to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:18 | 01.06.2016

Κοινωνία

«Δόλια εγκατάλειψη εργαζομένων»: το υπ. Εργασίας για τα λουκέτα σε Athens Ledra και Πυρσός Security

«Τα νέα φαινόμενα λουκέτων στις προαναφερόμενες επιχειρήσεις, αναδεικνύουν περίτρανα το καθεστώς αυθαιρεσίας μέσα στο οποίο συναλλάσσεται μια σειρά από «επιχειρηματικές» δραστηριότητες στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια», τονίζει μεταξύ άλλων το υπ. Εργασίας. Προσθέτει πως τα δύο περιστατικά «ενέχουν στοιχεία δόλιας εγκατάλειψης εργαζομένων και δημιουργίας οφειλών προς δημόσιους φορείς (εισφοροδιαφυγής)» και «πρέπει να γίνουν αντικείμενο εισαγγελικής παρέμβασης»


Η ανακοίνωση του υπ. Εργασίας για τα λουκέτα σε Athens Ledra και ΠΥΡΣΟΣ Security αναφέρει:

Με πρόσχημα την «αντικειμενική» αδυναμία πληρωμής των δεδουλευμένων, λόγω υπερβολικών χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, σήμερα 450 εργαζόμενοι (150+300) συνολικά προστέθηκαν στη «δεξαμενή» των ανέργων.

Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, παραθέτουμε τα παρακάτω στοιχεία:

1. Το ξενοδοχείο “Athens Ledra”, που ανήκει στην εταιρεία ΑΣΤΥ Α.Ε. χρωστάει στο ΙΚΑ 9.000.000€, εκτός των δανειακών της υποχρεώσεων και λοιπών οφειλών. Σε τριμερή συνάντηση που έγινε στο Υπουργείο στις 17.05.2016 προτείναμε και ορίστηκε συνάντηση του εκπροσώπου της εταιρείας με την διοίκηση του Ι.Κ.Α. προκειμένου να διερευνηθεί με βάση το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο η άρση των όποιων εμποδίων, έτσι ώστε να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των εργαζομένων. Προς τούτο έγιναν τρεις συναντήσεις με τη διοίκηση του Ι.Κ.Α. η οποία συμφώνησε για τον περιορισμό της κατάσχεσης για το ποσό των 255.000 €, ποσό που αφορά τα δεδουλευμένα των εργαζομένων.  Προϋπόθεση για τη συγκεκριμένη διαδικασία ήταν να αποσταλεί στο Ι.Κ.Α. η κατά νόμο δήλωση των τραπεζών.  Σε επόμενο αίτημα της εταιρείας προς το ΙΚΑ και πριν προλάβει αυτό να απαντήσει η εταιρεία «κατέβασε τα ρολά».

Άρα η όλη εξέλιξη είναι αποκλειστική ευθύνη της εταιρείας η οποία πιθανόν να δρομολογεί άλλες μεθοδεύσεις παρότι τη δεδομένη χρονική στιγμή η πληρότητα της ξενοδοχειακής μονάδας αγγίζει το 95% για την θερινή περίοδο.

2. Σε ότι αφορά στην εταιρεία “ΠΥΡΣΟΣ Security” έχουμε σύμφωνα με πηγές, καθώς οι εργαζόμενοι ουδέποτε απευθύνθηκαν στο Υπουργείο Εργασίας, τα παρακάτω δεδομένα: η εταιρεία έχει προχωρήσει εδώ και ένα χρόνο σε στάση πληρωμών προς τους εργαζομένους και πιστωτές, ότι χρωστά 8.200.000€ στο ΙΚΑ και ότι οι υπάλληλοι είναι απλήρωτοι εδώ και 5 μήνες το λιγότερο. Γνωρίζουμε ότι στο παρελθόν έχουν επιβληθεί κυρώσεις από το ΣΕΠΕ και οι εργαζόμενοι έχουν προσφύγει στις κατά τόπου αρμόδιες Επιθεωρήσεις Εργασίας για τις απαραίτητες ενέργειες.

Δυστυχώς, το πρόβλημα με την «ΠΥΡΣΟΣ Security» αναδεικνύει για μία ακόμη φορά την εκμετάλλευση των εργαζομένων από μεγάλο μέρος των εταιρειών αυτών μέσα σε ένα φαύλο καθεστώς οφειλών και χρεών.

Τα δύο αυτά περιστατικά, τα οποία ενέχουν στοιχεία δόλιας εγκατάλειψης εργαζομένων και δημιουργίας οφειλών προς δημόσιους φορείς (εισφοροδιαφυγής), πρέπει να γίνουν αντικείμενο εισαγγελικής παρέμβασης και εν γένει εξέτασης από τις αρμόδιες αρχές της δικαιοσύνης.

Το Υπουργείο Εργασίας θα εξετάσει άμεσα όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις για την άμεση υπαγωγή των εργαζομένων και στις δύο εταιρείες σε προγράμματα του ΟΑΕΔ.

Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί οι εργαζόμενοι να αποτελούν το πρόσχημα για κάθε παράβαση επιχειρηματία, ώστε αυτός να απαλλάσσεται από τα χρέη που ο ίδιος δημιούργησε προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως στο παρελθόν  είχε συνηθίσει.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)