to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:48 | 24.07.2014

πηγή: in.gr

Διεθνή

Δορυφόρος με σαμιαμίδια χάθηκε στο Διάστημα

Δεν έχουν τέλος τα ατυχήματα και οι αναποδιές για το διαστημικό πρόγραμμα της Ρωσίας. Στο τελευταίο περιστατικό το Κέντρο Ελέγχου στη Μόσχα έχασε την η επαφή με έναν ερευνητικό δορυφόρο που μεταφέρει σαύρες.


Τα πέντε άτυχα ερπετά, τα οποία ανήκουν στην οικογένεια των γκεκκονιδών, όπου κατατάσσονται και τα σαμιαμίδια, κινδυνεύουν τώρα να πεθάνουν από ασιτία σε διάστημα δυόμισι μηνών, ή και νωρίτερα αν τα συστήματα υποστήριξης ζωής έχουν παρουσιάσει δυσλειτουργία.

Αν το Κέντρο Ελέγχου δεν καταφέρει να ανακτήσει την επικοινωνία, ο δορυφόρος Photon-M θα πέσει στη Γη σε μερικούς μήνες, δήλωσε πηγή της διαστημικής βιομηχανίας στο ρωσικό πρακτορείο Interfax.

Ο δορυφόρος Photon-M, μοντέλο που χρησιμοποιείται σε επιστημονικές αποστολές από το 1985, είχε εκτοξευτεί με πύραυλο Soyuz στις 19 Ιουλίου από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ, το οποίο μισθώνει η Ρωσία στο Καζακστάν. Η εκτόξευση είχε αναβληθεί για τρεις εβδομάδες λόγω καθυστέρησης στις δοκιμές των ηλεκτρικών συστημάτων του δορυφόρου.

Η ρωσική διαστημική βιομηχανία βασίζεται σήμερα στους πυραύλους Soyuz που εκτοξεύονται από το Μπαϊκονούρ και το ευρωπαϊκό διαστημικό κέντρο στο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας, καθώς και στους πυραύλους Proton, οι οποίοι ντρόπιασαν τη Μόσχα σε μια σειρά θεαματικών αποτυχιών.

H τελευταία απώλεια πυραύλου Proton ήταν το Μάιο, λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση της ρωσικής κυβέρνησης ότι θα επενδύσει 52 δισ. δολάρια στη διαστημική βιομηχανία έως το 2020.

Δορυφόρος Photon-M είχε εκτοξευτεί τελευταία φορά το 2007 μεταφέροντας σαύρες, αμφίβια, πεταλούδες και άλλα ζώα.

Μια προηγούμενη εκτόξευση το 2001 είχε εξελιχθεί σε τραγωδία όταν ο πύραυλος που μετέφερε το δορυφόρο συνετρίβη και σκότωσε έναν στρατιώτη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)