to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:06 | 19.11.2013

Κοινωνία

Εγκέλαδος Πολιτικών Μηχανικών: Γιατί η σχολή άνοιξε «κανονικά» και όχι κανονικά…

Με έκπληξη παρακολουθήσαμε σήμερα αρκετά δελτία ειδήσεων να ασχολούνται με το ότι άνοιξε η σχολή Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ και γίνονται μαθήματα των πρωτοετών και εξετάσεις κανονικά.


Αρχικά, να εκφράσουμε την ιδιαίτερη χαρά μας, που, επιτέλους, 10 εβδομάδες μετά, τα «αντικειμενικά» ΜΜΕ ασχολούνται με το τόσο σοβαρό θέμα των πανεπιστημίων. Δυστυχώς, όμως, νιώθουμε την υποχρέωση να τα καλέσουμε να επανεξετάσουν αν θέλουν τις πηγές πληροφόρησής τους, καθότι μόνο κανονική δεν ήταν η σημερινή λειτουργία της σχολής. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το λάθος τους αυτό ήταν πλήρως συμπτωματικό και δεν κρύβει κανενός είδους σκοπιμότητα και να τους παροτρύνουμε να επανεξετάσουν τις συνθέσεις των πάνελ στις εκπομπές τους και στα ρεπορτάζ τους.

Το μόνο αληθές που εντοπίσαμε στα δελτία τους είναι ότι στη χτεσινή μαζικότατη Γενική Συνέλευση του Φοιτητικού Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ υπερψηφίστηκε το πλαίσιο της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ (παράταξη της Νέας Δημοκρατίας στα πανεπιστήμια) για ανοιχτή σχολή. Παρ΄όλα αυτά, οφείλουμε να διευκρινίσουμε ορισμένα γεγονότα, προκειμένου να αποκαταστήσουμε την αλήθεια:


1. Αρχικά να τονίσουμε ότι την περασμένη εβδομάδα η σχολή Πολιτικών Μηχανικών τελούσε υπό κατάληψη (όπως και οι υπόλοιπες οκτώ σχολές του ΕΜΠ), αλά παρ΄όλα αυτά κανένας μεγαλοδημοσιογράφος δεν έκανε έστω και μια μικρή αναφορά. Άραγε, ο ΦΣΠΜ χαρακτηρίζεται ως μειοψηφία και ανάξιος αναφοράς όταν έχει αγωνιστική απόφαση και ως πλειοψηφία όταν ανοίγει η σχολή;


2. Να υπογραμμίσουμε ότι για πρακτικούς λόγους (όχι επειδή οι εργαζόμενοι εμποδίζουν τον κόσμο να εισέλθει στο ίδρυμα, αλλά επειδή απεργούν στο σύνολό τους) κανένας δεν μπορεί να διασφαλίσει την ομαλή διεξαγωγή της εξεταστικής και των μαθημάτων. Ούτε ο πρύτανης προσωπικά, ούτε η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.


3.  Δεν αναρτήθηκε καμία ανακοίνωση ότι εκκινούν τα μαθήματα για τους πρωτοετείς φοιτητές με αποτέλεσμα πάρα πολλοί συμφοιτητές μας και ειδικά εκείνοι που βρίσκονται στην περιφέρεια αυτές τις μέρες (ναι εκείνοι για τους οποίους τόσο κόπτονταν τα ΜΜΕ ότι πληρώνουν νοίκια και δεν αντέχουν άλλο τις κλειστές σχολές) να μην ενημερωθούν ώστε να προσέλθουν στη σχολή.


4. Οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν κατά τύχη, εφόσον, λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί, αλλά και της αναλγησίας της διοίκησης, η προσέλευση ήταν τόσο χαμηλή, που χρησιμοποιήθηκαν ελάχιστες αίθουσες άρα «καλύφθηκαν» οι αντικειμενικές δυσκολίες, που υπό άλλες συνθήκες, θα καθιστούσαν τη διεξαγωγή των εξετάσεων αδύνατη.


5. Πραγματοποιήθηκε το ένα από τα δύο μαθήματα που, σύμφωνα με το πρόγραμμα που ποτέ δεν επικαιροποιήθηκε, θα διδάσκονταν στο πρώτο έτος καθότι δεν είχαν ενημερωθεί οι αντίστοιχοι διδάσκοντες. Χρειάζεται να αναφέρουμε ότι αυτό ήταν δουλειά της γραμματείας, η οποία την επομένη των απολύσεων θα είναι αποδεκατισμένη;


Η κατάσταση αυτή μάλλον δε θυμίζει σε τίποτα το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το ανώτατο τεχνολογικό ίδρυμα της χώρας, του οποίου, σύμφωνα με τα αντικειμενικά ΜΜΕ, η διεθνής φήμη και το κύρος θίγονταν ανεπανόρθωτα τις τελευταίες 10 εβδομάδες όπου παρέμενε κλειστό. Ποιος όμως έχει φέρει το ίδρυμα σε αυτή την κατάσταση; Μήπως οι «μειοψηφίες» που μέσα από μαζικές συνελεύσεις στηρίζουν τους απεργούς; Μήπως οι καθηγητές που και αυτοί απεργούσαν για 7 εβδομάδες; Ή, μήπως η κυβέρνηση, που επιλέγει τη διάλυση των πανεπιστημίων, με μοναδικό επιχείρημα ότι είναι μνημονιακή δέσμευση; Και αν ορίζουμε κάτι ως μειοψηφία, η αντίστοιχη  «πλειοψηφία» ποια είναι άραγε; Οι 25 χιλιάδες ηλεκτρονικές υπογραφές που μαζεύτηκαν μέσα από μια διάτρητη διαδικασία (ο καθένας με ένα τυχαίο όνομα και Mail μπορούσε να υπογράψει); Τα, με μεγάλη επιείκια, 50 άτομα που ανταποκρίθηκαν στη κάλεσμα της Τετάρτης σε βουβή διαμαρτυρία στα προπύλαια; Οι ΟΝΝΕΔίτες που βγαίνουν στα πάνελ και κρύβουν την ιδιότητά τους; Και πού είχε εκφραστεί αυτή η «πλειοψηφία» τόσο καιρό; Την προηγούμενη εβδομάδα, πώς αυτή η πλειοψηφία μειοψήφισε στη ΓΣ του ΣΦΠΜ; Και τώρα, για να μπορέσει να γίνει και επίσημα πλειοψηφία, γιατί η ΔΑΠ επέλεξε να αποποιηθεί την ταυτότητά της, ως κυβερνητική παράταξη και να δηλώσει ότι διαφωνεί με τις απολύσεις; Μήπως, πράγματι, οι περισσότεροι φοιτητές διαφωνούν με τα νέα μέτρα στα πανεπιστήμια;


Τα πανεπιστήμια αν ανοίξουν με τους εργαζόμενους απολυμένους δε θα είναι πλέον Πανεπιστήμια.
Δε θα αφήσουμε να απολυθεί κανένας εργαζόμενος, δε θα αφήσουμε να υποβαθμιστεί το μέλλον μας, δε θα αφήσουμε να γίνουν τα πανεπιστήμια επιχειρήσεις. Απαντάμε ξεκάθαρα πως την ευθύνη για τα κλειστά πανεπιστήμια, για τις ανωμαλίες στις λειτουργίες τους την έχει μόνο ένας:


Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ-ΣΦΑΓΕΑΣ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ-ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)