to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Δολοφόνησαν την Ουνιτά

Η εφημερίδα ανακοίνωσε ότι θα διακόψει από την 1η Αυγούστου την έκδοσή της


ΡΩΜΗ, ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ: Αργύρης Παναγόπουλου

«Δολοφόνησαν την Ουνιτά», έγραφε χθες η ιστοσελίδα της εφημερίδας που ίδρυσε ο Αντόνιο Γκράμσι και που για σχεδόν μισό αιώνα αποτέλεσε την καθημερινή εφημερίδα του μεγαλύτερου Κομμονιστικού Κόμματος του δυτικού κόσμου. Η εφημερίδα ανακοίνωσε ότι θα διακόψει από την 1η Αυγούστου την έκδοσή της, μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους εργαζόμενους και την ιδιοκτησία, την εταιρεία ΝΙΕ, ενώ σημαντικό ρόλο στο... λουκέτο διαδραμάτισε και το καταστατικό, που προβλέπει πλειοψηφίες του 91% για τη λήψη αποφάσεων!

Ο φασισμός έβαλε για πρώτη φορά λουκέτο στην Ουνιτά. Το 2000 η εφημερίδα έκλεισε για ένα οκτάμηνο, την πρώτη περίοδο της αποκομμουνιστικοποίησης της ιταλικής Αριστεράς, ενώ αργά χθες το απόγευμα οι εργαζόμενοι της εφημερίδας, οι αναγνώστες της και ένα μεγάλο τμήμα της ιταλικής Αριστεράς περίμεναν από τον «θαυματουργό» Ρέντζι να βρει τη λύση. «Η ιστορία μας δεν τελειώνει εδώ. Αυτή είναι η υπόσχεση που ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος Ματέο Ρέντζι θέλησε να στείλει στο γραφείο σύνταξης της Ουνιτά τις δραματικές στιγμές της διακοπής της έκδοσης», υπογράμμισε χθες η ηλεκτρονική έκδοση τονίζοντας ότι το προσωπικό της εφημερίδας ζήτησε συνάντηση με τον Ρέντζι και τον πρόεδρο του κόμματος Ορφίνι.

Η Ουνιτά έχει πάψει προ πολλού να αποτελεί την εφημερίδα κάποιου κόμματος, από την πληθώρα των μετεξελίξεων του ιταλικού Κ.Κ. Αποτελεί μια «ιδιωτική» εφημερίδα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι το κλείσιμό της δεν αντιπροσωπεύει την ήττα της πολιτικής ακόμη και μέσα στο εσωτερικό του Δημοκρατικού Κόμματος. Η αλήθεια είναι ότι ο Ρέντζι δεν έχει ανάγκη την Ουνιτά, γιατί διαμέσου των πλατιών συμμαχιών και των συμφωνιών του με τον Μπερλουσκόνι έχει τα μέσα ενημέρωσης με το μέρος του!

Η Ουνιτά αποτελούσε για τους ιδιοκτήτες της ένα «εμπόρευμα»; Αυτό μάλλον δείχνει το γεγονός ότι προσπάθησαν να την ξεφορτωθούν σε μια από τις πιο ακροδεξιές και σκληροπυρηνικές εκπροσώπους του μπερλουσκονισμού, την Σαντακέ, που εισέπραξε την άρνηση των εργαζομένων. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των δημοσιογράφων, τυπογράφων και γενικότερα του τομέα των μέσων ενημέρωσης στάθηκαν χθες στο πλευρό του προσωπικού της Ουνιτά, μαζί με τους εκπροσώπους της Αριστεράς, από τον Βέντολα της Αριστεράς Οικολογίας Ελευθερίας και τον Φερέρο της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης έως τον Ρεβέλι του «Ψηφοδελτίου Τσίπρας».

«Είμαστε όλοι αναγνώστες και δημοσιογράφοι της Ουνιτά», έγραψαν στην ανοικτή τους επιστολή προς τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας "Οι Φίλοι της Ουνιτά" καλώντας τον να στηρίξει την εφημερίδα και κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το Μανιφέστο και την Εουρόπα, την καθημερινή εφημερίδα του Δημοκρατικού Κόμματος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)