to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:02 | 25.08.2016

Πολιτική

Δ. Βίτσας: Η κυβέρνηση έχει απέναντί της πολιτικά, οικονομικά και επικοινωνιακά συμφέροντα

Συνέντευξη του ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρη Βίτσα στο 1ο πρόγραμμα του ραδιοφώνου της ΕΡΤ και στον δημοσιογράφο Ανδρέα Παπασταματίου


Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016, στο 1ο Πρόγραμμα του Ραδιοφώνου της ΕΡΤ και στον δημοσιογράφο Ανδρέα Παπασταματίου, μεταξύ άλλων ανέφερε:

 

Για το θέμα των 8 Τούρκων στρατιωτικών που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο:

 

Η υπόθεση είναι στη Δικαιοσύνη, η οποία θα κρίνει και στα δύο επίπεδα: στο επίπεδο της αίτησης που έχουν κάνει για να τους χορηγηθεί πολιτικό άσυλο και στο επίπεδο της αίτησης που έχει κάνει η Τουρκία για την έκδοσή τους. Όσο διαρκούν αυτές οι διαδικασίες, οι οποίες υπόκεινται σαφώς στο διεθνές δίκαιο και στο εθνικό δίκαιο, νομίζω ότι περιττεύει οποιοσδήποτε άλλος σχολιασμός.

 

Στα ζητήματα διεθνούς δικαίου, όπως και στα ζητήματα εθνικού δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν υπάρχουν πολιτικές πιέσεις, δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές. Άλλωστε η χρονική στιγμή στην οποία βρισκόμαστε, η ευαίσθητη περιοχή της Μέσης Ανατολής αλλά και η κατάσταση της Τουρκίας, που δεν μπορεί κανείς να την πει ομαλή, δεν θα βοηθούσαν οποιονδήποτε έχει στο μυαλό του πολιτικές ή άλλες πιέσεις.

 

Για τη διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών:

 

Η διαδικασία για τις αδειοδοτήσεις προχωράει κανονικά. Η διαγωνιστική διαδικασία θα γίνει και έτσι για πρώτη φορά στην Ελλάδα, θα υπάρχουν νόμιμες άδειες. Θα ξεκινήσει μετά η υπόλοιπη διαδικασία, που αφορά τις θεματικές άδειες και όλες τις άλλες άδειες που μπορούν να δοθούν και θα διαμορφώσουν το τηλεοπτικό τοπίο και ελπίζω αύριο-μεθαύριο και το ραδιοφωνικό τοπίο, γιατί είναι προβληματικό να χρησιμοποιείται ένα δημόσιο αγαθό από ιδιώτες χωρίς την ανάλογη καταβολή της υποχρέωσής τους.

 

Η κυβέρνηση καταλαβαίνει πολύ καλά ότι έχει απέναντι της, πολιτικά, οικονομικά και επικοινωνιακά συμφέροντα. Αν κάποιοι θεωρούν ότι μπορούν να πιέσουν την απόφαση, που αφορά τις αδειοδοτήσεις, η οποία δεν είναι πολιτική αλλά είναι διαγωνιστική, κοιμούνται ύπνο βαθύ.

 

Σχετικά με αυτά που έχει πει για το θέμα ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος:

 

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας είναι και αρχηγός πολιτικού κόμματος, είναι και πολιτικός με αρκετά χρόνια στην πολιτική. Υπάρχουν θέματα που γνωρίζει και εκφράζει την άποψή του. Στο βαθμό που κάποια δημοσιεύματα προσπαθούν να επηρεάσουν την ανεπηρέαστη, έτσι κι αλλιώς, κρίση της επιτροπής που θα κρίνει τις άδειες, ορθώς ο Υπουργός λέει πως δεν πρόκειται να επηρεαστεί αυτή η διαδικασία.

 

Για μισθολόγια στρατιωτικών και επίδομα παραμεθορίου:

 

Βρισκόμαστε στη διαδικασία συζήτησης για τη διαμόρφωση των ειδικών μισθολογίων. Από την άποψη, του πόσα χρήματα παίρνουν οι στρατιωτικοί αυτή την περίοδο, δεν θα αλλάξει το επόμενο διάστημα τίποτα. Δηλαδή, αυτά τα χρήματα θα παίρνουν και μετά τη διαμόρφωση του ενιαίου μισθολογίου.

 

Το επίδομα παραμεθορίου είναι ένα επίδομα που παίρνουν οι αξιωματικοί και οι υπαξιωματικοί  και άλλοι οι οποίοι ασκούν τα καθήκοντά τους στις παραμεθόριες περιοχές. Η διαδικασία των επιδομάτων θα εξεταστεί με το όλο ζήτημα των ειδικών μισθολογίων. Η δική μας η γνώμη είναι πως αυτό το επίδομα, όπως και ορισμένα άλλα ειδικά επιδόματα, δεν πρέπει να καταργηθούν, αντίθετα πρέπει να καταργηθούν κάποια άλλα. Τα επιδόματα είτε θα ενταχθούν στο ειδικό μισθολόγιο στις βασικές αποδοχές είτε θα υπάρχουν αυτόνομα.

 

Η επιδοματική πολιτική, πολλά χρόνια χρησιμοποιήθηκε σαν το τυράκι στη φάκα. Δίνονταν στους δημοσίους υπαλλήλους διάφορα επιδόματα, δεν ενσωματώνονταν στο μισθό τους, με αποτέλεσμα κάποια στιγμή, ιδιαίτερα στην περίοδο των μνημονίων   να δουν ότι ο πραγματικός τους μισθός είναι πάρα πολύ μικρός.

 

Για ελληνική αμυντική βιομηχανία:

 

Αυτή τη στιγμή έχουμε οριστικοποιήσει την Εθνική Αμυντική Βιομηχανική Στρατηγική. Τα Γενικά Επιτελεία έχουν ορίσει για τα επόμενα χρόνια ποιες είναι οι ανάγκες και σε ποιο οικονομικό περιβάλλον θα πρέπει αυτές να τις εκτελέσουν. Όλοι αυτοί που συνεργάζονταν με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, έχουν πάρει το μήνυμα ότι η συνεργασία θα συνδέεται με την αναβάθμιση και τη συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας στην αναβάθμιση των οπλικών μας και άλλων συστημάτων. Υπάρχει ένα σαφές σχέδιο που προχωράει όλο και περισσότερο, βέβαια με δυσκολίες, δυσκολίες ρευστότητας, δυσκολίες δράσεων, δυσκολίες διαμόρφωσης γραμμών παραγωγής αλλά προχωράει και αυτό έχει μεγάλη σημασία.

 

Για τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών:

 

Τα 41 από τα 50 περίπου κέντρα φιλοξενίας τα έχουν φτιάξει οι Ένοπλες Δυνάμεις και ορισμένα από αυτά, σε μια μεταβατική περίοδο, τα διοικούν. Ο επόμενος προγραμματισμός μας, όπως έχει πει και ο αρμόδιος υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής, με βάση τη δομή που έχουμε φτιάξει, είναι να μειωθούν τα κέντρα, να γίνουν πιο μικρά και να αυξηθεί η φιλοξενία σε σπίτια και η μετεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επειδή γίνεται μια «κουβέντα» στην περιοχή, θέλω να πω για άλλη μια φορά, ότι στη Θράκη, για τους ειδικούς λόγους που όλοι αναγνωρίζουμε, δεν πρόκειται να γίνουν κέντρα φιλοξενίας. Αυτό έχει τελειώσει.

 

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)