to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:03 | 24.11.2014

πηγή: Ημερησία

Οικονομία

Διάταξη-πρόκληση: Πλειστηριασμοί ακινήτων με βάση τις χαμηλές εμπορικές τιμές κι όχι τις υψηλότερες αντικειμενικές αξίες

Το νέο καθεστώς κατασχέσεων και πλειστηριασμών με βάση τις πολύ χαμηλές πραγματικές τιμές των ακινήτων θα τεθεί σε εφαρμογή εντός του 2015 με Προεδρικό Διάταγμα που θα ορίζει επακριβώς τις διαδικασίες προσδιορισμού των εμπορικών αξιών.


Σοκ σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που χρωστούν στις τράπεζες και κινδυνεύουν με πλειστηριασμό ακινήτων του. Διάταξη που υπάρχει στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας προβλέπει ότι το 2015 οι πλειστηριασμοί που θα διενεργούνται για χρέη προς τις τράπεζες θα έχουν ως τιμή εκκίνησης τις εμπορικές τιμές που ισχύουν στην παρούσα χρονική στιγμή κι όχι τις αντικειμενικές αξίες.


Συγκεκριμένα, στα άρθρα 993 και 995 του Κώδικα αναφέρεται ρητά ότι η τιμή της πρώτης προσφοράς για το εκπλειστηριαζόμενο ακίνητα είναι η εμπορική αξία όπως αυτή προσδιορίζεται κατά τον χρόνο της κατάσχεσης και όχι η αντικειμενική όπως ορίζει η ισχύουσα ρύθμιση.

Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες κινδυνεύουν να χάσουν την περιουσία τους σε τιμή κατά πολύ χαμηλότερη από την αντικειμενική. Αλλωστε τους τελευταίους μήνες οι τιμές της αγοράς είναι ακόμη και 50% κάτω από τις αντικειμενικές αξίες. Δημιουργείεται έτσι το παράδοξο το κράτος να θεωρεί ότι όλες οι επιβαρύνσεις (φόροι, τέλη κ.λπ) πρέπει να γίνονται επί των αντικειμενικών αξιών, αλλά ο πλειστηριασμός ενός ακινήτου να μη λαμβάνει υπόψη αυτή την τιμή αλλά την εμπορική που είναι κατά πολύ χαμηλότερη.

 Πλειστηριασμοί ακινήτων με βάση τις χαμηλές εμπορικές τιμές κι όχι τις υψηλότερες αντικειμενικές αξίες

Το νέο καθεστώς κατασχέσεων και πλειστηριασμών με βάση τις πολύ χαμηλές πραγματικές τιμές των ακινήτων θα τεθεί σε εφαρμογή εντός του 2015 με Προεδρικό Διάταγμα που θα ορίζει επακριβώς τις διαδικασίες προσδιορισμού των εμπορικών αξιών.

Ωστόσο, ακόμη κι αν υπάρξει νέα περίοδος προστασίας της πρώτης κατοικίας, τίθεται σοβαρό ζήτημα με τα υπόλοιπα ακίνητα που βγαίνουν σε πλειστηριασμό. Διότι αν επιλεγεί η χαμηλή εμπορική αξία τότε ο οφειλέτης κινδυνεύει να χάσει την περιουσία του σε χρόνο μηδέν και με εξαιρετικά δυσμενείς όρους για τον ίδιο. Κι αυτό διότι η τιμή εκκίνησης θα είναι εξευτελιστική ενώ μέχρι τώρα επιλεγόταν η αντικειμενική αξία, δηλαδή αυτή που η εφορία θεωρεί δίκαιη για τα ακίνητα. Παρά το γεγονός, βεβαίως ότι οι αντικειμενικές αξίες είναι πλασματικές.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται πάντως μεταβατική περίοδος μερικών μηνών μέχρι να εφαρμοστεί το νέο καθεστώς κατασχέσεων και πλειστηριασμών ακίνητης περιουσίας. Και αυτό καθώς θα χρειαστεί προηγουμένως να νομοθετηθεί η άρση της αναστολής των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας από τον Ιανουάριο του 2015, εξέλιξη που θα ανοίξει το δρόμο για την πλήρη απελευθέρωση των διαδικασιών εκποίησης της ακίνητης περιουσίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Κατά τη μεταβατική περίοδο οι αντικειμενικές αξίες θα εξακολουθούν να λαμβάνονται υπόψη ως οι ελάχιστες τιμές εκκίνησης στους πλειστηριασμούς.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)