to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:47 | 30.08.2014

Πολιτική

«Διαπραγματεύσεις» στο Παρίσι: Ξεθώριασαν ήδη οι «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης

Στην προπαγανδιστική πεπατημένη των "κόκκινων γραμμών" που υποτίθεται ότι βάζει στην τρόικα επιστρέφει η κυβέρνηση εν όψει των συναντήσεων στο Παρίσι


Σχετικές ειδήσεις και αρθρογραφία: Τελικές συσκέψεις πριν τις «διαπραγματεύσεις» στο Παρίσι // Μεσάνυχτα στο Παρίσι // Π. Σκουρλέτης: Τις «κόκκινες γραμμές» τις βάζει η τρόικα και όχι η κυβέρνηση // Ν. Χουντής για τις διαπραγματεύσεις στο Παρίσι: «Στο τέλος κερδίζουν οι Γερμανοί και η Τρόικα» // Xαρδούβελης: Δεν υπάρχουν «κόκκινες γραμμές»

Σήμερα, Δευτέρα 1/9, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης ομολόγησε ότι δεν υπάρχουν «κόκκινες γραμμές» στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα στο Παρίσι και πρόσθεσε με νόημα ότι «έχει ανέβει πολύ ο πήχης των προσδοκιών». Σε σχετικό του σχόλιο, το γρ. Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει: "Η  ομολογία της κυβέρνησης -διά στόματος του κ. Χαρδούβελη- ότι δεν βάζει κόκκινες γραμμές στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, διαλύει την επιχείρηση εξαπάτησης της ελληνικής κοινωνίας που παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες. Ο υπουργός Οικονομικών αποκαλύπτει την πολιτική γύμνια μιας κυβέρνησης ομήρου στις απαιτήσεις των δανειστών, από την οποία ο ελληνικός λαός έχει να περιμένει μόνο νέες θυσίες. Οι μόνες κόκκινες γραμμές είναι αυτές που θέτει η ίδια η τρόικα".

Σε επικοινωνιακές απόπειρες αναστροφής του δυσμενούς γι’ αυτήν κλίματος που υπάρχει στην κοινωνία, αλλά και στην προσπάθεια κατευνασμού των Κοινοβουλευτικών Ομάδων των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων, επιδίδεται η κυβέρνηση, εν όψει της συνάντησης αντιπροσωπείας υπουργών με την τρόικα στο Παρίσι στις 2 Σεπτεμβρίου.

.

Σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσουν τη συνάντηση Σαμαρά - Γιούνκερ, η οποία διήρκεσε μόλις μισή ώρα, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες το Σαββατοκύριακο. Σύμφωνα με τις διαρροές, η κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί σθεναρά τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας στο 1/3 της αντικειμενικής τους αξίας. Δεν θα πει «όχι» στους πλειστηριασμούς πάντως, απλώς θα ζητήσει να γίνονται στα δύο τρίτα της αξίας τους. Θεωρείται δε μάλλον αδύνατο οι πιστωτές να δεχτούν παράταση ακόμη ενός χρόνου στην άρση των πλειστηριασμών.

Στα κυβερνητικά πλάνα είναι η μείωση του ΦΠΑ στο πετρέλαιο θέρμανσης, η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια. Ολα αυτά, υπό την προϋπόθεση ότι οι εταίροι θα αποδεχτούν τις ελληνικές προτάσεις.

Ωστόσο,  οι εκπρόσωποι των δανειστών, και μάλιστα το χαμηλό επίπεδο των "τεχνικών κλιμακίων", απορρίπτουν το κυβερνητικό αίτημα να αυξηθούν σε 100 οι δόσεις για την αποπληρωμή χρεών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Επιμένουν ότι οι 48 δόσεις είναι αρκετές, παρότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο εκτοξεύονται κάθε μήνα κατά 1 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Δένδιας επανέφερε στην τάξη τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι διέδιδαν ότι μπορεί και μονομερώς να εφαρμοστεί ρύθμιση με την οποία η κατάσχεση ακινήτου θα ξεκινάει από τα δύο τρίτα και όχι το ένα τρίτο της αντικειμενικής αξίας του. Η ρύθμιση αφορά τα "κόκκινα δάνεια".

Πληροφορίες: «Αυγή», «Εφημερίδα των Συντακτών»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)