to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:03 | 06.03.2014

Πολιτισμός

Έφυγε από τη ζωή ο Σωτήρης Σιώκος

Αγωνιστής της Αριστεράς και μαχητής για τα θέματα του Πολιτισμού, ο Σωτήρης Σιώκος, συντονιστής του τμήματος Πολιτισμού και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, άφησε την Πέμπτη το πρωί την τελευταία του πνοή, καθ' οδόν προς τα Τρίκαλα, όπου επρόκειτο να λάβει μέρος σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για το βιβλίο.


Παλαιός συνδικαλιστής της Ο.Τ.Ο.Ε. και ενεργό μέλος του κινήματος ειρήνης, ο Σωτήρης Σιώκος έδινε καθημερινά τη μάχη για την υπεράσπιση των αξιών του Πολιτισμού και των ζητημάτων που, ιδιαίτερα στις μέρες μας, απασχολούν τους ανθρώπους της Τέχνης και των Γραμμάτων.

Πάλευε έως το τέλος για τη διατήρηση ζωντανής της συλλογικής μνήμης, για τις ιδέες και τις αξίες της Αριστεράς και για έναν πιο δίκαιο, πιο όμορφο κόσμο.

Σωτήρης Σιώκος: Ένας ακούραστος, σεμνός και ανιδιοτελής αγωνιστής της αριστεράς

Η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή της εκφράζει τη βαθιά της λύπη για τον αιφνίδιο χαμό του συντρόφου Σωτήρη Σιώκου, μέλους της Κ.Ε. και συντονιστή του Τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΥΡΙΖΑ: Συγκλονισμένοι από τον ξαφνικό θάνατο του Σωτήρη

"Συγκλονισμένοι μάθαμε για τον ξαφνικό θάνατο του σ. Σωτήρη Σιώκου" αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης (Α΄και Β΄ Νομαρχιακές Επιτροπές) και εκφράζει τα "θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος".

Ο ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων ματαιώνει την αποψινή εκδήλωση

Μετά το τραγικό συμβάν, ο ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων ματαιώνει την αποψινή εκδήλωση, "Το βιβλίο της κρίσης". Η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος.

Ανακοίνωση της Ομάδας Μουσικής του Τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ

«Συγκλονιστήκαμε μαθαίνοντας τον αιφνίδιο θάνατο του αγαπημένου και πολύτιμου συντρόφου μας Σωτήρη Σιώκου.

Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ το ήθος, την εργατικότητα, την καλοσύνη και την ευγένειά του».

Η Ο.Μ. Βριλησσίων αποχαιρετά τον σύντροφο Σωτήρη Σιώκο

Τα μέλη της Οργάνωσης ΣΥΡΙΖΑ Βριλησσίων, αποχαιρετάμε  με βαθειά οδύνη τον σύντροφο Σωτήρη Σιώκο, ιδρυτικό μέλος της Οργάνωσής μας, μέλος της Κ.Ε. και συντονιστής του Τμήματος  Πολιτισμού του Σύριζα. Ο Σωτήρης έφυγε από κοντά μας σήμερα το πρωί, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του για τα Τρίκαλα, όπου μετέβαινε για εργασίες του τμήματος Πολιτισμού.

Ο θάνατος του σ. Σωτήρη, σηματοδοτεί μια μεγάλη απώλεια για τον Σύριζα και την Αριστερά, μια αμετάκλητη απουσία από τους αγώνες του μέλλοντος, σε μια εποχή που έχουμε όλοι ανάγκη από το δυναμικό και συνεπές πρότυπο του συντρόφου μας.

Θα θυμόμαστε την ευγένεια,  το πάθος και την ανιδιοτέλεια του. Θα θυμόμαστε την διαρκή παρουσία του στους κοινούς αγώνες όπου υπήρξε μέγας μαχητής, υπερασπιζόμενος τις αξίες της Αριστεράς για ένα κόσμο δίκαιο, ειρηνικό, για μια κοινωνία αλληλέγγυα  και ενωμένη.

Αποχαιρετάμε τον σύντροφό μας με οδύνη, βουβοί, αιφνιδιασμένοι, αμήχανοι και απροετοίμαστοι. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην αγαπημένη του σύντροφο Γιώγια , στα παιδιά του Γιώργο και Άσπα.

Η κηδεία του σύντροφου Σωτήρη, θα γίνει την Παρασκευή 7 Μαρτίου στις 3 το μεσημέρι, στην εκκλησία Ανάληψης στα Βριλήσσια. 

Ανακοίνωση του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Θεμάτων Ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ

Ο αιφνίδιος και πρόωρος θάνατος του αγαπημένου μας συντρόφου Σωτήρη Σιώκου, γέμισε με βαθιά θλίψη όλα τα μέλη του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Θεμάτων Ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου ο σ. Σωτήρης υπήρξε ενεργό μέλος.

Σε όλη του τη ζωή, τόσο από τις επάλξεις του ταξικού συνδικαλιστικού εργατικού κινήματος, όσο και από τις επάλξεις της αριστεράς, παλαιότερα του ΚΚΕ και στη συνέχεια του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ, ακολούθησε τα λόγια του ποιητή:

«αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος, δεν θα πάψεις ούτε στιγμή

να αγωνίζεσαι για την ειρήνη και το δίκιο»

Η δράση του συντρόφου Σωτήρη Σιώκου υπήρξε πληθωρική και δημιουργική σε πολλούς τομείς του κινήματος. Θήτευσε πάνω από 40 χρόνια στο ελληνικό και το διεθνές κίνημα ειρήνης, το οποίο υπηρέτησε τόσο από τη θέση του μέλους του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ, όσο και από τη θέση του Γενικού Γραμματέα της Πανεργατικής Κίνησης για την Ειρήνη και τον Αφοπλισμό (ΠΑΚΕΑ) και τη συνέχεια του Γ.Γραμματέα της Κίνησης Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΚΕΣΟΕ).

Είχε ιδιαίτερα επιδοθεί στη μελέτη του θέματος «ειρήνη – αφοπλισμός – αντιμιλιταρισμός – ανάπτυξη» και μοχθούσε για την ανάδειξη της σχέσης της ειρήνης με τον πολιτισμό. Είχε πρωτοστατήσει και στα κινήματα διεθνούς αλληλεγγύης με τους αγώνες δεκάδων λαών του κόσμου, από την Κύπρο και την Παλαιστίνη ως την Ν. Αφρική και τη Νικαράγουα.

Συμμετείχε ενεργά και στο αντιρατσιστικό κίνημα της χώρας μας, καθώς και στα διεθνή κινήματα κατά της νεοφιλελεύθερης καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης.

Ήταν ένας ανοιχτόκαρδος, κεφάτος, διαρκώς μαχόμενος και εξαιρετικά συνεργάσιμος σύντροφος. Στη συντρόφισσα της ζωής του και συντρόφισσα στους αγώνες Γιώγια καθώς και στα παιδιά τους, εκφράζουμε την ολόθερμη συμπαράστασή μας στη μεγάλη δοκιμασία τους.

Δελτίο Τύπου της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών

Η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών πληροφορήθηκε με αληθινή συντριβή τον απροσδόκητο θάνατο του Σωτήρη Σιώκου, συντονιστή του Τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ και ιστορικού στελέχους της αριστεράς. Ο Σωτήρης με την βαθειά γνώση και την ευαισθησία του για τα θέματα του πολιτισμού αποτελούσε έναν φάρο συμπαράστασης και παράδειγμα αγωνιστικότητας για κάθε μάχη που έδινε ο χώρος του Οπτικοακουστικού αλλά και της τέχνης γενικότερα. Η τεράστια αγάπη του για τον κινηματογράφο τον έκανε συμμέτοχο των ονείρων και των αγώνων μας. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ την αμέριστη βοήθεια και την ζεστή του συμμετοχή κάθε φορά που η Εταιρεία του ζητούσε την αρωγή του. Με την ποιότητα και την καλλιέργειά του έδινε φωνή στα δίκαια αιτήματά μας.

Νιώθουμε ότι χάσαμε έναν πολύτιμο φίλο και σύμμαχο στους δύσκολους αγώνες.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους του, τους φίλους και τους συντρόφους του.

Ο Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών για το θάνατο του Σωτήρη Σιώκου 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)