to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:06 | 20.01.2014

Διεθνή

Ουκρανία: Νέες συγκρούσεις στο Κίεβο (φωτ. - ενημέρωση)

Ενώ η ουκρανική κυβέρνηση κάλεσε σε διάλογο την αντιπολίτευση με στόχο τη διέξοδο από την κρίση


Τελευταία ενημέρωση, Δευτέρα 20/1:
 

Οι διαδηλώσεις στο Κίεβο που «εκφυλίστηκαν σε μαζικές ταραχές» είναι μια απειλή για ολόκληρη την Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς σε διάγγελμά του προς τους Ουκρανούς, ενώ κάλεσε την αντιπολίτευση σε διάλογο. «Κατανοώ τη συμμετοχή σας σε μαζικές δράσεις διαμαρτυρίας (. . .), όμως όταν οι ειρηνικές ενέργειες εκφυλίζονται σε μαζικές ταραχές και συνοδεύονται από βία και εγκληματικούς εμπρησμούς, τότε απειλούνται όχι μόνοι οι κάτοικοι του Κιέβου, αλλά ολόκληρη η Ουκρανία», δήλωσε. Εν τω μεταξύ, νέες συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών υπέρ της ΕΕ συγκλονίζουν το Κίεβο. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και οι διαδηλωτές απάντησαν με βόμβεσ μολότοφ:

Pro-European integration protesters carry Molotov cocktails during clashes with police in Kiev January 20, 2014 (Reuters / Vasily Fedosenko)

 «Πρέπει να τερματιστούν αμέσως οι συγκρούσεις που συνοδεύονται από βία, εμπρησμούς, βίαιες ταραχές, οι οποίες απειλούν την εθνική ασφάλεια της Ουκρανίας. Δεν είναι παρά χουλιγκανισμός. Είναι ένα έγκλημα κατά του κράτους», αναφέρει ο γενικός εισαγγελέας Βίκτορ Πτσόνκα σε ανακοίνωσή του. Στο μεταξύ η φυλακισμένη ηγέτιδα της αντιπολίτευσης της Ουκρανίας και πρώην πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο εξέφρασε σήμερα την υποστήριξή της στους διαδηλωτές που συγκρούονται με τις δυνάμεις ασφαλείας, σύμφωνα με ανακοίνωσή της.

Protesters carry a wooden board to build barricades during clashes with the police in Kiev on January 20, 2014 (AFP Photo / Sergey Supinsky)

Ενημέρωση έως το μεσημέρι της Δευτέρας:

Η ουκρανική κυβέρνηση κάλεσε σε διάλογο την αντιπολίτευση με στόχο τη διέξοδο από την κρίση. Προειδοποιώντας σε υψηλούς τόνους για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Udar Βιτάλι Κλίτσκο είπε πως «πλέον, δεν αποκλείεται εμφύλιος πόλεμος». Παράλληλα, η γενική εισαγγελία της Ουκρανίας ζήτησε σήμερα από τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές να σταματήσουν τις συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας, εκτιμώντας ότι διαπράττουν ένα «έγκλημα κατά του κράτους». «Πρέπει να τερματιστούν αμέσως οι συγκρούσεις που συνοδεύονται από βία, εμπρησμούς, βίαιες ταραχές, οι οποίες απειλούν την εθνική ασφάλεια της Ουκρανίας. Δεν είναι παρά χουλιγκανισμός. Είναι ένα έγκλημα κατά του κράτους», αναφέρει ο γενικός εισαγγελέας Βίκτορ Πτσόνκα σε ανακοίνωσή του. Στο μεταξύ η φυλακισμένη ηγέτιδα της αντιπολίτευσης της Ουκρανίας και πρώην πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο εξέφρασε σήμερα την υποστήριξή της στους διαδηλωτές που συγκρούονται με τις δυνάμεις ασφαλείας, σύμφωνα με ανακοίνωσή της.

Στις σχεδόν πεντάωρες σφοδρές συγκρούσεις στο Κίεβο την Κυριακή, τραυματίστηκαν περίπου 100 διαδηλωτές και 70 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών. Ήδη το πρωί της Δευτέρας, όπως ανέφερε η κυβέρνηση, πρόκειται να συγκληθεί η επιτροπή διαλόγου με την αντιπολίτευση, με στόχο την αποκλιμάκωση. Η επιτροπή θα απαρτίζεται από αντιπροσώπους του προεδρικού γραφείου, της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

Τα μέλη της, όπως ανέφερε από την πλευρά του ο Βιτάλι Κλίτσκο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, ο οποίος «ψεκάστηκε» με πυροσβεστήρα κατά τη διάρκια των επεισοδίων της Κυριακής (βλέπε τη φωτογραφία), θα πρέπει να «βρούμε μία διέξοδο από την παρούσα κρίση». Προειδοποιώντας σε δηλώσεις του μετά τα επεισόδια για τον κίνδυνο κλιμάκωσης της κατάστασης, ο πολιτικός της αντιπολίτευσης είπε: «Δεν αποκλείω πλέον εμφύλιο πόλεμο, αλλά θα αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα να αποφευχθεί η αιματοχυσία».

Χαρακτηριστικό βίντεο από τις συγκρούσεις της Κυριακής:

Το κύμα διαδηλώσεων αποτελεί συνέχεια εκείνων που ξέσπασαν τον Νοέμβριο με αφορμή τη στροφή 180 μοιρών του Κιέβου. Ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς είχε τότε υπαναχωρήσει από τη σύνδεση της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, προτιμώντας να προσδεθεί στο ρωσικό άρμα έναντι ενός γενναιόδωρου χρηματοδοτικού πακέτου. Η νομοθεσία κατά των διαδηλώσεων απαγορεύει ουσιαστικά κάθε μορφή δημόσιας συγκέντρωσης, ποινικοποιώντας το στήσιμο σκηνών ή μικροφωνικών εγκαταστάσεων.

Στιγμιότυπα του Reuters από τις βίαιες συγκρούσεις:

Reuters / Gleb Garanich

Reuters / Gleb Garanich

Πληροφορίες: rt.com, gr.euronews.com

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)