to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Εφοπλιστές: Δεν πληρώνουν-δεν πληρώνουν

Διαψεύδει, επιβεβαιώνοντας, για τους εφοπλιστές: Να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα επιχειρεί το υπουργείο Οικονομικών στο θέμα της συνεισφοράς των εφοπλιστών για την αντιμετώπιση της κρίσης, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά το σημερινό πρωτοσέλιδο της «Εφημερίδας των Συντακτών» που μιλά για πεντάμηνη καθυστέρηση των απαραίτητων υπουργικών αποφάσεων.


        

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι «θα ήταν παράλογο να μη θελήσει η κυβέρνηση να εισπράξει την οικονομική παροχή της ναυτιλιακής κοινότητας για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, τη στιγμή μάλιστα που οι ίδιοι εφοπλιστές αποφάσισαν οικειοθελώς να συμβάλουν στην ενίσχυση της πολιτείας στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες της πατρίδας μας».

Και προσθέτει: «Ο λόγος για τον οποίο οι σχετικές διατάξεις δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί στην ολότητά τους είναι ότι προσέκρουσαν σε τεχνικές δυσκολίες, ιδίως σε θέματα ολοκλήρωσης των σχετικών ηλεκτρονικών εφαρμογών, οι οποίες αντιμετωπίζονται ταχύτατα».

1100

Το πρωτοσέλιδο της «Εφημερίδας των Συντακτών» αναδεικνύει την εφοπλιστική συνεισφορά των περίπου 400 εκατ. ευρώ στην οικονομική κρίση που έμεινε… στα χαρτιά

Σύμφωνα με όσα δημοσιεύει σήμερα η «Εφημερίδα των Συντακτών», το «μάτι» στους εφοπλιστές κλείνει η κυβέρνηση, η οποία περίπου πέντε μήνες μετά την ψήφιση της σχετικής διάταξης, δεν έχει προχωρήσει ακόμα στην υπογραφή των απαραίτητων υπουργικών αποφάσεων και την έκδοση των εγκυκλίων, για να ξεκινήσει η καταβολή της έκτακτης εισφοράς της ναυτιλιακής κοινότητας για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Η διάταξη, η οποία ενσωματώθηκε στον νόμο για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) και ψηφίστηκε στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου, μέχρι τώρα παραμένει ανενεργή και, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση δεν φέρεται αποφασισμένη να την εφαρμόσει τουλάχιστον πριν από τις εκλογές.

Για το θεαθήναι

Η επικοινωνία του θέματος, όταν ανακοινώθηκε η απόφαση για τη συμμετοχή του εφοπλισμού στα βάρη της δημοσιονομικής προσαρμογής, ήταν προφανώς μόνο για το θεαθήναι, τις κάμερες και τους… ιθαγενείς, οι οποίοι έπρεπε να πειστούν ότι συμβάλλουν όλοι -μηδενός εξαιρουμένου- στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Η διάταξη, η οποία παραμένει μέχρι τώρα στα χαρτιά ορίζει ότι η παροχή της Ναυτιλιακής Κοινότητας για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης της χώρας, επιβάλλεται για 3 χρόνια (2014, 2015 και 2016) και υπολογίζεται με βάση τα πλοία τα οποία εκμεταλλεύεται, κατά κυριότητα ή μη, η κάθε πλοιοκτήτρια εταιρεία ή διαχειρίζεται η κάθε διαχειρίστρια εταιρεία αντίστοιχα.

Το υπουργείο υπόσχεται στην ανακοίνωσή του ότι «η οικονομική παροχή της ναυτιλιακής κοινότητας θα εισπραχθεί το ταχύτερο δυνατό», δήλωση που ακούγεται ειρωνική με δεδομένη την εμπειρία πως όταν η είσπραξη φόρων και έκτακτων εισφορών αφορά μισθωτούς και συνταξιούχους οι διαδικασίες ολοκληρώνονται ταχύτατα.

* Όλο το ρεπορτάζ στις σελ. 50-51 της «Εφημερίδας των Συντακτών» που κυκλοφορεί σήμερα Παρασκευή 25 Απριλίου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)