to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:43 | 24.03.2013

Διεθνή

Δηλώσεις Σόιμπλε - Μοσκοβισί προσερχόμενοι στο Eurogroup

Την ελπίδα ότι θα φτάσουμε σε συμφωνία εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε ο οποίος υπογράμμισε όμως ότι αυτό απαιτεί να δει η Κύπρος την κατάσταση ρεαλιστικά. «Είμαστε έτοιμοι για λύση θέλουμε να κάνουμε τα πάντα, και να μην περνάμε κάθε Σαββατοκύριακο στις Βρυξέλλες, αλλά αυτό δεν εξαρτάται από εμάς, εξαρτάται από την Κύπρο", δήλωσε.


«Πρέπει να βρούμε απόψε μια λύση με την Κύπρο εντός Ευρωζώνης», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ.

Στόχος, όπως είπε, είναι να βρεθεί μία λύση με την οποία η Κύπρος θα εξυγιάνει το τραπεζικό της σύστημα με την οποία όμως θα απαιτηθούν βαθιές αναδιαρθρώσεις, εξονυχιστικοί έλεγχοι και επιμερισμός της προσπάθειας. Ο Π. Μοσκοβισί επανέλαβε ότι στο πλαίσιο αυτό η ευρωζώνη έχει αναλάβει τις ευθύνες της με το δάνειο των 10 δισ. ευρώ και τόνισε ότι το ίδιο πρέπει να πράξουν και οι Κύπριοι ώστε η προσπάθεια να είναι συνολική και δίκαιη.

Υποστήριξε ακόμη ότι η Γαλλία από την πρώτη στιγμή είχε ζητήσει να μην θιγούν οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, ενώ ανέφερε ότι η κυπριακή οικονομία είναι εξαιρετικά ιδιαίτερη και δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι υπάρχουν οι παράμετροι μιας λύσης, αλλά «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες» και ότι στόχος παραμένει να συγκεντρώσει η Κύπρος 5,8 δισ. ευρώ. Θα λάβουμε υπόψη ότι ο τραπεζικός τομέας στην Κύπρο είναι υπερτροφικός, 6-7 μεγαλύτερος από το ΑΕΠ, και ότι το 45% είναι καταθέτες εκτός ΕΕ, που δημιουργούν "συνθήκες οικονομίας καζίνο" ».

Πηγή: ΑΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)