to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:28 | 03.07.2014

Κοινωνία

ΔΕΗ: Απεργίες σε όλες τις μονάδες παραγωγής ρεύματος - Παναττικό συλλαλητήριο το απόγευμα (ενημέρωση)

Παναττικό συλλαλητήριο ενάντια στο νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ» σήμερα στις 7 μ.μ. - Απεργίες "όπου υπάρχει παραγωγή ρεύματος" σε όλη τη χώρα από το βράδυ της Τετάρτης, με την κατάθεση του νομοσχεδίου για την πώληση της "μικρής ΔΕΗ" στη Βουλή - Εκτός λειτουργίας έχουν τεθεί μέχρι στιγμής λόγω της απεργίας της ΓΕΝΟΠ, που ξεκίνησε τα μεσάνυχτα, 13 μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ, συνολικής ισχύος περίπου 2.700 μεγαβάτ


Συμβολικός αποκλεισμός  πραγματοποιείται από το πρωί στο κεντρικό κτήριο της ΔΕΗ  στην οδό Χαλκοκονδύλη από τους εργαζόμενους ενώ παναττικό συλλαλητήριο ενάντια στο νομοσχέδιο για την «μικρή ΔΕΗ» διοργανώνει σήμερα η ΓΕΝΟΠ, στις 19:00 στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ (Χαλκοκονδύλη 30). Θα ακολουθήσει πορεία μέχρι το Σύνταγμα και οι διαδηλωτές θα καταλήξουν στο υπουργείο Οικονομικών.

22:30 Έξω από το κτίριο της Βουλής ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 10:30 το βράδυ της Πέμπτης η πορεία που πραγματοποιήθηκε ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

19:30 Παναττικό συλλαλητήριο πραγματοποιείται με αφετηρία την οδό Χαλκοκονδύλη και τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ και προορισμό το Υπ. Οικονομικών. Στο συλλαλητήριο παρευρίσκονται και αντιπροσωπείες του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων και του ΚΚΕ ενώ το παρών δίνουν και αντιπροσωπείες συμπαράστασης από την ΕΥΔΑΠ και τις απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών και τους σχολικούς φύλακες.

Στο σημερινό συλλαλητήριο έχουν δηλώσει συμμετοχή η ΑΔΕΔΥ, το ΜΕΤΑ, το ΕΚΑ, η ΟΤΟΕ, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, ενώ αίσθηση προκαλεί η σιωπή της πλειοψηφούσας παράταξης της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ) την ώρα που η ΔΑΚΕ με επικεφαλής τον Ν. Κιουτσούκη κάνει λόγο για "σχέδιο ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας" και συμφωνεί με την πρόταση για δημοψήφισμα.

Φωτογραφίες @Kompoloi1 

Embedded image permalink

Οι σχολικοί φύλακες στην πορεία

Embedded image permalink

Το μπλοκ των καθαριστριών του υπ. Οικονομικών

Embedded image permalink

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία

Embedded image permalink

Embedded image permalink

Embedded image permalink

Embedded image permalink

Εξελίξεις ως το μεσημέρι της Πέμπτης:  Σε «πορτοκαλί συναγερμό» κήρυξε το σύστημα ηλεκτροδότησης ο ΑΔΜΗΕ, που νωρίτερα εξήγγειλε και πρόγραμμα διακοπών μιας ώρας, παρόλο που οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ λένε πως δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη και την ευθύνη διαχείρισης του συστήματος δεν έχουν οι ίδιοι αλλά ο ΑΔΜΗΕ. Την ίδια στιγμή η ΔΕΗ κατέθεσε αγωγή κατά των απεργών εργαζομένων, ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική. Επιπλέον, την απόσυρση του ν/σ για την «μικρή ΔΕΗ» ζητούν και οι ΓΕΝΟΠ,  η ΓΣΕΒΕΕ και το ΤΕΕ. Η προσφυγή θα συζητηθεί τελικά την Παρασκευή. Συμφωνούν με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για δημοψήφισμα οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, απόσυρση του νομοσχεδίου ζητά και το ΚΚΕ.  Σε χθεσινή του ανακοίνωση, ας σημειωθεί, «το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι το αντικείμενο του δημοψηφίσματος επιβάλλεται να είναι το παραπάνω πλαίσιο, δηλαδή η κατάργηση όλων των νόμων που έχουν ψηφιστεί για την απελευθέρωση της Ενέργειας και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, συμπεριλαμβανομένου και αυτού για τη “μικρή ΔΕΗ”». 

Διαβάστε ακόμα: Οι συνέπειες με τη μικρή ΔΕΗ Π. Δριτσέλη: «Το ρεύμα είναι βασικό κοινωνικό αγαθό - Επικίνδυνα τα σχέδια πώλησης της ‘μικρής’ ΔΕΗ» - Στα...«κάγκελα» οι εργαζόμενοι στον ΑΔΜΗΕ Θεσσαλονίκης (φωτ.) 

Σε κλοιό διαδηλωτών και η ΔΕΗ Τρικάλων

Καθώς η συζήτηση του νομοσχεδίου έχει ήδη ξεκινήσει από χθες στη Βουλή, οι εργαζόμενοι προχωρούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση. Σε μαζική συμμετοχή στο σημερινό παναττικό συλλαλητήριο, έχει καλέσει η ΑΔΕΔΥ.

Στο συλλαλητήριο καλεί και το ΜΕΤΑ, τονίζοντας: "Η υπεράσπιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της ΔΕΗ, αποτελεί παλλαϊκό καθήκον και δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους σ’ αυτή, γι’ αυτό και η πάλη για την μη ψήφιση του σχεδίου νόμου, που εκποιεί και διαλύει τη ΔΕΗ, αποτελεί πρώτιστο καθήκον αυτή την περίοδο για το σύνολο των εργαζομένων."

Στις απεργιακές κινητοποιήσεις της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ και η Ένωση Τεχνικών

 

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις

Απεργίες των εργαζομένων σε όλες τις μονάδες της ΔΕΗ σε όλη την Ελλάδα ξεκίνησαν από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης. Μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ» στη Βουλή το απόγευμα της Τετάρτης, οι εργαζόμενοι συγκεντρώνονται στις μονάδες όπου εργάζονται, ενημερώνονται στις πύλες για τις εξελίξεις, χωρίς να πραγματοποιούν καταλήψεις, και δεν προσέρχονται στη δουλειά τους για εργασία.

Απεργιακές κινητοποιήσεις γίνονται σε όλους τους Ατμοηλεκτρικούς Σταθμούς ΑΗΣ (Αγίου Δημητρίου, Καρδιάς, Αμυνταίου και Μελίτης στη Δυτική Μακεδονία), σε όλα τα ορυχεία (λεκανοπέδιο Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Φλώρινας, καθώς και εκείνα του Νοτίου Πεδίου, της Καρδιάς, της Μαυροπηγής και του Αμυνταίου), στα υδροηλεκτρικά έργα του Πολυφύτου, της Σφηκιάς, του Εδεσσαίου και του Άγρα, στον ΑΗΣ Κομοτηνής, το υδροηλεκτρικό έργο του Θησαυρού στη Δράμα, το υδροηλεκτρικό έργο στο Πουρνάρι της Άρτας και σε όλο το υδροηλεκτρικό σύστημα του Αλιάκμονα.

Έτοιμη ακόμα και για την πολιτική επιστράτευση των απεργών εργαζομένων της ΔΕΗ, φαίνεται πως είναι η κυβέρνηση. 

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, είπε πως η κυβέρνηση δε θα μείνει «με σταυρωμένα χέρια» και απείλησε με επιστράτευση.

Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ.

-----------------

Συλλαλητήριο στην πόλη του Αμυνταίου Φλώρινας, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης, στον πλαίσιο των πανελλαδικών κινητοποιήσεων που πραγματοποιούνται για το θέμα της «μικρής» ΔΕΗ.

Τετάρτη 2/7:

Ο Αλέξης Τσίπρας στο Αμύνταιο - Ζήτησε δημοψήφισμα

Πρωτοβουλία για τη διενέργεια δημοψηφίσματος σχετικά με το ζήτημα της ΔΕΗ προτίθεται να αναλάβει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο Αμύνταιο έφτασε στις 12 το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Πραγματοποίσε επίσκεψη στον ΑΗΣ και το ορυχείο Αμυνταίου - Φιλώτα Φλώρινας και συμμετείχε σε ανοιχτή συνάντηση με τους συνδιοργανωτές του συλλαλητηρίου και τους φορείς της περιοχής στο πνευματικό κέντρο του Δήμου Αμυνταίου. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι ο αγώνας δεν τελειώνει την ημέρα που «σαν τους κλέφτες» θα ψηφίσουν οι βουλευτές της συγκυβέρνησης την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ στο θερινό τμήμα αλλά θα συνεχιστεί και θα δικαιωθεί με την αποτροπή του ξεπουλήματος. Όπως σημείωσε, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αναγνωρίσει αυτό το εθνικό έγκλημα


ΣΥΡΙΖΑ: Απομονωμένη κοινωνικά η κυβέρνηση


Με σχόλιο του γραφείο τύπου, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για "απομονωμένη κοινωνικά κυβέρνηση", που "προσπαθεί να ολοκληρώσει το νέο κύκλο μνημονιακών δεσμεύσεων, αρνούμενη να αποδεχτεί τη συντριπτική ήττα της πολιτικής της σε όλα τα επίπεδα".

"Με το ξεπούλημα της ΔΕΗ και των αιγιαλών, δεν διστάζει να δείξει την καθολική πολιτική της τύφλωση και την γύμνια της απέναντι στους πολίτες που στις εκλογές του Μαΐου απαίτησαν αλλαγή της ασκούμενης πολιτικής", αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ εμπεριέχει διατάξεις που παραβαίνουν και την κοινοτική νομοθεσία. Σχετικά εδώ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)