to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:46 | 04.07.2016

Πολιτική

Εκτεθειμένοι αντιπολίτευση και καναλάρχες: «Δεν έχει σχέση με τις άδειες η επιστολή Έτινγκερ», λέει η Κομισιόν

Εκτεθειμένοι αντιπολίτευση και καναλάρχες που προσπάθησαν να δημιουργήσουν κλίμα, υποστηρίζοντας δήθεν ότι μετά την επιστολή Ετινγκερ ο διαγωνισμός για τα κανάλια “είναι στον αέρα”


«Τόσο η αντιπολίτευση όσο και οι καναλάρχες βρίσκονται για μια ακόμη φορά εκτεθειμένοι γιατί προσπάθησαν να δημιουργήσουν κλίμα υποστηρίζοντας ότι ο διαγωνισμός είναι στον αέρα», σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές μετά τις δηλώσεις του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σύμφωνα με τις οποίες η επιστολή του επιτρόπου Έτιγκερ δεν θέτει εν αμφιβόλω τις διαδικασίες αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, εκπρόσωπος της Κομισιόν δηλώνει στο ευρωπαϊκό πρακτορείο Euractiv.com ότι η επιστολή Ετινγκερ και τα ζητήματα που θέτει δεν έχουν καμία σχέση με τον εν εξελίξει διαγωνισμό αδειοδότησης των ιδιωτικών καναλιών. Ξεκαθαρίζει ότι η αδειοδότηση των ιδιωτικών καναλιών (σ.σ.: εδώ οι τελευταίες εξελίξεις) είναι θέμα της ελληνικής κυβέρνησης, το οποίο δεν απασχολεί την Κομισιόν: «Αυτή η διαδικασία επί παραβάσει δεν έχει καμία σχέση με την παροχή αδειών στους παρόχους περιεχομένου. Οι διαδικασίες για την παροχή αδειών περιεχομένου σε τηλεοπτικά κανάλια δεν έχουν εναρμονιστεί σε επίπεδο ΕΕ», ξεκαθάρισε η Ν. Βαντιστάντ κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης του Τύπου στις Βρυξέλλες. Κατέληξε δε λέγοντας πως τα κράτη-μέλη είναι «ελεύθερα» να επιλέξουν τη διαδικασία αδειδότησης των καναλιών που θα ακολουθήσουν, «σύμφωνα με τις εγχώριες προδιαγραφές και σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών και εγκατάστασης που ορίζονται στη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης». 

Η εκπρόσωπος διευκρίνισε τα εξής: «Στις 16 Ιουνίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε επιστολή επίσημης προειδοποίησης στην Ελλάδα εκφράζοντας ανησυχίες σχετικά με πρόσφατες νομοθετικές αλλαγές στον τομέα των τηλεπικοινωνιών». Εξήγησε δε πως «η Επιτροπή φοβάται πως αυτές οι αλλαγές δεν είναι ευθυγραμμισμένες με τις προδιαγραφές της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και συγκεκριμένα με αυτές που διασφαλίζουν την ανεξαρτησία της εθνικής ρυθμιστικής αρχής τηλεπικοινωνιών». Σύμφωνα με την ίδια, οι διαβουλεύσεις για το ζήτημα που λαμβάνουν χώρα αυτή τη στιγμή μεταξύ των εθνικών αρχών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρίσκονται μόλις στο πρώτο στάδιο.

Την ίδια ώρα η ΕΙΤΗΣΕΕ εμμένει να υποστηρίζει ότι η επιστολή Έτινγκερ έχει σχέση με την αδειοδοτική διαδικασία.

«Η επιστολή στην οποία αναφέρονται τις τελευταίες δύο μέρες ορισμένα ΜΜΕ δεν έχει καμία σχέση με το θέμα της αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών» επανέλαβε και ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς στην ΕΡΤ, ενώ ξεκαθάρισε ότι "από την πρώτη στιγμή έχει αναγνωριστεί από τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες ότι είναι ζήτημα εθνικής πολιτικής ο καθορισμός των τηλεοπτικών αδειών". Διευκρίνισε ότι "η κυβέρνηση βρίσκεται σε επικοινωνία και ανταλλαγή επιστολών με την Κομισιόν, από το στάδιο της διαβούλευσης του ν.4339", στον οποίο περιλαμβάνεται και η αδειοδότηση των καναλιών αλλά η επιστολή αφορούσε άλλο ζήτημα.

Μετά την τελευταία εξέλιξη, εκτεθειμένη μένει η αντιπολίτευση και οι καναλάρχες που προσπάθησαν να δημιουργήσουν κλίμα, υποστηρίζοντας δήθεν ότι μετά την επιστολή Ετινγκερ ο διαγωνισμός για τα κανάλια “είναι στον αέρα”.  Η Ενωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας έκανε χρήση προειδοποιητικής επιστολής του Ευρωπαίου επιτρόπου Γκίντερ Εντινκερ (που δημοσίευσε η «Καθημερινή») διότι σήμερα εξετάζονται στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι κύριες προσφυγές των καναλιών εθνικής εμβέλειας κατά της προκήρυξης για τη δημοπράτηση των αδειών περιεχομένου.

«Το Συμβούλιο της Επικρατείας -σημειώνει η ΕΙΤΗΣΕΕ- ασφαλώς και προφανώς θα συνεκτιμήσει όλα τα δεδομένα και θα προασπίσει το Σύνταγμα, το κοινοτικό κεκτημένο και τις αρχές που διέπουν μια ευνομούμενη πολιτεία». Να θυμίσουμε ότι τα ασφαλιστικά μέτρα που είχε καταθέσει το MEGA απορρίφθηκαν, ενώ μέχρι μεθαύριο (6/7) αναμένεται απόφαση του ΣτΕ και για τα ασφαλιστικά που κατέθεσαν ALPHA, STAR και E TV.

Η σχετική προειδοποιητική επιστολή πάντως αναφέρεται κυρίως σε άλλα θέματα για το φάσμα και τη λειτουργία της ΕΕΤΤ.

Γι’ αυτό και σε απάντησή του την Κυριακή ο Ν.  Παππάς σημείωνε:

«Η αλληλογραφία στην οποία αναφέρεται το δημοσίευμα του ομίλου Καθημερινής-Σκάι είναι γνωστή εδώ και καιρό και δεν έχει σχέση με τη διαδικασία των αδειών. Εμείς καλωσορίζουμε την υποβολή φακέλου υποψηφιότητας για άδεια από τον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι.

»Υπογραμμίζουμε ότι είναι δικαίωμα του καθενός να υπερασπίζεται τα ιδιαίτερα συμφέροντά του όπως νομίζει. Η αποχή από τη διαστρέβλωση και το ψέμα όμως μπορεί να σώσει ό,τι μπορεί να σωθεί από την αξιοπιστία του. Δεν μας προκαλεί λοιπόν έκπληξη. Αυτό που μας εκπλήσσει είναι ότι η “η ηχώ” των ιδιοκτητών, η Ν.Δ., δεν έχει σπεύσει να υιοθετήσει τις ανακρίβειες και να ζητήσει ακύρωση του διαγωνισμού και παραίτηση υπουργού».

«Το γαρ πολύ της διαπλοκής γεννά παραφροσύνη»

Λίγο αργότερα το έκανε όμως ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος αναφέρθηκε σε «επιστολή-κόλαφο» της Ε.Ε. που «αποκαλύπτει το σχέδιο της κυβέρνησης να χειραγωγήσει τις ανεξάρτητες αρχές, να συγκεντρώσει στα χέρια της υπερεξουσίες και να ελέγξει την ενημέρωση των Ελλήνων...».

Χαρακτήρισε την απάντηση του Ν. Παππά «άσχετη με την ουσία του μείζονος ζητήματος Δημοκρατίας που εγείρεται [...] Είναι ομολογία διολίσθησης στον καθεστωτικό αυταρχισμό. Το σχέδιό τους δεν θα περάσει. Η Δημοκρατία δεν θα υποκύψει. Ο νόμος “Παππά-Σπίρτζη” πρέπει να καταργηθεί και το ΕΣΡ να αναλάβει τις πλήρεις αρμοδιότητές του χωρίς χειραγώγηση από “υπουργούς-καναλάρχες”».

Ακολούθησε ανταπάντηση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, που ζητούσε ειρωνικά βεβαίως συγγνώμη γιατί βιάστηκαν να κάνουν υποθέσεις: «Επρεπε να αναμένουμε ότι θα ταυτίζονταν -έστω και με χρονοκαθυστέρηση- με όσους επιθυμούν να συνεχιστεί η ασυδοσία στον χώρο των ΜΜΕ. Για “καθεστώς” έγραψε το “Βήμα”, για “κόλαφο” μίλησε η “Καθημερινή”. Αναμάσησε και τους δύο όρους η Ν.Δ. Προβλεπόμενοι και θλιβεροί». Σχετικές αντιδράσεις εναντίον των κυβερνητικών χειρισμών υπήρξαν και από ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων.

Νέες δηλώσεις Κουμουτσάκου τη Δευτέρα - Επανέρχεται με ερώτηση η ΝΔ

«Η ΝΔ δεν χάνει ευκαιρία για να υπενθυμίζει ότι είναι φερέφωνο της διαπλοκής. Στη σημερινή του συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, αφού αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι το θεσμικό πλαίσιο των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών είναι “απορυθμισμένο”, ότι υπάρχουν σημάδια “ασυδοσίας”, φτάνοντας ακόμα και στο σημείο να κάνει λόγο για “παθολογίες του παρελθόντος”, έδωσε τον υπέρ πάντων αγώνα προκειμένου να δικαιολογήσει τη διαιώνιση του ίδιου παράνομου καθεστώτος!». Αυτά τονίζει σε νέα ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, to μεσημέρι της Δευτέρας. Όπως υπογραμμίζει:

«Αντί ο εκπρόσωπος της ΝΔ να λασπολογεί κατά της κυβέρνησης, καλό θα είναι να εξηγήσει στον ελληνικό λαό ποιες κυβερνήσεις και ποια κόμματα συνέπραξαν στη δημιουργία των «παθολογιών» στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Και, επίσης, να εξηγήσει ποια είναι η θέση του κόμματος του αναφορικά με  το αν τηρήθηκαν οι αρχές του ελεύθερου ανταγωνισμού, για τους οποίους κόπτεται, στους όρους δανειοδότησης των ΜΜΕ από το τραπεζικό σύστημα κατά το πρόσφατο διάστημα. Τον καλούμε επίσης να θυμηθεί ποιος μπλοκάρισε τη σύσταση του ΕΣΡ, για το οποίο τώρα τόσος πολύς λόγος γίνεται. Τελικά, έχει κάποια θέση η ΝΔ  σχετικά με το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο εκτός από τις υπαγορεύσεις του συστήματος διαπλοκής που τη στηρίζει;».

Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους Υπουργούς Ν. Παππά και Χρ. Σπίρτζη κατέθεσαν εν των μεταξύ 50 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας «για τη συνεχιζόμενη προσπάθεια της Κυβέρνησης να ελέγξει την ενημέρωση των Ελλήνων και να χειραγωγήσει Ανεξάρτητες Αρχές, όπως το Ε.Σ.Ρ. και η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)