to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:01 | 23.10.2014

Κοινωνία

Διοικητικοί ΕΚΠΑ: Καμιά διάθεση επίλυσης του προβλήματος από τις πρυτανικές αρχές

Οι εργαζόμενοι του επισημαίνουν τις πράξεις του Θ. Φορτσάκη και δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να παλεύουν μαζί με τους φοιτητές ενάντια στις απολύσεις, τις εργολαβίες, τις διαγραφές, την ιδιωτικοποίηση του πανεπιστημίου, την τρομοκρατία και τον αυταρχισμό στους εργασιακούς και εκπαιδευτικούς χώρους.


Όπως αναφέρουν, δε διαφάνηκε καμιά διάθεση επίλυσης του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί. από τις πρυτανικές αρχές. «Μέρες αγώνα χρειάστηκαν για να γίνει μια πρώτη συζήτηση, μέρες αγώνα θα καθορίσουν και τη συνέχεια για όλα τα ζητήματα που μας απασχολούν» σημειώνουν. Σήμερα, Πέμπτη, οργανώνται κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση του δημόσιου και δημοκρατικού πανεπιστημίου

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του ΕΚΠΑ:

Μετά από μία εβδομάδα άρνησης των Πρυτανικών αρχών να επιτρέψουν την είσοδο στο κεντρικό κτήριο του ΕΚΠΑ σε συνδικαλιστικά όργανα των εργαζομένων (13-20/10) και τρεις μέρες κοινού αγώνα φοιτητών-εργαζομένων του Ιδρύματος (20-22/10), σήμερα, Τετάρτη, 22/10, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μελών του ΔΣ και της εκπροσώπου μας στη Σύγκλητο με τον Πρύτανη Θ. Φορτσάκη στην ΑΝΟΙΧΤΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ Πρυτανεία.

Στη συνάντηση, αφού τέθηκε το κατεπείγον ζήτημα του Ευγενιδείου Θεραπευτηρίου και των σοβαρών συνεπειών για τους εργαζόμενούς του και υπήρξε δέσμευση από πλευράς πρυτανικών αρχών για νέα συνάντηση άμεσα για το θέμα των διαθέσιμων, συζητήθηκαν τα μέτρα που ο Πρύτανης έχει αποφασίσει να εφαρμόσει στο κεντρικό κτήριο του ΕΚΠΑ.

Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της συζήτησης, από την πλευρά μας θέσαμε το σύνολο των ζητημάτων που έχουν δημιουργηθεί με τα μέτρα που οι πρυτανικές αρχές εφάρμοσαν την περασμένη εβδομάδα στο κεντρικό κτήριο του ΕΚΠΑ. Από τη μεριά του ο Πρύτανης:

  • Εμμένει στη θέση για ελεγχόμενη πρόσβαση στο κτήριο της Πρυτανείας, το οποίο θα παραμένει με κλειστή την κεντρική πύλη. Εμμένει επίσης στις θέσεις του περί «πανεπιστημιακής αστυνομίας»
  • Οι εργαζόμενοι θα μπορούν να εισέλθουν στο κεντρικό κτήριο μόνο με ειδική κάρτα
  • Οι φοιτητές δε θα εισέρχονται στο κτήριο. Προκειμένου να αποκλειστεί εντελώς η πρόσβασή τους, ο Πρύτανης προτίθεται να μεταφέρει υπηρεσίες που τους αφορούν σε άλλα κτήρια
  • Συνεχίζει να υποστηρίζει ότι οι εσωτερικές πόρτες του κτηρίου δεν ήταν κλειδωμένες, παρά το πόρισμα της Επιθεώρησης Εργασίας, το οποίο χαρακτήρισε –ούτε λίγο, ούτε πολύ- αποτέλεσμα φιλικής εξυπηρέτησης…
  • Συνεχίζει να υποστηρίζει ότι δεν κάλεσε την αστυνομία. Απλά την ενημέρωσε…
  • Συνεχίζει να υποστηρίζει ότι δε ζήτησε ανάμειξη της Εισαγγελίας. Η Εισαγγελία όμως δεν παρενέβη αυτεπάγγελτα… Μετά το πέρας της συνάντησης ενημερωθήκαμε από συναδέλφους ότι η αστυνομία «επισκέφτηκε» τη Διεύθυνση Διοικητικού για να πάρει τις πρώτες καταθέσεις…

Δε διαφάνηκε καμιά διάθεση επίλυσης του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί. Μέρες αγώνα χρειάστηκαν για να γίνει μια πρώτη συζήτηση, μέρες αγώνα θα καθορίσουν και τη συνέχεια για όλα τα ζητήματα που μας απασχολούν.

Επισημαίνουμε ότι:

Η αντιμετώπιση των φοιτητών με όρους εσωτερικού εχθρού και τα μέτρα καταστολής της φωνής διαμαρτυρίας τους μας αφορούν όλους. Σήμερα οι φοιτητές είναι στη λίστα των «ανεπιθύμητων», λόγω των επικείμενων διαγραφών, αύριο θα είναι οι εργαζόμενοι, λόγω των επικείμενων απολύσεων. Τείχη που υψώνονται, κλείνουν τους πάντες έξω.

Ο διάλογος προϋποθέτει διάθεση να συζητήσει κανείς τις θέσεις του. Διάλογος που γίνεται με στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων στα ΜΜΕ, μόνο προσχηματικός μπορεί να χαρακτηριστεί.

Το πανεπιστήμιο δεν είναι το σπίτι κανενός Πρύτανη. Δεν είναι έδρα Υπουργού για να φρουρείται.

Το πρόβλημα δεν είναι «διαπροσωπικού» χαρακτήρα. Η κυβέρνηση επέλεξε το ΕΚΠΑ για να δώσει τη μάχη για την επιβολή των μέτρων που οι Πρυτάνεις του ν. 4009 σκοπεύουν να εφαρμόσουν και πρέπει να πάρει την απάντηση που της αρμόζει.

Καλούμε τις πρυτανικές αρχές του ΕΚΠΑ να σταματήσουν να στρέφουν τη συζήτηση μακριά από τα πραγματικά προβλήματα του Πανεπιστημίου. Ας αξιοποιήσουν τη δημοσιότητα που τόσο εύκολα διασφαλίζουν για να αναδείξουν τις απολύσεις, την έλλειψη προσωπικού, την υποχρηματοδότηση, την κατάρρευση των υπηρεσιών, την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι φοιτητές που αναγκάζονται να δουλεύουν παράλληλα με τις σπουδές τους, ενώ απειλούνται με διαγραφές, κ.α.

Συνεχίζουμε να παλεύουμε μαζί με τους φοιτητές ενάντια στις απολύσεις, τις εργολαβίες, τις διαγραφές, την ιδιωτικοποίηση του πανεπιστημίου, την τρομοκρατία και τον αυταρχισμό στους εργασιακούς και εκπαιδευτικούς χώρους.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)