to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:04 | 08.01.2015

Πολιτική

Die Zeit: "Ο Τσίπρας θα μπορούσε να επιλύσει την ελληνική τραγωδία"

"Ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε να συμβάλει πολύ στην επίλυση της ελληνικής τραγωδίας" αναφέρει σε άρθρο της η γερμανική εφημερίδα Die Zeit επισημαίνοντας ότι τα ερωτήματα που θέτει ο ίδιος για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας είναι τα σωστά.


«Ο ηγέτης του κόμματος της Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ) δαιμονοποιήθηκε ή απλώς αγνοήθηκε από Βερολίνο και Βρυξέλλες λόγω των ριζοσπαστικών αιτημάτων που προέβαλλε για κούρεμα του χρέους της Ελλάδας και τέλος των μέτρων λιτότητας», αναφέρει ο αρθρογράφος Άξελ Χάνσεν.

"Στην πραγματικότητα", σημειώνεται στο άρθρο, «ο Αλ. Τσίπρας θα μπορούσε να συμβάλει πολύ περισσότερο στην επίλυση της ελληνικής τραγωδίας, όπως πολλοί στην ευρωπαϊκή πολιτική ελίτ είναι πλέον πρόθυμοι να παραδεχτούν».

Τονίζεται ακόμη στο άρθρο ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν προέρχεται από το παραδοσιακό πολιτικό προσωπικό της Ελλάδας, το οποίο και «αδυνατεί να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις, λόγω των πελατειακών του εξαρτήσεων», αλλά και "δυσκολεύεται να εξασφαλίσει μια δίκαιη και αποτελεσματική λειτουργία των φορολογικών μηχανισμών".

Δεύτερον, "ο αρχηγός της ελληνικής αξιωματικής αντιπολίτευσης πιστεύει και διακηρύσσει ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται άλλη λιτότητα", κάτι που, σύμφωνα με τον Γερμανό αρθρογράφο, "είναι κοινός τόπος σχεδόν για όλους τους μεγάλους οικονομολόγους".

Τρίτον, η θέση του Αλέξη Τσίπρα ότι το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο, «ανεξάρτητα από το αν είναι ηθικά σωστό έναντι των πιστωτών», έχει βάση στο βαθμό που η ελληνική οικονομία δεν αναπτύσσεται.

Το χρέος θα μπορούσε να παραμείνει τυπικά ακέραιο, καταλήγει ο κ. Χάνσεν, ωστόσο η αποπληρωμή του θα μπορούσε να συνδεθεί με την οικονομική ανάπτυξη. «Εάν η οικονομία δεν αναπτύσσεται, θα αναστέλλονται ή θα είναι πολύ μειωμένες οι καταβολές τόκων. Η ανάκαμψη της οικονομίας θα αυξάνει ανάλογα και τα επιτόκια».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)