to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:04 | 03.09.2014

Διεθνή

Διεθνής αποτροπιασμός: Νέο βίντεο των τζιχαντιστών με αποκεφαλισμό αμερικανού ομήρου

Αποτροπιασμό προκαλεί το νέο βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους και το οποίο φέρεται να απεικονίζει την εκτέλεση διά αποκεφαλισμού του αμερικανού δημοσιογράφου Στίβεν Σότλοφ.


Διαβάστε ακόμα: 

Τη γνησιότητα του βίντεο που απεικονίζει την εκτέλεση διά αποκεφαλισμού του δημοσιογράφου Στίβεν Σότλοφ επιβεβαίωσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, σύμφωνα με τηλεγραφήματα διεθνών ΜΜΕ το μεσημέρι της Τετάρτης.

Στο βίντεο, το οποίο οι τζιχαντιστές χαρακτηρίζουν «δεύτερο μήνυμα στην Αμερική», διακρίνεται ο Στ. Σότλοφ γονατιστός, φορώντας μια μπλούζα πορτοκαλί. Δίπλα του στέκεται ένας μασκοφόρος άνδρας ντυμένος στα μαύρα και οπλισμένος με ένα μαχαίρι που αφού καταδικάζει την επέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ιράκ φέρνει το μαχαίρι στο λαιμό του 31χρονου δημοσιογράφου.

Ο αμερικανός δημοσιογράφος Στίβεν Σότλοφ

Ο Στίβεν Σότλοφ εργαζόταν επί χρόνια στη Μέση Ανατολή.

Είχε εργαστεί μεταξύ άλλων για το περιοδικό Time, την εφημερίδα Christian Science Monitor και την επιθεώρηση World Affairs Journal, καλύπτοντας τις πολιτικές εξελίξεις στην Αίγυπτο, τη Συρία, το Μπαχρέιν, τη Λιβύη και την Τουρκία.

Ο 31χρονος δημοσιογράφος αγνοείτο στη Συρία από τον Αύγουστο του 2013.

Μιλούσε με άνεση αραβικά και έτρεφε βαθιά αγάπη για τον ισλαμικό κόσμο.

Είχε μεγαλώσει κυρίως στη Φλόριντα των ΗΠΑ. Άρχισε να γράφει για εφημερίδες όταν ήταν ακόμη φοιτητής. Αφού τελείωσε τις σπουδές του το 2005, άρχισε να εργάζεται ως δημοσιογράφος.

Υπενθυμίζεται ότι το Ισλαμικό Κράτος είχε προηγουμένως αποκεφαλίσει τον Τζέιμς Φόλεϊ, έναν άλλο αμερικανό δημοσιογράφο. Η τζιχαντιστική οργάνωση είχε απειλήσει τότε ότι ο Σότλοφ θα ήταν το επόμενο θύμα.

Η μητέρα του Σότλοφ είχε πρόσφατα δώσει στη δημοσιότητα ένα συγκινητικό βίντεο στο οποίο καλούσε τους απαγωγείς του γιου της να τον απελευθερώσουν. Νωρίτερα η οικογένεια είχε προσπαθήσει να κρατήσει μυστική την απαγωγή ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο ενδεχόμενη απελευθέρωση του ομήρου.

Διεθνείς αντιδράσεις

Το βίντεο έχει προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις, με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-Μουν να δηλώνει «εξοργισμένος». «Είμαστε όλοι εξοργισμένοι από τις αναφορές που έρχονται από το Ιράκ για τις τρομερές δολοφονίες αμάχων από το Ισλαμικό Κράτος, και τον προφανή αποκεφαλισμό ενός ακόμη δημοσιογράφου» είπε ο επικεφαλής του ΟΗΕ από τη Νέα Ζηλανδία όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.

Τον αποτροπιασμό της για τη δολοφονία του ομήρου εξέφρασε και η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζένιφερ Ψάκι, διευκρινίζοντας ότι η Ουάσινγκτον προσπαθεί ακόμη να εξακριβώσει εάν το βίντεο με την εκτέλεση είναι «αυθεντικό».

Αμερικανοί κοινοβουλευτικοί ζήτησαν σήμερα από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να θέσει κατεπειγόντως σε εφαρμογή ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) στη Συρία και το Ιράκ, μετά και την εκτέλεση του δημοσιογράφου Στίβεν Σότλοφ από τους τζιχαντιστές.

Ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι αναμένεται ότι θα κληθεί σύντομα για ακρόαση στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του σώματος αυτού, Εντ Ρόις.

Ο Ομπάμα επικρίνεται όχι μόνο από τους Ρεπουμπλικάνους αλλά και από το Δημοκρατικό κόμμα επειδή την περασμένη εβδομάδα ανέφερε ότι η Ουάσινγκτον "δεν έχει ακόμη μια στρατηγική" για να αντιμετωπίσει το ΙΚ.

Ο αποκεφαλισμός του Αμερικανού δημοσιογράφου Στίβεν Σότλοφ από το Ισλαμικό Κράτος είναι μια «απολύτως αποκρουστική, στυγερή πράξη» δήλωσε απόψε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ καταδίκασε «με φρίκη, την αποτρόπαιη εκτέλεση  του δημοσιογράφου Στίβεν Σότλοφ από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Ενισχύεται η αποστολής των ΗΠΑ στη Βαγδάτη με 350 στρατιωτικούς 

Εντολή να σταλούν στη Βαγδάτη επιπλέον 350 στρατιωτικοί με αποστολή να προστατεύσουν την πρεσβεία και τα μέλη της διπλωματικής αποστολής των Ηνωμένων Πολιτειών στην ιρακινή πρωτεύουσα έδωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

 

Το Πεντάγωνο ανέφερε ότι η αποστολή επιπλέον ενισχύσεων στη Βαγδάτη ανεβάζει το συνολικό αριθμό των αμερικανών στρατιωτικών που είναι υπεύθυνοι για την προστασία της αμερικανικής διπλωματικής αντιπροσωπείας στο Ιράκ σε 820 στελέχη. 

Οι ενισχύσεις σε στρατιωτικό προσωπικό είχαν ζητηθεί από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την προστασία των αμερικανών διπλωματών, όπως ανέφερε το Πεντάγωνο.

 
 
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)