to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:22 | 21.05.2013

Διεθνή

Διαφάνεια στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των ΜΜΕ ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Με ψήφισμά του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά να θεσμοθετηθούν κανόνες για διαφάνεια στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στην Ευρώπη καθώς και για το ασυμβίβαστο των ιδιοκτητών τους.


Στο Ψήφισμα υποστηρίζεται ότι πρέπει να επικαιροποιηθεί η ισχύουσα κοινοτική οδηγία, ώστε να υπάρξουν κανόνες που θα διέπουν την λειτουργία των ΜΜΕ με τρόπο που να εγγυάται την δίκαιη πρόσβαση σε όλους τους εμπλεκόμενους πολιτικούς και ενδιαφερόμενους φορείς σε περιπτώσεις διεξαγωγής εκλογών και δημοψηφισμάτων.

Το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας για τις Υπηρεσίες Οπτικοακουστικών Μέσων Ενημέρωσης θα πρέπει να διευρυνθεί ώστε να καθιερώσει ελάχιστα κριτήρια για την προστασία του θεμελιώδους δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης και της πληροφόρησης, της ελευθερίας του Τύπου και της πολυφωνίας, επισημαίνεται στο Ψήφισμα.

Υπογραμμίζεται ακόμη ότι "οι αλλαγές στην εθνική νομοθεσία των κρατών μελών για τα ΜΜΕ, που διευκολύνουν την παρέμβαση των κυβερνήσεων στον Τύπο, πρέπει να παρακολουθούνται κάθε χρόνο σε επίπεδο ΕΕ, προκειμένου να διαφυλαχθεί η ελευθερία του Τύπου και η πολυφωνία και να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας των δημοσιογράφων.

Με το Ψήφισμα του το Ευρωκοινοβούλιο επιθυμεί να προστατεύσει την ανεξαρτησία των δημοσιογράφων τόσο απέναντι σε εσωτερικές πιέσεις από εκδότες ή ιδιοκτήτες όσο και απέναντι σε εξωτερικές πιέσεις, προερχόμενες από πολιτικά ή οικονομικά λόμπι.

Οι ευρωβουλευτές προτρέπουν την ΕΕ και τα κράτη μέλη της να υποστηρίξουν την ερευνητική δημοσιογραφία, η οποία παρακολουθεί τη δημοκρατία και αποκαλύπτει εγκληματικές παραβάσεις. Η ηθική δημοσιογραφία θα πρέπει επίσης να προωθείται στην ΕΕ, όμως οι ρυθμιστικές αρχές για τα ΜΜΕ πρέπει να είναι πάντα ανεξάρτητες και να έχουν δημιουργηθεί από τον ίδιο τον κλάδο των μέσων ενημέρωσης, καταλήγει το Ψήφισμα.

Πηγή: avgi.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)