to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:13 | 07.08.2015

πηγή: στο Κόκκινο

Πολιτική

Δ. Στρατούλης: «Το τρίτο μνημόνιο θα είναι πολιτική ταφόπλακα για το λαό»

Το τρίτο μνημόνιο «θα είναι πολιτική ταφόπετρα όχι μόνο για την κυβέρνηση, το ΣΥΡΙΖΑ και την Αριστερά, αλλά κυρίως για το λαό», τόνισε ο Δημήτρης Στρατούλης την Πέμπτη από το Βόλο, σε εκδήλωση για τα 5 χρόνια λειτουργίας της Iskra, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να το ψηφίσει.


Να μη φέρει το τρίτο μνημόνιο για ψήφιση στη Βουλή κάλεσε την κυβέρνηση ο Δ. Στρατούλης, ενώ κάλεσε όλες τις αντιμνημονιακές και αριστερές δυνάμεις της χώρας, τη νεολαία και το λαό, για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μετώπου του ΟΧΙ.
 
Ο Δ. Στρατούλης χαρακτήρισε τραγικό ότι η κυβέρνηση «προχώρησε στα συμφωνία για τα προαπαιτούμενα, που θα φέρει ένα τρίτο μνημόνιο, δύο μόλις εβδομάδες μετά το περήφανο ΟΧΙ του λαού και της νεολαίας στο δημοψήφισμα της 5ης Ιούλη, που στην ουσία το μετέτρεψε σε ταπεινωτικό ΝΑΙ».
 
Σημείωσε ότι όσοι βουλευτές καταψήφισαν τα προαπαιτούμενα, το έκαναν «πιστοί στο ΟΧΙ του δημοψηφίσματος, αλλά και στη λαϊκή εντολή της 25ης Ιανουαρίου, στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης». 
 
Ο κ. Στρατούλης αναγνώρισε ότι η κυβέρνηση πραγματοποίησε και θετικό έργο αυτό το εξάμηνο, το οποίο όμως όπως είπε, «τώρα κινδυνεύει άμεσα με κατεδάφιση, αφού η κυβέρνηση αποδέχθηκε με τη συμφωνία των Βρυξελλών αυτό να επανεξεταστεί από την τερατόικα των δανειστών». 
 
Χαρακτήρισε ως πολιτικά λάθη της συμφωνία στο Eurogroup  στις 20 Φεβρουαρίου και την πληρωμή υποχρεώσεων 8 δις στους  δανειστές, την ίδια στιγμή που δεν έδιναν στη χώρα καμία χρηματοδότηση. 
 
«Η κυβέρνηση, φυσικά και αντιστάθηκε και έδωσε μάχη στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές», σημείωσε ο κ. Στρατούλης. «Το βασικό, όμως, λάθος της, και μάλιστα στρατηγικού χαρακτήρα, ήταν ότι δεν είχε αποδεχτεί και δεν φρόντισε έγκαιρα να έχει έτοιμη και επεξεργασμένη, και να έχει ετοιμάσει  και το λαό να την αποδεχτεί, μια εναλλακτική λύση». συμπλήρωσε.
 
«Θεωρώ ότι η πολιτική που ακολουθούσε η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση, χωρίς να αμφισβητεί την ευρωζώνη και το ευρώ, έφτασε στα όριά της και ηττήθηκε κατά κράτος», είπε ο κ. Στρατούλης, ενώ υπογράμμισε: «Η εναλλακτική λύση απέναντι στα μνημόνια και τη λιτότητα δεν είναι τεχνικο ερευνητικό ζήτημα, αλλά καθαρά πολιτικό και δυστυχώς δεν υπήρξε η πολιτική βούληση από την κυβέρνηση να την αποδεχθεί. Αυτό που έφταιγε δεν ήταν η απουσία εναλλακτικής λύσης, αλλά η εμμονή της κυβέρνησης στην πάση θυσία παραμονή στην ευρωζώνη».
 
«Εάν αποδεχτούμε τον ισχυρισμό ότι τα μνημόνια και η λιτότητα είναι μονόδρομος και ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση σ ’αυτά, τότε αδικούμε τους εαυτούς μας, την ιστορία μας και τους αγώνες μας. Αναιρούμε τους λόγους ύπαρξης και το ρόλο της αριστεράς και των κοινωνικών αγώνων για τη διεκδίκηση εναλλακτικών λύσεων στο νεοφιλελεύθερο καπιταλισμό», είπε ο κ. Στρατούλης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)