήσεις με τις εθνικές αρχές, κατά τις οποίες επανειλημμένως υπογράμμισε τη σημασία λήψης των αναγκαίων μέτρων ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι εθνικές υπηρεσίες υγείας εδραιώνονται με μακροπρόθεσμο και βιώσιμο τρόπο που θα είναι προς όφελος τόσο των γιατρών όσο και των χρηστών των υπηρεσιών υγείας. Προς το παρόν, η Επιτροπή επιφυλάσσεται του δικαιώματος να λάβει όλα τα περαιτέρω μέτρα που ενδέχεται να χρειαστούν για να εξασφαλιστεί η συμμόρφωση με την οδηγία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)