to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:08 | 01.10.2014

Πολιτική

Δ. Στρατούλης: «Το πλάνο μας είναι ένα, ότι θα πάμε μέχρι τέλους το πρόγραμμά μας»

Αποσπάσματα συνέντευξης Δημήτρη Στρατούλη, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Β’ Αθήνας και υπεύθυνου της ΕΕΚΕ Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, στο ραδιόφωνο «ΒΗΜΑ FM» (Παπαναγιώτου - Ραβανός).


Εμείς, σε κάθε περίπτωση, είμαστε σε εκλογική ετοιμότητα. Βλέπουμε μια αποσύνθεση του κυβερνητικού σχήματος, βλέπουμε μια αντιπαράθεση ακόμα και ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, τους δυο κυβερνητικούς εταίρους, η οποία δεν έχει να κάνει μόνο με το γεγονός ότι μπορεί να βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, αλλά και με το γεγονός ότι είναι πολύ μεγάλα τα κοινωνικά και οικονομικά αδιέξοδα της πολιτικής των μνημονίων. Βρίσκονται σε πανικό, η Νέα Δημοκρατία κατά κύριο λόγο, αλλά και το ΠΑΣΟΚ, λόγω της ανερχόμενης τάσης του ΣΥΡΙΖΑ. Φαίνεται ότι το κλίμα νίκης που είχαμε, έχει μετατραπεί σε αέρα νίκης. Δε θα μίλαγα για αυτοδυναμία, αλλά για κατάκτηση της πλειοψηφίας στη Βουλή, της απόλυτης πλειοψηφίας, με την έννοια ότι και να το κατακτήσουμε, έχουμε πει ότι θα στηριχθούμε, παρότι θα έχουμε τους 151 βουλευτές, και σε άλλες δυνάμεις. Πρωτίστως δυνάμεις της Αριστεράς, αλλά και αντιμνημονιακές δυνάμεις που έχουν μια συνέπεια στην αντιπαράθεσή τους με τις μνημονιακές πολιτικές.

Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι καθαρές. Όσον αφορά τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους, δεν έχουμε να διαπραγματευτούμε με κανέναν. Η Βουλή των Ελλήνων με συγκεκριμένη φιλομνημονιακή πλειοψηφία ψήφισε τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους, η Βουλή των Ελλήνων, μετά από εκλογές, με μια άλλη πλειοψηφία αριστερή, αντιμνημονιακή, προοδευτική θα καταργήσει αυτούς τους νόμους. Αυτό δε μπαίνει σε διαπραγμάτευση. Αύριο καταθέτουμε Πρόταση Νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για την επαναφορά του κατώτατου μισθού και του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Υπάρχει στη συνέχεια και το θέμα που θα διαπραγματευτούμε. Το έχουμε πει με ειλικρίνεια στον Ελληνικό λαό ότι διαπραγμάτευση θα κάνουμε με τους δανειστές για το ύψος του δημόσιου χρέους της χώρας, με στόχο να διαγραφεί το μεγαλύτερο μέρος του. Έχουμε φροντίσει ώστε να είναι ελάχιστες οι πιθανότητες να μη γίνει δεκτό το κούρεμα του χρέους, γιατί εμείς στις σκληρές διαπραγματεύσεις με τους δανειστές δε θα πάμε να τους πούμε αυτά που θέλουν να ακούσουν. Εμείς θα πάμε να τους πούμε αυτά που θέλει ο λαός, ο οποίος ήδη, απ΄ότι δείχνουν και οι έρευνες για το συγκεκριμένο θέμα του δημόσιου χρέους, είναι συντριπτικά υπέρ της άποψης του ΣΥΡΙΖΑ, ότι δηλαδή δε μπορεί να υπάρξει ανάσα οικονομική και κοινωνική αν αυτό το θέμα δεν λυθεί, αν δε διαγραφεί το μεγαλύτερο μέρος του χρέους για να ξαναπάρει μπροστά η οικονομία, η κοινωνία, ο λαός και η χώρα. Άρα εμείς θα πάμε με αυτό που θέλει ο Ελληνικός λαός και θα τον έχουμε μαζί μας. Επιπλέον, προσπαθούμε για την αλληλεγγύη και τη στήριξη και λαών και χωρών του φτωχού Ευρωπαϊκού Νότου. Πιστεύουμε ότι η ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβερνητική εξουσία θα προκαλέσει και ένα ντόμινο ακόμα μεγαλύτερης αμφισβήτησης της πολιτικής της αιώνιας λιτότητας της Μέρκελ. Επιδιώκουμε από τώρα τα αναγκαία διεθνή στηρίγματα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του δημόσιου χρέους από το 2010 και το παρουσίασε ως εναλλακτική λύση για να μην μπούμε στα μνημόνια, και ήταν σχεδόν μόνος του τότε και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Σήμερα, ήδη 30 Διεθνείς Οικονομικοί Οργανισμοί και οικονομολόγοι ακόμα και μέσα στη Γερμανία λένε ότι δε θα ξαναπάρει μπροστά η Ελλάδα αν δε διαγραφεί το μεγαλύτερο μέρος του χρέους. Επομένως αγωνιζόμαστε για αλλαγή συσχετισμών και για να υπάρξει μια ευρύτερη συμμαχία γύρω από αυτήν την πρότασή μας.

Στο ερώτημα τι θα γίνει εάν δεν εξασφαλίσουμε τη συναίνεση των δανειστών, σας απαντώ ότι η Ιστορία δε γράφεται με «αν». Η Ιστορία και μάλιστα η Ιστορία της χώρας μας, που τα σύνορά της έχουν χαραχθεί με το αίμα και τους αγώνες του Ελληνικού λαού, έχει γραφτεί από πολιτικές δυνάμεις που ήταν αποφασισμένες μια γραμμή να την πάνε μέχρι τέλους. Εμείς ό,τι εκβιασμούς και να υποστούμε, επειδή θα επιμένουμε στο στόχο μας, το πρόγραμμά μας θα το πάμε μέχρι τέλους. Με τη στήριξη του Ελληνικού λαού. Δε θα εξετάσω άλλα σενάρια γιατί εμείς πιστεύουμε ότι θα πετύχουμε τους στόχους μας. Αλλά και να υπάρξουν άλλα σενάρια, θα τα αντιμετωπίσουμε με τον Ελληνικό λαό, με αποφασιστικότητα και πάντα με στόχο να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας. Το πλάνο είναι ένα και λέει ότι θα πάμε μέχρι τέλους το πρόγραμμά μας.

Εξαρτώνται και οι δανειστές από εμάς διότι έχουμε κι εμείς διεκδικήσεις, από πολεμικές αποζημιώσεις και από το κατοχικό δάνειο. Μια κυβέρνηση της Αριστεράς που θα δώσει τη μάχη για τη διαγραφή μέρους του χρέους, ένα από τα όπλα που θα έχει, πέρα από τη στήριξη του Ελληνικού λαού, θα είναι και τέτοια ζητήματα. Τα πάντα μπορούν να συμβούν αν έχεις αυτοπεποίθηση στο στόχο τον οποίο θέτεις και έχεις το λαό μαζί σου.

Δε θα είναι ανθόσπαρτος ο δρόμος που προτείνουμε, θα έχει δυσκολίες. Ο άλλος δρόμος όμως που ακολουθείται σήμερα είναι καταστροφικός. Αν συνεχίσουμε με τις πολιτικές των μνημονίων θα συνεχίσει η τρόικα να έχει θρασύτατες απαιτήσεις. Απαιτεί πλειστηριασμούς, ομαδικές απολύσεις, 1000 προαπαιτούμενα ζητάει. Αν συνεχίσουμε με αυτές τις πολιτικές θα έρθει η ολοκληρωτική οικονομική, κοινωνική και ανθρωπιστική καταστροφή στη χώρα. Επομένως πρέπει να τις ανατρέψουμε και να τις αλλάξουμε. Αυτό που λέμε εμείς δίνει ελπίδα. Αυτό που πρέπει να ξέρει ο λαός είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει τη ψήφο του πρώτον για να εφαρμόσει ένα άμεσο πρόγραμμα κοινωνικής ανακούφισης και επανεκκίνησης της οικονομίας, που δεν έχει σχέση με τη σκληρή διαπραγμάτευση για το δημόσιο χρέος, δεύτερον για να καταργήσει τα μνημόνια και τρίτον για να διαπραγματευτούμε το δημόσιο χρέος της χώρας. Και θα πάμε μέχρι τέλους αυτή την πολιτική μας.  

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)