to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:40 | 12.09.2016

πηγή: Στο Κόκκινο

Οικονομία

Δημ.Τσακίρης: Ανάσα για 300.000 ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ

Ανοίγει ο δρόμος για την «επιστροφή» 300.000 ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ σε κατάσταση ασφαλιστικής ενημερότητας, προκειμένου από την 1η Ιανουαρίου να ενταχθούν κανονικά στο νέο Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, είπε ο πρόεδρος του ταμείου Δημ.Τσακίρης στην Οικονομία Στο Κόκκινο με τον Στάθη Σχινά.


Η εξαγγελία του πρωθυπουργού αφορά οφειλές ήδη υπάρχουσες και όσες δημιουργηθούν ως το τέλος Δεκεμβρίου, από ελεύθερους επαγγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, σημείωσε ο κ.Τσακίρης.

Από 1ης Ιανουαρίου του 2017 «τα πράγματα αλλάζουν» ούτως ή άλλως, όπως υπενθύμισε, καθώς ο μεγαλύτερος αριθμός των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ θα πληρώνει μικρότερα ποσά. Το 80% των ενδιαφερομένων εμφανίζεται να δηλώνει ως 10.000 ευρώ το χρόνο και σήμερα πληρώνει ένα 20% αλλά επί τεκμαρτού εισοδήματος. Στόχος είναι να διευκολυνθεί η ασφαλιστική βάση και περισσότεροι να μπορέσουν να καταβάλουν τις οφειλές τους, σημείωσε ο κ.Τσακίρης.

Ο επικεφαλής του ΟΑΕΕ σημείωσε ότι θα πρέπει να κατατεθεί ο σχετικός νόμος πριν έρθει σε ισχύ η εξαγγελία, καθώς με εγκύκλιο δεν μπορεί να προωθηθεί τέτοια ρύθμιση. «Είναι θέμα συζήτησης με τους δανειστές», όπως υπογράμμισε.

Στη συνέχεια, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να απευθύνονται στο ταμείο προκειμένου να πάρουν την απαραίτητη ενημερότητα, όπως και όσοι μέχρι τώρα πλήρωναν κανονικά. Ετσι, θα μπορούν να συμμετέχουν σε μία σειρά από οικονομικές δραστηριότητες και συναλλαγές, μεταξύ τους και οι προμήθειες του Δημοσίου.

Ο κ.Τσακίρης διευκρίνισε ότι η εξαγγελία δεν σχετίζεται με θέματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, καθώς έχει ήδη ψηφιστεί η ρύθμιση που προβλέπει ότι δικαίωμα πρόσβασης στις δημόσιες δομές υγείας έχουν ακόμη και οι ανασφάλιστοι.

«Σε αυτό στοχεύει και ο πρωθυπουργός, ο στόχος είναι η διευκόλυνση των ασφαλισμένων και η δυνατότητα πληρωμής των εισφορών ώστε να προκύψουν έσοδα για τον νέο Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Οπως εκτίμησε, σήμερα 250.000 ως 300.000 ασφαλισμένοι έχουν διακόψει πλήρως την καταβολή εισφορών, ενώ συνεπείς στις υποχρεώσεις τους είναι μόνο το 63%.

Το Σάββατο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι οι ασφαλιστικές οφειλές ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ που καθίστανται ληξιπρόθεσμες ως και τις 31 Δεκεμβρίου παγώνουν, στο κλείσιμο της ομιλίας του προς τους παραγωγικούς φορείς και εγκαινιάζοντας την 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

tags: ΟΑΕΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)