to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:50 | 09.07.2014

Διεθνή

Συνεχίζονται οι ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα - Δεκάδες νεκροί - Θα εντατικοποιηθούν οι επιθέσεις δεσμεύθηκε ο Νετανιάχου

Η ισραηλινή αεροπορία πραγματοποίησε 160 επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας τη χθεσινή νύχτα - Περίπου 50 οι νεκροί, μεταξύ τους πολλά παιδιά, εκατοντάδες οι τραυματίες - Θα εντατικοποιηθούν οι επιθέσεις δεσμεύθηκε ο Νετανιάχου!


Πέμπτη 10/7, στις 6:30: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Ισραηλινή Πρεσβεία (Λεωφ. Κηφισίας & Κατεχάκη) 

Τετάρτη 9/7

Ενημέρωση:   Κοντά στην πόλη Ντιμόνα στα νότια της χώρας όπου λειτουργεί ένα πυρηνικό εργοστάσιο βρήκαν στόχο δύο ρουκέτες οι οποίες εβλήθησαν από τη Λωρίδα της Γάζας όπως ανέφερε ο ισραηλινός στρατός μέσω Twitter.

«Πριν από μερικά λεπτά παλαιστίνιοι τρομοκράτες στη Γάζα εκτόξευσαν τρεις ρουκέτες στη Ντιμόνα. Οι δύο προσγειώθηκαν και ο Σιδηρούς Θόλος αναχαίτισε τον τρίτο», πρόσθεσε σε μήνυμα το οποίο ανήρτησε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης ο ισραηλινός στρατός, αναφερόμενος στο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας του Ισραήλ.

Ενημέρωση: "Αυτό είναι μια γενοκτονία — η δολοφονία ολόκληρων οικογενειών είναι μια γενοκτονία που διαπράττει το Ισραήλ κατά του παλαιστινιακού λαού μας", τόνισε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς κατά την διάρκεια μιας συνόδου της παλαιστινιακής ηγεσίας για την αντιμετώπιση της κρίσης. Η σύνοδος αυτή πραγματοποιείται στην Ραμάλα, στην Δυτική Όχθη. "Αυτό που συμβαίνει είναι ένας πόλεμος κατά του παλαιστινιακού λαού στο σύνολό του και όχι εναντίον των παρατάξεων", σημείωσε.

"Γνωρίζουμε ότι το Ισραήλ δεν αμύνεται, αλλά υπερασπίζεται τους ισραηλινούς οικισμούς, αυτό ήταν το αρχικό του σχέδιο", πρόσθεσε ο Αμπάς.

"Προσπαθούμε με πολλούς τρόπους να σταματήσουμε την ισραηλινή επίθεση και το να χύνεται αίμα Παλαιστινίων, κυρίως μιλώντας με τον Αιγύπτιο πρόεδρο (Άμπντελ Φάταχ) αλ Σίσι και τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν", κατέληξε ο Αμπάς. Σήμερα η Αίγυπτος κάλεσε το Ισραήλ και την Χαμάς να δώσουν τέλος στην κλιμάκωση της βίας στην Λωρίδα της Γάζας, υποβαθμίζοντας τις προσδοκίες όσον αφορά μια πιθανή μεσολάβηση του Καΐρου.

Σημειώνεται ότι τα ισραηλινά αεροσκάφη έχουν προς το παρόν πλήξει 550 στόχους στην Λωρίδα της Γάζας ενώ τουλάχιστον 165 ρουκέτες έχουν ριφθεί στο Ισραήλ από το παλαιστινιακό αυτό έδαφος. (Αυγή)

Ενημέρωση: Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μ. Νετανιάχου, δεσμεύθηκε ότι θα εδραιωθούν και θα εντατικοποιηθούν οι επιθέσεις στη Χαμάς, μέχρι να "σταματήσουν οι επιθέσεις με ρουκέτες στις πόλεις μας και να επανέλθει η ηρεμία". Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής αναφορές για νεκρούς από τις ρίψεις ρουκετών στα ισραηλινά εδάφη. Την ίδια ώρα, περίπου 50 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων πολλών παιδιών, έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στα παλαιστινιακά εδάφη, ενώ τουλάχιστον 370 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί σύμφωνα με το υπ. Υγείας της Γάζας. (Guardian

Ενημέρωση: Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, δύο Παλαιστίνιες και τέσσερα παιδιά σκοτώθηκαν από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στο ανατολικό και το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υπηρεσίες αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών.

«Δύο αδελφοί 12 και 13 ετών σκοτώθηκαν στην Σετζαΐγια, ενώ ένα αγόρι τεσσάρων ετών και μια γυναίκα έχασα την ζωή τους στην Ζεϊτούν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος των υπηρεσιών, Άσραφ Αλ Κόντρα.

Αυτές οι δύο συνοικίες βρίσκονται στο ανατολικό τμήμα της πόλης της Γάζας, κοντά στην μεθόριο με το Ισραήλ.

Μια 40χρονη γυναίκα και ο 14χρονος γιος της, εξάλλου, σκοτώθηκαν από άλλο αεροπορικό πλήγμα στο Μπέιτ Χανούν, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, πρόσθεσε ο κ. Κόντρα. (Ναυτεμπορική)

------------------------

Η ισραηλινή αεροπορία πραγματοποίησε 160 επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας τη χθεσινή νύχτα. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του στρατού, οι επιδρομές αυτές αποτελούν απάντηση, στη ρίψη ρουκετών κατά του Ισραήλ. Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, από την έναρξη της επιχείρησης Protective Edge, έχουν σκοτωθεί 50 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί πάνω από 100. Μεταξύ των θυμάτων είναι τέσσερις ένοπλοι της Χαμάς, ένας ανώτερος ηγέτης της Ισλαμικής Τζιχάντ και πολλοί άμαχοι. Ανάμεσα στους αμάχους και επτά παιδιά. (δείτε σχετικό δημοσίευμα και φωτογραφία από τον Guardian).

«Πραγματοποιήθηκαν 160 επιδρομές τη νύχτα, αυξάνοντας σε 430 τον αριθμό των αεροπορικών επιδρομών από την έναρξη της στρατιωτικής μας επιχείρησης Protective Edge», δήλωσε ο εκπρόσωπος, στρατηγός Μότι Αλμοζ στο ραδιόφωνο του στρατού αναφέροντας ότι στόχος των επιδρομών ήταν 120 εγκαταστάσεις εκτόξευσης πυραύλων, 10 θέσεις διοίκησης της Χαμάς και «πολλές υπόγειες σήραγγες».

Smoke and flames are seen following what police said was an Israeli air strike in Rafah in the southern Gaza Strip July 8, 2014.(Reuters / Ibraheem Abu Mustafa)

Ένα κορυφαίο στέλεχος της παλαιστινιακής μαχητικής οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ, ο Χαφέζ Χαμάντ, σκοτώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών στη Λωρίδα της Γάζας. Τον θάνατο του Χαμάντ επιβεβαίωσαν νοσοκομειακές πηγές στη Λωρίδα της Γάζας αναφέροντας επίσης ότι νεκρά είναι και άλλα πέντε μέλη της οικογένειας του.

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι δεν διαθέτει λεπτομέρειες σχετικά με το αποτέλεσμα των αεροπορικών επιδρομών.

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Εσωτερικών αλλά και τις αναφορές των ελεγχόμενων από τη Χαμάς τοπικών μέσων ενημέρωσης ο Χαφέζ Χαμάντ τα δύο αδέλφια του και οι γονείς του σκοτώθηκαν όταν το σπίτι τους βομβαρδίστηκε κατά τη διάρκεια της ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής στην πόλη Μπέιτ Χανούν στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Νεκρή επίσης είναι και μια αγνώστων στοιχείων γυναίκα το σπίτι της οποίας επίσης χτυπήθηκε από τα πυρά των ισραηλινών αεροσκαφών.

An Iron Dome launcher fires an interceptor rocket in the southern Israeli city of Ashdod July 8, 2014.(Reuters / Baz Ratner)

Το συμβούλιο εθνικής ασφαλείας του Ισραήλ ενέκρινε χθες την ανάκληση 40.000 εφέδρων στο πλαίσιο της προετοιμασίας πιθανής χερσαίας επιχείρησης. Ενισχύσεις αναπτύχθηκαν γύρω από τη Γάζα, όπου ήταν ορατά στρατεύματα, άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού.

--------------------

Τρίτη 8/7

21:50 Νεκροί τέσσερις Παλαιστίνιοι που επιχείρησαν να μπουν στο Ισραήλ

Τη ζωή τους έχασαν τέσσερις ένοπλοι Παλαιστίνιοι από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών όταν επιχείρησαν να διεισδύσουν στη χώρα δια θαλάσσης, προερχόμενοι από τη Λωρίδα της Γάζας.

--------------

Ταραγμένη νύχτα πέρασαν οι νότιες περιοχές του Ισραήλ, με την ισραηλινή αεροπορία να πλήττει 50 θέσεις της Χαμάς στη Γάζα ενώ η ρίψη ρουκετών από τα παλαιστινιακά εδάφη προς τις ισραηλινές περιοχές συνεχίστηκε μέχρι τα ξημερώματα. Το Ισραήλ εγείρει, μέσω διαρροών στα ΜΜΕ, το ενδεχόμενο να γίνουν προετοιμασίες ακόμη και για χερσαία επιχειρήση ενώ καλεί 1.500 εφέδρους.

Οι αναφορές μιλούν για 15 τραυματισμένους Παλαιστίνιους από τις επιδρομές και για δύο ελαφρά τραυματισμένους Ισραηλινούς από τις ρουκέτες.

Οι ισραηλινές δυνάμεις ανακοίνωσαν την έναρξη της επιχείρησης «Αιχμή Προστασίας» (Protective Edge), λέγοντας πως μέχρι τα ξημερώματα της Τρίτης η αεροπορία είχε πλήξει 50 θέσεις της Χαμάς. 

Σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ, οι ρουκέτες από τις παλαιστινιακές περιοχές συνέχιζαν να πέφτουν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες -ο συνολικός αριθμός τους το τελευταίο 24ωρο υπολογίζεται σε περίπου 85. 

Για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της νέας αναζωπύρωσης, όπως σημειώνει η Haaretz, σειρήνες συναγερμού ήχησαν στο κεντρικό Ισραήλ και την Ιερουσαλήμ.

Παράλληλα, σύμφωνα με διαρροές από την ισραηλινή στρατιωτική διοίκηση στα ΜΜΕ της χώρας, η επιχείρηση που ξεκίνησε πρόκειται τις επόμενες να επεκταθεί και με προετοιμασίες για χερσαίες κινήσεις.

Τη Δευτέρα, σε τρίωρη συνεδρίαση του ισραηλινού συμβουλίου ασφαλείας οι υπουργοί είχαν αποφασίσει να μην προχωρήσουν σε αυτή τη φάση σε ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση, δίνοντας μόνο εντολή στο στρατό για σημαντική επέκταση της επιχείρησης.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού αντισυνταγματάρχης Πίτερ Λέρνερ δήλωσε ακολούθως ότι το Ισραήλ «είναι προετοιμασμένο για πιθανή κλιμάκωση» στη Γάζα. Δύο ταξιαρχίες στη μεθόριο με τη Γάζα και άλλοι 1.500 έφεδροι έχουν τεθεί σε «ετοιμότητα για κλιμάκωση», αλλά δεν έχουν κληθεί να κινητοποιηθούν για επιχείρηση στη Γάζα.

(Πηγή: in.gr)

Αυτοσυγκράτηση στο Παλαιστινιακό ζητεί ο Ομπάμα

-------------------------------------------------

Δευτέρα 7/7

Ενημέρωση 22:20

Ρίψη ρουκετών στο νότιο Ισραήλ από τη Χαμάς

Το ένοπλο τμήμα της Χαμάς, της παλαιστινιακής οργάνωσης που έχει υπό τον έλεγχό της τη Λωρίδα της Γάζας ανέλαβε απόψε την ευθύνη για την ομοβροντία των πυραύλων που εκτοξεύτηκαν νωρίτερα εναντίον του νοτίου Ισραήλ.

"Οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ εκτόξευσαν δεκάδες ρουκέτες εναντίον του Νετιβότ, του Ασκελόν, του Ασντότ και του Οφακίμ, σε απάντηση για τη σιωνιστική επίθεση" ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ένοπλο παρακλάδι της Χαμάς. Η οργάνωση υποστηρίζει ότι έξι μέλη της σκοτώθηκαν σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, κάτι που το Ισραήλ διαψεύδει.

Ο ισραηλινός στρατός και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για δεκάδες ρουκέτες που έπληξαν το νότιο Ισραήλ, χωρίς να αναφερθούν θύματα. Ένας εκπρόσωπος του στρατού είπε ότι σε διάστημα μερικών λεπτών εκτοξεύτηκαν τουλάχιστον 20 ρουκέτες και ότι τέσσερις από αυτές αναχαιτίστηκαν από το αντιπυραυλικό σύστημα Σιδηρούς Θόλος. Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, από την πλευρά τους, μετέδωσαν ότι οι ρουκέτες ήταν διπλάσιες σε αριθμό?περίπου 40.

Νωρίτερα, στα περίχωρα της Ιερουσαλήμ και στο Τελ Αβίβ ήχησαν οι σειρήνες που προειδοποιούν για αεροπορική επίθεση, όμως ένας εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας είπε ότι επρόκειτο για λάθος συναγερμό.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου τηλεφώνησε σήμερα στον πατέρα του νεαρού Παλαιστίνιου που είχε απαχθεί στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και κάηκε ζωντανός, για να εκφράσει τα συλλυπητήριά του και τον αποτροπιασμό του για τον "ειδεχθή" φόνο, την επομένη της ανακοίνωση της σύλληψης έξι εβραίων εξτρεμιστών, ανακοίνωσε το γραφείο του. (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

--------------------

Ενημέρωση:

Τρεις από τους έξι εβραίους που έχουν συλληφθεί ως ύποπτοι για την απαγωγή και το φόνο ενός 16χρονου Παλαιστίνιου, στις 2 Ιουλίου στην Ανατολική Ιερουσαλημ, ομολόγησαν, δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο πηγή του. Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.

----------------

Επτά μαχητές της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς σκοτώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας κατά τη διάρκεια ισραηλινής αεροπορικής επίθεσης ανακοίνωσε η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς. Ο θάνατος των μαχητών της παλαιστινιακής οργάνωσης είναι το μεγαλύτερο ενιαίο φονικό χτύπημα κατά της Χαμάς από το 2012 και την πολεμική αντιπαράθεση των οκτώ ημερών με το Ισραήλ. 

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπένιαμιν Νετανιάχου δεσμεύθηκε κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου την Κυριακή «να κάνει ότι είναι απαραίτητο» για να αποκατασταθεί η ηρεμία στις νότιες ισραηλινές κοινότητες. Ο Νετανιάχου ανάφερε επίσης ότι είναι ενάντια σε κάθε βιασύνη για αντιπαράθεση με την Χαμάς, της οποίας το οπλοστάσιο περιλαμβάνει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που μπορούν να φτάσουν στη καρδιά του Ισραήλ έως και την επιχειρηματική πρωτεύουσα Τελ Αβίβ. Οι ισραηλινές στρατιωτικές αρχές επιβεβαίωσαν τις επιθέσεις, αναφέροντας ότι «είναι απάντηση στις επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον του νότιου Ισραήλ». Στόχος σύμφωνα με το ισραηλινό στρατό ήταν περιοχές τρομοκρατών και κρυφές εστίες εκτοξευτήρων ρουκετών. 

Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι οι επιθέσεις ξεκίνησαν σε ένα σημείο συγκέντρωσης των μαχητών της στη Ράφα τη νοτιότερη πόλη Λωρίδας της Γάζας στα αιγυπτιακά σύνορα. Επτά άτομα σκοτώθηκαν σε ένα πλήγμα, ανέφερε, και άλλα δύο σε ξεχωριστό χτύπημα κοντά σε προσφυγικό καταυλισμό στην κεντρική περιοχή της Γάζας. Οι επιθέσεις ακολούθησαν ένα κύμα εκτόξευσης περίπου 20 ρουκετών κατά του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζα, όπου η Χαμάς είναι η κυρίαρχη δύναμη. Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι αυτές οι επιθέσεις έχουν ξεπεράσει τις 150, από τα μέσα Ιουνίου.

Συλλήψεις για τη δολοφονία του Μοχάμεντ Αμπού Χουντάιρ

Συνελήφθησαν, σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, έξι ύποπτοι για την απαγωγή και την άγρια δολοφονία του έφηβου Παλαιστινίου, η οποία έχει προκαλέσει σειρά βίαιων συγκρούσεων στο Ισραήλ.  

Πηγή των δυνάμεων ασφαλείας είπε πως πιστεύεται πως ο φόνος του 16χρονου Μοχάμεντ Αμπού Χουντάιρ είχε εθνικιστικά κίνητρα, διατύπωση που δείχνει ότι οι ισραηλινές αρχές υποψιάζονται πως εμπλέκονται εβραίοι. Ο Μοχάμεντ Αμπου Χντέιρ απήχθη και δολοφονήθηκε το βράδυ της Τρίτης, κατά τα φαινόμενα σε αντίποινα για το θάνατο των τριών νεαρών Ισραηλινών.

Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ ζητούν τη διενέργεια έρευνας για το βίντεο που δείχνει τον άγριο ξυλοδαρμό ενός νεαρού Αμερικανοπαλαιστίνιου από την ισραηλινή αστυνομία στη διάρκεια επεισοδίων στην ανατολική Ιερουσαλήμ. Το βίντεο δείχνει δύο Ισραηλινούς συνοριοφύλακες να κρατούν στο έδαφος και επανειλημμένως να χτυπούν έναν νεαρό μασκοφόρο. Το θύμα είναι εξάδελφος του 16χρονου Μοχάμεντ Αμπού Χντέιρ. 

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, σε επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, ζήτησε να πραγματοποιηθεί μια ανεξάρτητη, διεθνής έρευνα για την απαγωγή και το φόνο του 16χρονου Μοχάμεντ Αμπού Χουντέιρ από την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)