to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:52 | 03.01.2014

leftist

Πολιτική

Το death story του Μνημονίου

Όχι μόνο δεν θα δούμε φως στο βάθος του τούνελ το 2014, αλλά η κοινωνία θα βυθιστεί ακόμα πιο βαθιά στο μνημονιακό σκοτάδι.


Χρειάστηκε μία μόλις ημέρα  για να θρυμματιστεί το κλίμα αισιοδοξίας που προσπάθησαν να δημιουργήσουν τα κυβερνητικά χαλκεία, εκμεταλλευόμενα το γιορταστικό πνεύμα των ημερών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαντώντας στην εξεταστική επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, διέψευσε τον Αντώνη Σαμαρά σχετικά με την επιστροφή τις Ελλάδας στις «αγορές» για ανεύρεση δανεισμού. Η Ελλάδα θα αρχίσει να δανείζεται  «μερικώς» από τις «αγορές» το 2015, και όχι το 2014 όπως είχε δεσμευτεί ο πρωθυπουργός στο πρωτοχρονιάτικο διάγγελμά του. Την ίδια στιγμή, η τρόικα πιέζει ασφυκτικά για να μην υπάρξει καμιά χαλάρωση του μνημονιακού πλαισίου εν όψει ευρωεκλογών, καθώς και για να ληφθούν νέα μέτρα τουλάχιστον 1,2 δισ., ώστε να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2014. Τέλος, έρχεται το νέο κύμα διαθεσιμοτήτων 12.500 δημοσίων υπαλλήλων, συν οι προβλεπόμενες για το 2014 11.000 απολύσεις από το Δημόσιο.

Εκεί όμως που το κυβερνητικό «success story» έγινε πραγματικά σκόνη και θρύψαλα ήταν με το εισιτήριο στα νοσοκομεία και το χαράτσι στις συνταγές των φαρμάκων. Τα 25 ευρώ που απαιτούνται πλέον για να νοσηλευτεί κανείς, πιο πολύ φέρνουν στο μυαλό εισιτήριο νυχτερινού κέντρου, παρά εισφορά σε νοσοκομειακό ίδρυμα. Αν σε αυτά προσθέσουμε το 1 ευρώ ανά συνταγή που πρέπει να πληρώνει ο ασφαλισμένος (τη στιγμή μάλιστα που η συνταγή επιτρέπεται να συμπεριλάβει μέχρι τρία μόνο φάρμακα), τότε γίνεται κατανοητό ότι βρισκόμαστε μπροστά σε έναν δραστικό περιορισμό του δικαιώματος στη Υγεία για όσους δεν έχουν οικονομική άνεση, δηλαδή για την πλειονότητα των πολιτών. Ένας περιορισμός τόσο μεγάλης κλίμακας ισοδυναμεί με πραγματική υγειονομική βόμβα (για να θυμηθούμε την αλήστου μνήμης έκφραση του Ανδρέα Λοβέρδου) και σε βάθος χρόνου θα αποτελέσει σοβαρή απειλή για το προσδόκιμο ζωής των Ελλήνων. Βρισκόμαστε δηλαδή στο σημείο που το κυβερνητικό success story μετατρέπεται σε κανονικό death story για την κοινωνία.

Τον μνημονιακό ζόφο δεν περιόρισε καν η συνήθης αύξηση της εμπορικής κίνησης την περίοδο των γιορτών. Και πώς θα μπορούσε άλλωστε, αφού οι άνεργοι φτάνουν το 1,5 εκατομμύριο, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι δεν πληρώνονται και οι δημόσιοι υπάλληλοι (αλλά και πολλοί ιδιωτικοί) δεν εισπράττουν δώρο Χριστουγέννων. Οι τζίροι της χριστουγεννιάτικης αγοράς είναι ενδεικτικοί της καταστροφής που προκάλεσαν στη χώρα η κρίση και το Μνημόνιο. Φέτος είχαμε νέα μείωση 10% του χριστουγεννιάτικου τζίρου, ήτοι 800 εκατομμύρια (συνολικά 6,8 δισ. από 7,6 πέρσι). Από το 2008 έχει χαθεί σχεδόν το 70% του τζίρου (από  21, 9 σε 6,8 δισ.). Υπενθυμίζεται ότι ο τζίρος των Χριστουγέννων συνιστά το 25% του συνόλου των ετήσιων πωλήσεων λιανικής.

Ακόμα και αν δεν παρθεί απολύτως κανένα νέο μέτρο (πράγμα μάλλον απίθανο λόγω του δημοσιονομικού κενού του 2014), κι η κυβέρνηση περιοριστεί στα μέτρα που έχουν ήδη συμφωνηθεί (όπως το 25ευρω στα νοσοκομεία), όχι μόνο δεν θα δούμε φως στο βάθος του τούνελ το 2014, αλλά και κοινωνία θα βυθιστεί ακόμα πιο βαθιά στο μνημονιακό σκοτάδι. Στον ωκεανό της ανεργία και της φτώχειας, οι νέες απολύσεις και περικοπές θα προσθέσουν ακόμα περισσότερο πόνο κι εξαθλίωση. Αν όλα κυλήσουν σύμφωνα με τα σχέδια κυβέρνησης και τρόικας, το 2014 θα είναι η κορύφωση της ιστορίας θανάτου μιας ολόκληρης κοινωνίας.

tags: editorial

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)