to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:07 | 13.06.2013

Κοινωνία

Διεθνής κατακραυγή για το λουκέτο στην ΕΡΤ - Κύμα αλληλεγγύης από όλον τον κόσμο

Σοκ σε όλον τον κόσμο προκαλεί η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να βάλει λουκέτο στην ΕΡΤ. Με μαύρα πρωτοσέλιδα διαμαρτυρίας, ζωντανές μεταδόσεις των εκπομπών των εργαζομένων της δημόσιας τηλεόρασης από ξένα ΜΜΕ και διαδηλώσεις σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, άνθρωποι από όλον τον κόσμο συμπαραστέκονται στον αγώνα του ελληνικού λαού και των εργαζομένων της ΕΡΤ για δημοκρατία.


Ένα βίντεο των εργαζομένων της ΕΡΤ με τη διεθνή κατακραυγή για το "μαύρο" στην ελληνική δημόσια ραδιοτηλεόραση: 

Πρώτη, η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU) ήδη από την Τρίτη κάλεσε την κυβέρνηση Σαμαρά να ακυρώσει την απόφασή της για το κλείσιμο της ΕΡΤ. Από την Ελλάδα, όπου βρίσκεται από την Παρασκευή, ο πρόεδρος της EBU τόνισε: «Είμαι εδώ όχι μόνο για την ΕΡΤ αλλα για τη δημοκρατία στην Ευρώπη». Διαβάστε τι είπε στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε από το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ εδώ

Το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου καταγγέλλει το κλείσιμο της ΕΡΤ 

Όχι στην επιστροφή της δικτατορίας στην Ελλάδα, λένε 48 ευρωπαίοι διανοούμενοι. Διαβάστε την παρέμβασή τους εδώ

Ξένα ΜΜΕ 

Στις Βρυξέλλες στο Tele Bruxelles άλλαξαν το logo τους βάζοντας το "ΕΡΤ Αλληλεγγύη" 

Euronews: «Σοκ στην Ελλάδα από το κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης».

Μαύρα πρωτοσέλιδα των γαλλικών εφημερίδων 


H γαλλική εφημερίδα Liberation στην ιστοσελίδα της σημειώνει: «Η Ελλάδα κλείνει τη δημόσια τηλεόραση», ενώ η εφημερίδα κυκλοφορεί με μαύρο φόντο και τίτλο «Ελλάδα ποιος έκλεισε την τηλεόραση;»

Στο ίδιο ακριβώς πνεύμα, «Ελλάδα: Μαύρο στην Δημοκρατία» αναφέρει ο τίτλος, σε μαύρο φόντο επίσης, στην εφημερίδα L’Humanité. Ο τίτλος στην όλη θεματική ενότητα στην ιστοσελίδα της είναι «πραξικόπημα στην ελληνική ραδιοτηλεόραση». Οσο για το εντιτόριαλ της εφημερίδας, το οποίο υπογράφει ο Jean Paul Pierot, έχει τίτλο «η δημοκρατία δεν εκπέμπει πια».

«Είμαστε όλοι Ελληνες τηλεθεατές». Αρθρο-καταπέλτης στο γαλλικό περιοδικό Marianne

To πρωτοσέλιδο της ιταλικής εφημερίδας Il Manifesto 

Το τηλεοπτικό κανάλι του Στρασβούργου ARTE προχώρησε σε μια εκπληκτική κίνηση καθώς μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων με ζωντανή ταυτόχρονη μετάδοση στα ελληνικά. Μάλιστα στην κεντρική του ιστοσελίδα έχει ανεβάσει μια ειδική έκδοση του απογευματινού δελτίου, μεταγλωτισμένη στα ελληνικά, ενώ έχει μια φωτογραφία με το σήμα της ΕΡΤ με φόντο την ακρόπολη, σημειώνοντας: «Αλληλεγγύη στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, της οποίας η μετάδοση διακόπηκε με βάρβαρο τρόπο».

Στην Αργεντινή, η δημόσια τηλεόραση συνδέθηκε με την ΕΡΤ σε έκτακτη μετάδοση λίγο πριν πέσει το σήμα της δημόσιας τηλεόρασης. 

Η γερμανική Handelsblatt γράφει πως «η αποτυχία στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ βάζει υπό πίεση την Ελλάδα και έτσι, για λόγους λιτότητας, κλείνει η κρατική ραδιοτηλεόραση».

Η ισπανική El Pais τονίζει ότι η Ελλάδα γίνεται η μόνη χώρα της Ευρώπης χωρίς δημόσια τηλεόραση και αναφέρεται στη σημερινή γενική απεργία.

«Τσεκούρι ακόμη και στην τηλεόραση» αναφέρει η ιταλική La Stampa.

Το πρόγραμμα της ΕΡΤ μεταδίδει ζωντανά η EBU (European Broadcasting Union)

Να σημειωθεί ότι η EBU, η Επαγγελματική Ένωση των εθνικών ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών, διαπραγματεύεται και συνηγορεί υπέρ των συμφερόντων των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών φορέων στην Ευρώπη. 

Διαβάστε επίσης: Le Monde για το κλείσιμο της ΕΡΤ: Ποτέ δεν ξαναείδαμε κάτι τέτοιο, ακόμη και κατά τη διάρκεια της δικτατορίας. Θυμίζει Ρουμανία του Τσαουσέσκου

Επιστολή διαμαρτυρίας στο Deutschland Radio DLR: "Γιατί δεν καταλαβαίνετε πόσο επικίνδυνη και απειλητική είναι η κατάσταση στην Ελλάδα;" 

Αυστρία: Καταδικάζουν το κλείσιμο της ΕΡΤ

Συγκεντρώσεις σε ελληνικές πρεσβείες και προξενεία ανά τον κόσμο 

Λονδίνο 

Βερολίνο

Παρίσι

 

Κοπεγχάγη

Άμστερνταμ 

Με το σύνθημα: "Ερντογάν δικτάτορα - Σαμαρά δικτάτορα", πραγματοποιήθηκε ελληνοτουρκική διαμαρτυρία. Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ

Δουβλίνο 

Irish journalists protest in support of Greek state broadcaster ERT

Irish journalists protest in support of Greek state broadcaster ERT

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)