to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:52 | 05.09.2014

πηγή: Αυγή

Πολιτική

Διάσταση απόψεων Σαμαρά – Ερντογάν στο Κυπριακό

Χωρίς δηλώσεις, αλλά με πληροφορίες για έντονο διάλογο με αφορμή το Κυπριακό, ολοκληρώθηκε η 50λεπτη συνάντηση Σαμαρά – Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στην Ουαλία.


"Λοιπόν κ. Πρόεδρε βρισκόμαστε ενώπιον ενός πραγματικού προβλήματος, μιας πραγματικής διαφοράς" είπε – σύμφωνα με πληροφορίες – ο πρωθυπουργός όταν ο Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε τις γνωστές τουρκικές θέσεις περί δύο κρατών στην Κύπρο.

Ο Α. Σαμαράς είπε ότι η Ελλάδα στηρίζει πλήρως τις πρωτοβουλίες του Προέδρου Αναστασιάδη και ότι πρέπει να ενθαρρυνθούν οι συνομιλίες Αναστασιάδη- Έρογλου. Υπογράμμισε επίσης ότι πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η λύση να είναι σύμφωνη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Υπενθύμισε, δε, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ενταχθεί ολόκληρη στην Ε.Ε..

Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός, στα όσα είπε προσφάτως ο Τούρκος Πρόεδρος από τα κατεχόμενα, επισημαίνοντας ότι τέτοιες δηλώσεις δυναμιτίζουν τις συνομιλίες και υποσκάπτουν την προοπτική εξεύρεσης λύσης στο πρόβλημα.

Στον αντίποδα, ο Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε τις γνωστές τουρκικές θέσεις περί δύο κρατών. "Η Κύπρος είναι ένα κράτος που ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση" απάντησε ο Α. Σαμαράς καταλήγοντας: «Λοιπόν κ. Πρόεδρε, βρισκόμαστε ενώπιον ενός πραγματικού προβλήματος, μιας πραγματικής διαφοράς».

Επεσήμανε, δε, στον Τούρκο Πρόεδρο ότι δεν πρέπει με τις πράξεις και τις δηλώσεις μας να δημιουργούμε περιβάλλον που δηλητηριάζει τις σχέσεις μας. Έκανε ειδική αναφορά στις παραβάσεις και τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και κάλεσε τον κ. Ερντογάν να ασκήσει πλήρως την επιρροή του για την αποφυγή εξάρσεων στην περιοχή.

"Είμαστε φίλοι και γείτονες και πρέπει να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας υπέρ της ευημερίας και της σταθερότητας στην περιοχή" είπε στην αρχή της συνάντησης, ο Ταγίπ Ερντογάν, ευχαριστώντας τον Έλληνα πρωθυπουργό για το γεγονός ότι το τηλεφώνημα με το οποίο τον συνεχάρη για την εκλογή του, ήταν από τα πρώτα που δέχθηκε.

Στη συνάντηση μετείχε από ελληνικής πλευράς ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος και η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, ενώ ο κ. Ερντογάν συνοδευόταν από τον υπουργό Εξωτερικών κ. Τσαβούσογλου και τον μόνιμο υφυπουργό Εξωτερικών κ. Σινιρλίογλου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)