to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:03 | 12.10.2014

Διεθνή

Δουβλίνο: Χιλιάδες στους δρόμους κατά της επιβολής χρεώσεων στις υπηρεσίες ύδρευσης (βίντεο)

Οι χθεσινές κινητοποιήσεις ήταν η μεγαλύτερη επίδειξη δύναμης των οργανώσεων κατά της λιτότητας τα τελευταία τέσσερα χρόνια


Πάνω από 50 χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες Σάββατο στο Δουβλίνο κατά της απόφασης της ιρλανδικής κυβέρνησης να επιβάλει χρεώσεις στις υπηρεσίες ύδρευσης, στη μεγαλύτερη κινητοποίηση κατά της λιτότητας που έχει πραγματοποιηθεί εδώ και χρόνια στη χώρα.

Έπειτα από χρόνια δωρεάν υπηρεσιών ύδρευσης, ο κεντροδεξιός συνασπισμός που κυβερνά την Ιρλανδία αποφάσισε να χρεώνει τα νοικοκυριά εκατοντάδες ευρώ από την επόμενη χρονιά, μια αντιδημοφιλής απόφαση που ελήφθη μόλις 18 μήνες πριν τη διεξαγωγή εκλογών τις οποίες τα κυβερνητικά κόμματα ελπίζουν να κερδίσουν βασιζόμενα στην οικονομική ανάπτυξη που σημειώνει η Ιρλανδία. 

Στην Ιρλανδία έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια σχετικά λίγες διαδηλώσεις σε σχέση με άλλες χώρες της ευρωζώνης που έχουν ζητήσει πακέτα διάσωσης, όμως στις χθεσινές κινητοποιήσεις οι διαδηλωτές κατήγγειλαν ότι οι χρεώσεις αυτές είναι υπερβολικές. 

View image on Twitter

«Υπάρχει πραγματική αγανάκτηση για όσα έχει επιβάλει οι κυβέρνηση στους πολίτες», δήλωσε ο 50χρονος Μάρτιν Κέλι ο οποίος κρατούσε ένα πανό που έγραφε: «σταματήστε τη μεγάλη ληστεία του νερού». 

Οι χθεσινές κινητοποιήσεις ήταν η μεγαλύτερη επίδειξη δύναμης των οργανώσεων κατά της λιτότητας τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, σε αυτές συμμετείχαν έως και 100.000 άνθρωποι, αν και η αστυνομία εκτίμησε ότι ήταν περίπου 30.000.

View image on Twitter

Αφού εξήλθε του προγράμματος διάσωσης, η οικονομία της Ιρλανδίας σημειώνει ανάπτυξη, η οποία εκτιμάται ότι φέτος θα φτάσει το 4,7%. 

Η βελτίωση της οικονομίας επέτρεψε στην κυβέρνηση να καταρτίσει τον πρώτο της προϋπολογισμό στον οποίο δεν προβλέπονται νέα μέτρα λιτότητας, για πρώτη φορά εδώ και επτά χρόνια, όμως η αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι οι εργαζόμενοι δεν αισθάνονται την ανάκαμψη της οικονομίας. 

Περισσότεροι από ένας στους δέκα είναι άνεργοι και υπάρχουν περισσότερα από 100.000 «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια σε σύνολο πληθυσμού 4,6 εκατομμυρίων. 

Ο Πολ Μέρφι, του κόμματος της Ένωσης κατά της Λιτότητας στην προεκλογική εκστρατεία του οποίου κυριάρχησε η έκκληση για μποϊκοτάζ στις χρεώσεις των υπηρεσιών ύδρευσης, κέρδισε μία έδρα στο κοινοβούλιο της Ιρλανδίας, η οποία είχε μείνει κενή αφού ένας βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Fine Gael εκλέχθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 

Ο Μέρφι είπε στους υποστηρικτές του: «Η ανάκαμψη είναι για τους πλούσιους, για το 1% (…) δεν είναι για τους ανθρώπους της εργατικής τάξης». 

Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι στις εκλογές για την πλήρωση της κενής έδρας στο κοινοβούλιο, το 57% των ψηφοφόρων ψήφισε υπέρ κάποιου υποψήφιου που τασσόταν κατά των χρεώσεων για τις υπηρεσίες ύδρευσης, ενώ μόνο το 17% για κάποιον από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)