to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:02 | 14.10.2014

Πολιτική

Δημοσκόπηση GPO: Προβάδισμα 6,5% στον ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρία GPO για λογαριασμό του Mega δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μπροστά με 6,5% από τη ΝΔ σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου.


Στο ερώτημα «αν είχαμε εκλογές την επόμενη Κυριακή τι θα ψηφίζατε;», το 26,7% των ερωτηθέντων απαντάει ΣΥΡΙΖΑ και το 20,2% ΝΔ. Στην τρίτη θέση βρίσκεται «Το Ποτάμι» με 6%. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ με (από) 5,7%, το ΠΑΣΟΚ με 4% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3%. Το ΛΑΟΣ συγκεντρώνει 2,1% και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,6%. «Άλλο Κόμμα» επέλεξε το 4,7% των ερωτηθέντων και Λευκό/ Άκυρο το 2,1%. Αδιευκρίνιστη παραμένει η ψήφος του 18,2% των ερωτηθέντων.

foto.jpg

Η πλειοψηφία των Ελλήνων και πιο συγκεκριμένα το 55,7% τάσσεται υπέρ της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, δηλαδή δεν θέλει πρόωρες εκλογές, σύμφωνα με την δημοσκόπηση.

Στην ίδια δημοσκόπηση, οι πολίτες στέλνουν μήνυμα στον πολιτικό κόσμο δίνοντας ποσοστό 62,4% στην επιλογή μη πολιτικού προσώπου για το αξίωμα του ΠτΔ, ενώ μόλις το 24% ζητά ο επόμενος Πρόεδρος να είναι ένα πρόσωπο από τον χώρο της πολιτικής .Μεγάλο είναι και το ποσοστό εκείνων που δεν απάντησαν καθώς φτάνει στο 13,6%.

Οι πολίτες εμφανίζονται διχασμένοι ως προς την πρόταση της αντιπολίτευσης για ανατροπή της κυβέρνησης, καθώς το 45,9% συμφωνεί με το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για πρόωρες εκλογές, ενώ το 50,5% διαφωνεί. Το 36% εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να κυβερνήσει, ενώ το 61,8% πιστεύει το αντίθετο.

Το 42,5% θεωρεί πως η παρούσα κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με την τρόικα και τους δανειστές, ενώ το 48,9 % ζητά οι διαβουλεύσεις να γίνουν από την  κυβέρνηση που θα προκύψει από τις νέες εκλογές.

Περισσότεροι από τους μισούς πολίτες (52,5%) εκτιμούν ότι ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ έχει περάσει οριστικά, αν και αντίθετη άποψη έχει το 41,2%.  Το 54,1% των ερωτηθέντων πιστεύει πως οι δανειστές μπορούν να διαγράψουν το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους, ενώ αντίθετη θέση εκφράζει το 43,2%.

Στην ερώτηση εάν η χώρα θα πρέπει να ξεκινήσει διαδικασία εξόδου από το ευρώ εάν δεν πετύχει διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους θετικά απαντά το 35,6%, ενώ το 61% τάσσεται υπέρ της παραμονής στο κοινό νόμισμα.

Δημοφιλέστερος πολιτικός αναδεικνύεται από τη δημοσκόπηση ο Αλέξης Τσίπρας καθώς συγκεντρώνει το 42,8% των θετικών απόψεων και τον ακολουθεί ο Αντώνης Σαμαράς με ποσοστό 41%. Τρίτος σε δημοφιλία είναι ο Σταύρος Θεοδωράκης με 40% θετικές απόψεις και ακολουθούν ο Φώτης Κουβέλης με 34% και ο Δ. Κουτσούμπας με 33,6%. Οι θετικές απόψεις για τον Π. Καμμένο φτάνουν το 29%, για τον Ευ. Βενιζέλο στο 22,8% και για τον Ν. Μιχαλολιάκο στο 11,6%.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός ωστόσο παραμένει ο Αντώνης Σαμαράς με ποσοστό 43,1% παρουσιάζοντας μικρή πτώση της τάξης του 1,5% σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση. Ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει ποσοστό 37,2%, το οποίο είναι υψηλότερο κατά 8,2% από το προηγούμενο ποσοστό του στη μέτρηση της GPO. Η επιλογή κανένας συγκέντρωσε το 17,9%.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)