to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:34 | 28.08.2014

πηγή: capital

Οικονομία

Economist: Η ευρωζώνη βυθίζεται ξανά

Για επανεμφάνιση της κρίσης στην ευρωζώνη και εφησυχασμό των Ευρωπαίων ηγετών, κάνει λόγο σε δημοσίευμά του με τίτλο «Το αίσθημα του ναυαγίου (ξανά)», ο Economist.



Χαρακτηριστική είναι η φωτογραφία που απεικονίζει την κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας με τα… μάτια του Economist. Σε αυτήν απεικονίζεται η βυθιζόμενη βάρκα του ευρώ στην οποία επιβαίνουν Merkel, Hollande, Renci και Draghi, με τον τελευταίο να προσπαθεί σώσει την… βάρκα από τα νερά. 

Μόλις πριν από μερικούς μήνες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θεωρώντας πως «δάμασαν τη θύελλα»… επαναπαύτηκαν, αναφέρει ο Economist, για να συνεχίσει: Μετά την υπόσχεση Draghi ότι η ΕΚΤ θα πράξει ο, τι χρειαστεί για τη διάσωση του ευρώ, η εμπιστοσύνη επέστρεψε στην οικονομία της περιοχής. Η ανάπτυξη φάνηκε να επανέρχεται αν και με βραδείς ρυθμούς. Οι προβληματικές οικονομίες του Νότου εμφάνισαν σημάδια ανάκαμψης μετά τα πακέτα διάσωσης και τις επίπονες μεταρρυθμίσεις που κλήθηκαν να εφαρμόσουν προκειμένου να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους. Η ανεργία, και ειδικότερα στους νέους, παρέμεινε σε απογοητευτικά επίπεδα ρεκόρ, αλλά τουλάχιστον είχε αρχίσει να υποχωρεί στις περισσότερες χώρες. Στο ίδιο μήκος κύματος και στις αποδόσεις των ομολόγων με εμφανή την συρρίκνωση των spread καθώς οι αγορές σταμάτησαν να στοιχηματίζουν στην κατάρρευση της ευρωζώνης. 

Όλα ήταν μια ψευδαίσθηση, σημειώνει ο Economist. Τους τελευταίους μήνες οι χώρες της ευρωζώνης άρχισαν να… μπάζουν νερά και πάλι. Το συνολικό ΑΕΠ παρέμεινε στάσιμο το β’ τρίμηνο του έτους. Η Ιταλία κατρακύλησε ξανά σε ύφεση, το ΑΕΠ της Γαλλίας δεν κατάφερε να αναπτυχθεί και ακόμα και η πανίσχυρη Γερμανία παρουσίασε απροσδόκητα μεγάλη πτώση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Και σαν να μην έφταναν αυτά, οι προοπτικές του γ’ τριμήνου μοιάζουν ζοφερές, σύμφωνα με το πρακτορείο, καθώς η ευρωζώνη θα έρθει αντιμέτωπη με ένα επιπλέον πρόβλημα… τις κυρώσεις της Ρωσίας.

Στο μεταξύ, ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα, κοντά στο 0,4% και εξαιρετικά μακριά από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ εντείνοντας τους φόβους του αποπληθωρισμού. Η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου κινείται κάτω από το 1%, ένα επιπλέον σημάδι της υποχώρησης των τιμών. Η ευρωζώνη σείεται σε αντίθεση με την Αμερική και τη Βρετανία που χαίρουν μιας βιώσιμης ανάπτυξης, τονίζει ο Economist.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)