to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Διεθνή ΜΜΕ: Ακόμη και οι συντηρητικοί «βλέπουν» πίσω από την προπαγάνδα

Δεν υπάρχει εφημερίδα σε όλη την Ευρώπη, αλλά και σε όλον τον κόσμο, που να μην βλέπει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι προ των πυλών για να αναλάβει την κυβερνητική εξουσία στην Ελλάδα.


«Οι ηγέτες της Ευρώπης πρόδωσαν την Ελλάδα. Η χώρα θυσιάστηκε προκειμένου η ΕΕ να αγοράσει χρόνο, όπως οι Σπαρτιάτες στις Θερμοπύλες». Καταπέλτης η λονδρέζικη εφημερίδα Daily Telegraph αποτιμώντας την κατάσταση στην Ελλάδα. «Τα γεγονότα ενίσχυαν την ψευδαίσθηση ότι οι άνθρωποι στην Ελλάδα θα υπέμεναν ήσυχα για μια δεκαετία την αποικιακή μεταχείριση και τη δουλεία του χρέους. Όπως έχουν τα πράγματα, το πιο πιθανό είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι στα τέλη Ιανουαρίου ο εκλεγμένος πρωθυπουργός της Ελλάδας».

Η βρετανική εφημερίδα, που μόνο αριστερή δεν μπορεί να θεωρηθεί, σημειώνει ότι «η Ελλάδα υποβλήθηκε σε ένα ανεφάρμοστο οικονομικό πείραμα, σε πείσμα των γνωστών οικονομικών επιστημών και κανόνων. Η σοσιαλδημοκρατία αποδείχτηκε ανίκανη να αρθρώσει οποιαδήποτε κριτική λόγω της υποταγής της στην πολιτική ομερτά της ΟΝΕ. Τα άλλοτε μεγάλα κόμματα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας έχουν γίνει φορείς επιβολής των αντιδραστικών πολιτικών και απολογητές της μαζικής ανεργίας. Γι ‘αυτό πέφτει στους επαναστάτες το καθήκον να γίνουν ο καταλύτης της οργής που σιγοβράζει. Επιτέλους, οι ηγέτες της Ευρώπης μπορεί να βρήκαν τον αντίπαλό τους στο ψυχρό σαν πάγο πρόσωπο του κ. Τσίπρα» υπογραμμίζει η Daily Telegraph.

Δεν υπάρχει εφημερίδα σε όλη την Ευρώπη, αλλά και σε όλον τον κόσμο, που να μην βλέπει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι προ των πυλών για να αναλάβει την κυβερνητική εξουσία στην Ελλάδα. Οι Financial Times στην ηλεκτρονική γερμανική τους έκδοση,που κάθε άλλο υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ είναι,κάνουν λόγο για «ένα φάντασμα που στοιχειώνει στη ζώνη του Ευρώ τα Χριστούγεννα». Η οικονομική εφημερίδα αν και στηρίζει ανεπιφύλακτα την κυβέρνηση Σαμαρά, καθώς συνδέεται με εκείνα τα βρετανικά επιχειρηματικά συμφέροντα τα οποία επιθυμούν στενότατους δεσμούς με τη Γερμανία, δεν διστάζει να πεί τα πράγματα με το όνομά τους: «Οσο οι ισχυρές χώρες του πυρήνα της Ευρωζώνης εξακολουθούν να φέρονται στους εξαθλιωμένους γείτονές τους όπως ο …τσιγγούνης Σκρουτζ στην Χριστουγενιάτικη Ιστορία του Κάρολου Ντίκενς, τότε ολόκληρη η ΕΕ απειλείται να βυθιστεί στο σκοτάδι και την απόγνωση. Χωρίς θεμελιώδεις αλλαγές στη δομή του κοινού νομίσματος, η ζώνη του ευρώ απειλείται μακροπρόθεσμα με ένα ζοφερό μέλλον. Η Ελλάδα είναι μόνο το πνεύμα που μας θυμίζει από καιρού εις καιρόν ότι αυτή η κοινότητα θα τελειώσει καταστροφικά» γράφουν οι Financial Times.

«Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, ήττα της λιτότητας στην ΕΕ»

Η ιταλική εφημερίδα ότι La Stampa θέτει πολύ παραστατικά το διακύβευμα των εξελίξεων στην Ελλάδα: Οι Γερμανοί πρέπει να καταλάβουν ότι «αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει στην Ελλάδα, η πολιτική της λιτότητας θα έχει αποτύχει σε όλη την Ευρώπη».

Η προειδοποίηση της ιταλικής εφημερίδας, συμφερόντων Ανιέλι, απηχεί άλλωστε το κλίμα που υπάρχει πλέον και σε ένα σημαντικό τμήμα της οικονομικής ελίτ τόσο στην Ιταλία,όσο και στη Γαλλία αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες: Οι Ιταλοί βιομήχανοι βλέπουν καθαρά πλέον ότι tο ευρώ είναι γερμανικό, είναι όπλο στα χέρια του Βερολίνου για την καθυπόταξη των υπόλοιπων κρατών της Ευρωζώνης. Για αυτό άλλωστε και όλη η αντιπολίτευση στην Ιταλία θέλει την έξοδο από το ευρώ, αφού παραμονή στην Eυρωζώνη σημαίνει ταυτόχρονα αναπότρεπτη υποταγή στις εντολές της Γερμανίας. Μέσα ή έξω από το ευρώ; Σε αυτό το δίλημμα οι οικονομικές ελίτ της Ιταλίας και της Γαλλίας είναι υποχρεωμένες να απαντήσουν πολύ γρήγορα, με δεδομένο ότι η Γερμανία αρνείται να αλλάξει πολιτική.

Η γερμανική Die Welt διατυπώνει την άποψη της γερμανικής οικονομικής ελίτ πολύ ωμά : «Η όμορφη ιστορία της Μέρκελ & Co για τη διάσωση των κρατών από την κρίση και για μια νέα σταθερότητα της ζώνης του ευρώ,παρέμεινε ένας μύθος. Οι Ευρωπαίοι πρέπει τώρα να αποφασίσουν: είτε να κρατήσουν την Ελλάδα στο ευρώ, παρά τη μεταρρυθμιστική κόπωση, τα κόλπα στο δημοσιονομικό προγραμματισμό,την πολιτική κρίση και ένα νέο κούρεμα ή να τραβήξουν το φρένο έκτακτης ανάγκης. Η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει το ευρώ».

Κύριο όπλο ο φόβος

Η πίεση είναι ασφυκτική. Το Βερολίνο φυσικά και προτιμά την παραμονή στην εξουσία της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. «Ο Σαμαράς θέλει να αποτρέψει με κάθε μέσο τις εκλογές» λέει ο ανταποκριτής του γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου ARD,στην Αθήνα, Τόμας Μπόρμαν. Οι Γερμανοί επιστρατεύουν το όπλο του φόβου.«Αν χάσει ο Σαμαράς,το ευρώ θα μπει σε κίνδυνο» ισχυρίζεται η γερμανική εφημερίδα Wirtschafts Woche. Αυτή την καταστροφολογική θέση αναπαράγουν άλλωστε σχεδόν όλα τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης. «Ο Τσίπρας τρομάζει τις αγορές» μεταδίδει το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο « n-tv» και …εξηγεί γιατί: «Ο Τσίπρας καταφέρεται εναντίον της λιτότητας και θέλει να ανατρέψει τις μεταρρυθμίσεις. Ο ηγέτης της ριζοσπαστικής αριστερής αντιπολίτευσης θα μπορούσε σύντομα να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδα. Οι τιμές πέφτουν στο χρηματιστήριο γιατί η ελληνική κεφαλαιαγορά έχει ήδη καταλήξει : Ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας».

«Ο Σαμαράς νιώθει στον σβέρκο του την ανάσα του ΣΥΡΙΖΑ» εκτιμά σε άρθρο του εκδότη της η ισπανική El Pais υπό τον τίτλο «Η αγωνία της διάσωσης». Όπως σημειώνει η σημαντικότερη ισπανική εφημερίδα «η κυβέρνηση Σαμαρά παγιδευμένη ανάμεσα στις απαιτήσεις της τρόικας και εξαντλημένη από τη συνέχιση μιας αποτυχημένης συνταγής, δεν μπορεί να δώσει αισιοδοξία στη χώρα και δοκιμάζει το σενάριο των πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα».

Αλλωστε και η ίδια η εικόνα που μεταδίδει από την ελληνική πρωτεύουσα στους Γερμανούς τηλεθεατές ο ανταποκριτής του γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου ARD δείχνει γιατί «τα δήθεν θετικά οικονομικά στοιχεία που επικαλείται η κυβέρνηση, δεν πείθουν κανέναν»,όπως παραδέχεται η γερμανική Τagesschau: «Μεγάλες ουρές σχηματίζονται κάθε μεσημέρι μπροστά από τα συσσίτια της εκκλησίας για λίγη σούπα… Σε πολλούς δρόμους τα δύο τρίτα του συνόλου των καταστημάτων είναι άδεια. «Οι νέες οικογένειες ζουν από τους παππούδες και τις γιαγιάδες επειδή δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά… Σίγουρα είναι αλήθεια ότι η οικονομία τελικά αυξήθηκε κατά 0,7%, λέει ο Μπόρμαν. «Αλλά τι είναι αυτό μπροστά στο περίπου 30% που υποχώρησε κατά τα τελευταία χρόνια; Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων δεν αισθάνεται καμία ανάκαμψη».

Η γαλλική Ouest France περιγράφει πολύ γλαφυρά την κατάσταση στην Ελλάδα με μια …μαθηματική εξίσωση: «Λιτότητα + Ιδιωτικοποιήσεις= Τσίπρας» τονίζει σε κύριο άρθρο της η γαλλική εφημερίδα.

Οι επενδυτές προεξοφλούν την ήττα της κυβέρνησης

Η αυστριακή Die Presse σε άρθρο, υπό τον τίτλο « η Ελλάδα εκρήγνυται», διερωτάται πώς είναι δυνατόν «τα πράγματα να εξελίχθηκαν τόσο γρήγορα. Μόλις από πριν λίγες ημέρες η Ευρώπη ήταν ακόμα σε τάξη. Το πρόγραμμα βοήθειας στην Ελλάδα πράγματι επεκτάθηκε από την ΕΕ για δύο μήνες. Μας έλεγαν ότι ήταν μια «τεχνική επέκταση» και ότι δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Η Ελλάδα συνεχίζει την πορεία προς την ομαλότητα, έτσι μας έλεγαν. Και τώρα αυτό. Το ελληνικό χρηματιστήριο έπεσε σαν …πέτρα. Ο λόγος είναι απλός: Οι επενδυτές φοβούνται ότι η κυβέρνηση του συντηρητικού πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά δεν μπορεί να επικρατήσει στις προεδρικές εκλογές. Στην περίπτωση αυτή, το Σύνταγμα απαιτεί νέες εκλογές και σε μια τέτοια περίπτωση η κυβέρνηση που θα προκύψει θα είναι του ΣΥΡΙΖΑ, μια κακή, ακραία αριστερή κυβέρνηση που απορρίπτει τόσο την ενίσχυση της ΕΕ όσο και το συνοδευόμενο πρόγραμμα λιτότητας» γράφει η αυστριακή εφημερίδα.

Ακόμη και στη γερμανική τους έκδοση,οι Financial Times δεν διστάζουν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στην κυρίαρχη πολιτική ελίτ που κυβερνά τη Γερμανία. Το Βερολίνο μπορεί να αισθάνεται πανίσχυρο και αλαζονικό, καθώς μέχρι τώρα παρά την σκληρή πολιτική λιτότητας που έχει επιβάλει σε όλη την Ευρώπη, όλες ανεξαιρέτως οι χώρες της Ευρωζώνης τους προσκυνούν, παρά την αλλαγή κυβερνήσεων σε όλες αυτές τις χώρες. Σύμφωνα μάλιστα με την Wall Street Journal αξιωματούχος, με έδρα το Βερολίνο δήλωσε στο Bloomberg ότι «η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να αντιδράσει σε μία κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, επειδή αναμένει ότι ο κ. Τσίπρας θα αποδεχθεί το στάτους κβο».

Η αλαζονεία των Γερμανών

Ανέκαθεν οι Γερμανοί ηγέτες δεν μπορούσαν να καταλάβουν τις συνέπειες της πολιτικής που ασκούν κάθε φορά. Τους τυφλώνει το αίσθημα φυλετικής υπεροχής και το αδιαφιλονίκητο γεγονός ότι η Γερμανία είναι η ισχυρότερη χώρα της Ευρώπης από πλευράς οικονομίας. Περιμένουν πρώτα να παράγει αποτελέσματα η πολιτική τους και κατόπιν να τα αναλύσουν. Τότε όμως είναι αργά, αν τα γεγονότα είναι αρνητικά. Ετσι οι Γερμανοί έχασαν και τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους.

Η ιταλική εφημερίδα Libero Quotidiano θεωρεί μάλιστα μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα ως «τορπίλη κατά της Γερμανίας». Η δεξιά ιταλική εφημερίδα ούτε λίγο ούτε πολύ βλέπει στον ΣΥΡΙΖΑ την ελπίδα για τη λύση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και του προβλήματος του δημοσίου χρέους,καθώς το χρέος της Ιταλίας έχει ξεπεράσει το 135% του ΑΕΠ. «Ο ΣΥΡΙΖΑ, το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα στην Αθήνα, που θα ευνοηθεί σε μια πιθανή εκλογική αναμέτρηση, έχει ανεβάσει τα αντιευρωπαϊκά αισθήματα σε μια χώρα που σφαγιάστηκε από την Ευρώπη. Επιδιώκει να ανατρέψει τις πολιτικές που επιβάλλονται από τις Βρυξέλλες. Ειδικότερα στο θέμα του χρέους ζητά από τους διεθνείς πιστωτές μια διαγραφή που κυμαίνεται μεταξύ 70 και 80%.Σε περίπτωση επιτυχίας, κάτι τέτοιο θα αποτελέσει ένα σημαντικό προηγούμενο στην Ευρωζώνη» γράφει η ιταλική εφημερίδα και προσθέτει ότι η Γερμανία είναι αυτή που αντιδρά κυρίως γιατί «μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους –το 27% -βρίσκεται σε γερμανικά χέρια και το 20% σε γαλλικά και το 18% σε ιταλικά».

Μέχρι τώρα βέβαια η ιταλική οικονομική ελίτ όπως και οι ομογάλακτοί τους στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, περιορίζονταν σε φραστικές εξάρσεις κατά των Γερμανών ανταγωνιστών τους. Πουθενά άλλωστε μέχρι τώρα δεν είχε υπάρξει κάποια μεγάλη λαική εξέγερση εναντίον γερμανόφιλης κυβέρνησης σε οποιοδήποτε κράτος της Ευρωζώνης και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η πρώτη αναλαμπή. Οσο και αν οι αλαζόνες Γερμανοί πιστεύουν ακράδαντα πως θα λιώσουν και οποιαδήποτε κυβέρνηση με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ τους προκύψει. «Όποια και αν είναι η έκβαση των εκλογών, η τρόικα θέλει μια σταθερή κυβέρνηση για να είναι σε θέση να επιβάλει νέα μέτρα. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που συναντήθηκαν με αντιπροσωπεία οικονομικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ έξέφρασαν την πεποίθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί απειλή για τη συνέχιση της λιτότητας στην Ελλάδα» ισχυρίζεται η γερμανική ιστοσελίδα Jungle-World.

Τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με την ΕΕ;
Oπως σημειώνει η αριστερή Humanite «το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα είναι ο εφιάλτης των τραπεζιτών: Αύξηση κατώτατου μισθού, μορατόριουμ για το ιδιωτικό χρέος προς τις τράπεζες, ακύρωση των σχεδόν των δύο τρίτων του χρέους, αύξηση των κρατικών δαπανών για την αναζωογόνηση της επενδύσεων και κυρίως αντιμετώπιση της σοβαρής ανθρωπιστικής κρίσης».


 

Μέτωπο ΣΥΡΙΖΑ - Podemos

Σύμφωνα με τη γαλλική έκδοση της Ηuffingtonpost «μια νίκη για ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα θα έχει επίσης μια συμβολική διάσταση,θα είναι ο προάγγελος εξελίξεων στην Ευρώπη. Σύμμαχοι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Podemos και ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να εκπροσωπήσουν την πρωτοπορία μια μετατόπισης της ΕΕ προς τα αριστερά για την αντιμετώπιση της πολιτικής της λιτότητας».

Αλλωστε, μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που θα επιλέξει να κινηθεί σε μια τέτοια κατεύθυνση θα μπορούσε να εξασφαλίσει την ανοχή αν όχι και τη στήριξη της Ουάσιγκτον, που διακαώς αγωνίζεται για τον περιορισμό της γερμανικής επιρροής στην ΕΕ.

Οι New York Times γράφουν χαρακτηριστικά ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός Α.Σαμαράς «αποφασίζοντας να επιταχύνει την εκλογή ενός νέου Προέδρου της Ελλάδας, έστειλε στροβιλιζόμενη τη χώρα προς μια μοιραία απόφαση: είτε να επικυρώσει το γάντζωμά του στην εξουσία είτε να ανοίξει την πόρτα σε μία εκ θεμελίων επανεξέταση των πολιτικών της λιτότητας που έχουν για πέντε χρόνια καθορίσει τη ζωή σε μια χώρα που βρίσκεται σε οικονομική ύφεση».Η αμερικανική εφημερίδα προβλέπει «πως αν γίνουν εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το φαβορί για τη νίκη, παίρνοντας την μια ευκαιρία να αναλάβει και να πραγματοποιήσει τις υποσχέσεις του να οδηγήσει την Ελλάδα μακριά από τη λιτότητα»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)