to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:41 | 07.11.2013

πηγή: in.gr

Διεθνή

Δικαίωμα ασύλου σε ομοφυλόφιλους Αφρικανούς δίνει το Ευρωδικαστήριο

Πολίτες αφρικανικών κρατών που διατρέχουν βάσιμο κίνδυνο φυλάκισης στην πατρίδα τους εξαιτίας του ομοφυλοφιλικού τους προσανατολισμού πληρούν τους όρους για τη χορήγηση ασύλου στα κράτη-μέλη της ΕΕ, βάσει ετυμηγορίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.


Τη γνωμοδότηση του ανώτατου δικαιοδοτικού οργάνου της ΕΕ ζήτησε η Ολλανδία για την περίπτωση τριών ομοφυλόφιλων αιτούντων ασύλο από τη Σιέρα Λεόνε, την Ουγκάντα και Σενεγάλη.

Το Ευρωδικαστήριο αναφέρει στην απόφασή του ότι μπορεί να χορηγηθεί καθεστώς πρόσφυγα σε περιπτώσεις κατά τις οποίες Αφρικανοί πολίτες οδηγούνται στη φυλακή στη γενέτειρά τους εξαιτίας του γεγονότος ότι είναι ομοφυλόφιλοι.

Η ομοφυλοφιλία είναι ποινικοποιημένη στις περισσότερες αφρικανικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων κρατών-συμμάχων της Δύσης, όπως η Ουγκάντα, η Νιγηρία, η Κένυα και η Μποτσουάνα.

Σε έκθεση που είχε δημοσιοποιήσει τον Ιούνιο η Διεθνής Αμνηστία έκρουσε σήμα κινδύνου, αναφέροντας πως οι ομοφοβικές επιθέσεις έχουν αγγίξει επικίνδυνα επίπεδα στις υποσαχάρια Αφρική.

Η ετυμηγορία του Ευρωδικαστηρίου ήλθε ως απάντηση στο Εθνικό Συμβούλιο της Ολλανδίας, ένα ανώτατο συμβουλευτικό όργανο, που υπέβαλε ερώτημα για το εάν ο ομοφυλόφιλοι μπορούν να θεωρηθούν «ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα» και εάν η ποινικοποίηση και πιθανή φυλάκιση αναλογούν σε δίωξη.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στη γνωμοδότησή του υπογράμμισε πως οι νόμοι που βάζουν συγκεκριμένα στο στόχαστρο ομοφυλόφιλους τους καθιστούν ξεχωριστή ομάδα. 

Ωστόσο, εναπόκειται στις εθνικές αρχές -και στη συγκεκριμένη περίπτωση στην Ολλανδία- να καθορίσει εάν στη χώρα καταγωγής του αιτούντος η φυλάκιση εφαρμόζεται στην πράξη. Η απαγόρευση της ομοφυλοφιλίας δεν συνιστά αυτή καθαυτή βάση για την έγκριση αιτήματος ασύλου.

Βάσει του Διεθνούς Δικαίου, συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα με βάσιμο φόβο δίωξης μπορεί να αιτηθεί καθεστώς πρόσφυγα εάν η δίωξη αναλογεί σε σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)