to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:38 | 18.05.2021

Πολιτική

Τηλεδιάσκεψη των ΥΠΕΞ για τις εξελίξεις στη Μ. Ανατολή - ΣΥΡΙΖΑ: «Η ΕΕ να αποκτήσει επιτέλους ενεργό ρόλο»

Μέσω τηλεδιάσκεψης θα συνεδριάσουν σήμερα οι ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ένωσης - «Η ΕΕ να μην παρακολουθεί αμέτοχη τις εξελίξεις», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ σε ανακοίνωσή του


Συνεδριάζουν σήμερα στις 15.00 (ώρα Ελλάδας) μέσω τηλεδιάσκεψης οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ με θέμα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Στο τραπέζι των Ευρωπαίων Υπουργών Εξωτερικών θα τεθεί «η κλιμάκωση της βίας στην Γάζα, γύρω από την Γάζα, το Ισραήλ και τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη για να συζητηθεί πώς μπορεί καλύτερα η ΕΕ να συνδράμει έτσι ώστε να υπάρξει αποκλιμάκωση των εντάσεων και να σταματήσει η τρέχουσα βία», όπως ανέφερε ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν Πήτερ Στάνο.

Παράλληλα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ είχε υπογραμμίσει ότι «η ΕΕ συμμετέχει ενεργά στις διπλωματικές προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της βίας».

Επιπροσθέτως, την περασμένη εβδομάδα ο Ζοζέπ Μπορέλ είχε επαφές με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και τον Ισραηλινό Υπουργό Εξωτερικών Γκάμπι Ασκενάζι, ενώ αντάλλαξε απόψεις με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι, τον Ιορδανό ομόλογό του Αϊμάν Σαφάντι και τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Όπως έχει τονίσει ο Ύπατος Εκπρόσωπος, «η προτεραιότητα και το μήνυμα της ΕΕ σε αυτό το πλαίσιο παραμένουν σαφή: η βία πρέπει να σταματήσει τώρα».

Η συνέντευξη Τύπου αναμένεται μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης, περίπου στις 16.30 (ώρα Ελλάδας).

ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Το σημερινό συμβούλιο να έχει ουσιαστική συμβολή στην επικράτηση της ειρήνης στην Μ. Ανατολή

Το σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων πρέπει να έχει ουσιαστική συμβολή στην επικράτηση της ειρήνης στη Μέση Ανατολή. Η ΕΕ οφείλει επιτέλους να αποκτήσει ενεργό ρόλο και να μην παρακολουθεί αμέτοχη τις εξελίξεις: άμεση εκεχειρία με παύση των ισραηλινών βομβαρδισμών και της εκτόξευσης ρουκετών από τη Χαμάς, σεβασμό του διεθνούς δικαίου και τερματισμό των εποικισμών από το Ισραήλ, επανέναρξη αξιόπιστων, άμεσων συνομιλιών και επίλυση του Παλαιστινιακού με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Ο ίδιος ο κ. Μπορέλ πρέπει να μεταβεί στην περιοχή για διαβουλεύσεις.

Η επίσκεψη Δένδια στην περιοχή, επιτέλους για πρώτη φορά και στην Ραμάλα - στην Παλαιστίνη όπως αποκαλείται επίσημα στην Ελλάδα από το 2016 και όχι στα "παλαιστινιακά εδάφη" - πρέπει να συνοδευτεί από την επιμονή της χώρας στην επίλυση του Μεσανατολικού με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ για δύο κράτη που θα συνυπάρχουν με ειρήνη και ασφάλεια, στη βάση των συνόρων του 1967 και με πρωτεύουσα του παλαιστινιακού κράτους την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει στο ρόλο της ως γέφυρα στην περιοχή, με ενεργητικές πρωτοβουλίες για την ειρήνη, την ασφάλεια και τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

ΑΠΕ -ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)