to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:41 | 01.09.2014

Πολιτική

Δ. Στρατούλης: «Όποιος αποδεχθεί προεδρική υποψηφιότητα πριν από εκλογές διευκολύνει τη συνέχιση των μνημονίων»

Αποσπάσματα συνέντευξης του Δημήτρη Στρατούλη στο ραδιόφωνο Alpha 98.9 (Δημ. Αλφιέρης)


Ο κ. Παππάς έκλεισε πριν από μερικές μέρες το μάτι στους ΑΝ.ΕΛ., προτείνοντας εμμέσως συνεργασία για τη σωτηρία τη χώρας. Πώς το σχολιάζετε;

Εμείς αυτήν τη στιγμή κάνουμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια σε πάρα πολλούς τομείς, για να ανατρέψουμε τη σημερινή κυβέρνηση και να ανοίξουμε τον δρόμο για μια κυβέρνηση της Αριστεράς. Γι αυτόν τον λόγο, γίνεται αυτές τις ημέρες στα συλλογικά όργανα, στην Πολιτική Γραμματεία, στην Επιτροπή Προγράμματος, στο προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας, στα τμήματα και στους τομείς του κόμματός μας μια πολύ εργώδης προσπάθεια, με στόχο να ολοκληρώσουμε το κυβερνητικό μας πρόγραμμα, οι βασικοί άξονες του οποίου θα παρουσιαστούν από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη στις 13-14 του μήνα.

Στη συνέντευξη του κ. Τσίπρα την περασμένη εβδομάδα διαβάσαμε τι θα κάνετε τις πρώτες εκατό μέρες διακυβέρνησης. Αυτά με την προϋπόθεση ότι θα είστε αυτοδύναμη κυβέρνηση;

Το βασικό για να είμαστε αυτοδύναμη κυβέρνηση είναι ότι, το επόμενο διάστημα, με συλλογικό τρόπο και συντεταγμένες διαδικασίες, πρέπει να ολοκληρώσουμε το κυβερνητικό μας πρόγραμμα, να το κάνουμε πιο αξιόπιστο, πιο πειστικό, πιο ριζοσπαστικό και πιο φερέγγυο. Να το παρουσιάσουμε στον ελληνικό λαό, να αποδείξουμε ότι αυτό είναι η εναλλακτική λύση, ότι υπάρχει εναλλακτική λύση στα μνημόνια και να διεκδικήσουμε τη στήριξη, πάνω σε αυτό το πρόγραμμα, του ελληνικού λαού. Και στο σημείο αυτό θα κριθεί το εάν θα πάρουμε πολύ μεγάλο ποσοστό ή εάν θα έχουμε αυτοδυναμία. Διότι είναι αναμφισβήτητο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτη δύναμη. Αυτό αποδείχθηκε όχι μόνο στις ευρωεκλογές, αλλά και οι πρώτες δημοσκοπήσεις του Σεπτεμβρίου αυτό δείχνουν. Και μάλιστα φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αυξήσει τη διαφορά.

Υπάρχει όμως μεγάλη απόσταση από τις υποσχέσεις μέχρι την πράξη.

Ισχύει κάτι τέτοιο. Από εκεί και πέρα, όμως, όσον αφορά όλους εκείνους τους πολίτες που μας έχουν στηρίξει μέχρι τώρα, εμείς θέλουμε την ψήφο εκείνων που μας έδωσαν ψήφο διαμαρτυρίας να την μετατρέψουμε σε θετική ψήφο, δηλαδή σε ψήφο ελπίδας ότι μπορεί να αλλάξουν τα πράγματα. Βεβαίως, υπάρχει και το μεγάλο στοίχημα να σπάσουμε τον φραγμό του 30% ως εκλογική και πολιτική επιρροή, πράγμα που θα έχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα και θα μας φέρει πολύ κοντά στην αυτοδυναμία. Σε αυτό, τον βασικότερο ρόλο θα παίξει το πρόγραμμά μας, το οποίο, όπως προείπα, ολοκληρώνουμε και βασικές πλευρές του θα παρουσιάσει ο Πρόεδρός του κόμματός μας στη Θεσσαλονίκη.

Από πού αντλείτε δύναμη ότι, στις διαπραγματεύσεις με την Ευρώπη, θα καταφέρετε να πείσετε ότι τερματίζετε τα μνημόνια και τις υποχρεώσεις της χώρας προς την Ευρώπη, ακολουθώντας το δικό σας πρόγραμμα;

Καταρχάς, αντλούμε αυτή τη δύναμη από το γεγονός και μόνο ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Ο ελληνικός λαός δεν αντέχει πια με τα μνημόνια και τις πολιτικές της λιτότητας. Ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να αποπληρώσει ολόκληρο το δημόσιο χρέος των 317 δισεκ. ευρώ.

Εφόσον όμως οι ίδιες συνθήκες επικρατούν και τώρα, γιατί δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο και σήμερα; Γιατί σήμερα δεν μπορούμε να τους πείσουμε ότι ο κόσμος δυστυχεί και υποφέρει, ενώ εσείς θα το καταφέρετε;

Ο λόγος για τον οποίο δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο σήμερα είναι ότι οι κυβερνήσεις που είχαμε τα τέσσερα τελευταία χρόνια, και ιδιαίτερα η σημερινή κυβέρνηση, όταν πηγαίνουν να «διαπραγματευτούν» με την τρόικα, στην πραγματικότητα δεν διαπραγματεύονται αλλά υποτάσσονται σε αυτήν. Αυτό που «διαπραγματεύονται» είναι κάποιες λεπτομέρειες των μνημονιακών πολιτικών, ενώ έχουν αποδεχθεί τα βασικά σημεία τους. Στο τέλος, όμως, αποδέχονται επί της ουσίας τις θρασύτατες και προκλητικές απαιτήσεις της τρόικας εις βάρος του ελληνικού λαού.

Εμείς έχουμε πει ότι θα το χειριστούμε διαφορετικά. Κατά τη δική μας γνώμη, και το μεγαλύτερο μέρος του δημόσιου χρέους πρέπει να διαγραφεί αλλά και οι πολιτικές της λιτότητας και τα μνημόνια πρέπει να σταματήσουν, γιατί ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να αντεπεξέλθει. Επιπλέον, όλα αυτά θα πρέπει να αντικατασταθούν από ένα αναπτυξιακό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης για τη χώρα. Αυτό δεν το λέμε μόνο εμείς. Το λένε πλέον και διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί καθώς και έγκυροι οικονομολόγοι. Επίσης, είναι κάτι που το λέει και το ελπίζει και ο ελληνικός λαός, αγωνιζόμενος να ξημερώσουν καλύτερες ημέρες.

Δεν θα πείθατε περισσότερο εάν εξηγούσατε ποιο ακριβώς είναι το πρόγραμμά σας και είχατε και από την Ευρώπη τη διαβεβαίωση ότι θα αποδεχόταν τους όρους σας; Χωρίς τη διαβεβαίωση αυτή, το βήμα σας δεν είναι λίγο μετέωρο;

Εμείς δεν θα διαπραγματευτούμε με την τρόικα τα μνημόνια. Αυτά θα τα καταργήσουμε έτσι κι αλλιώς. Αυτό που θα διαπραγματευτούμε με τους δανειστές και την ευρωζώνη είναι η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του δημόσιου χρέους της χώρας. Αυτό θα διαπραγματευτούμε και θα το διαπραγματευτούμε σκληρά. Και πιστεύουμε ότι θα το καταφέρουμε, όχι μόνο επειδή θα έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, όχι μόνο γιατί θα έχουμε την αποφασιστικότητα να εφαρμόσουμε μέχρι τέλους το πρόγραμμά μας, αλλά και γιατί ένα τέτοιο πρόγραμμα πιστεύουμε, και θα κάνουμε οτιδήποτε δυνατό, να το στηρίξει ο ελληνικός λαός. Επίσης, αναζητούμε και θα αναζητήσουμε, έχουμε βρει και θα βρούμε και άλλα διεθνή στηρίγματα και, βεβαίως, διεθνή αλληλεγγύη.

Κανείς δεν είπε ότι σήμερα τα πράγματα είναι εύκολα. Κανείς δεν είπε ότι ο δρόμος μας είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Ωστόσο, δεν υπάρχει άλλη πολιτική επιλογή από το να καταργήσουμε τα μνημόνια και να πάμε σε αναπτυξιακές πολιτικές. Καμία άλλη επιλογή δεν υπάρχει, για να πάρουν ανάσα ο λαός και η χώρα. Και εμείς είμαστε υποχρεωμένοι αυτό το πρόγραμμα, αυτήν την επιλογή να την υπηρετήσουμε μέχρι τέλους, χωρίς να υποκύψουμε σε κανέναν εκβιασμό.

 

Ποια είναι η άποψή σας για τον Φώτη Κουβέλη; Πιστεύετε ότι έχει τις ικανότητες και τις προϋποθέσεις να αναλάβει την καρέκλα του Προέδρου της Δημοκρατίας;

Πολλοί είναι εκείνοι που έχουν τις δυνατότητες να ασκήσουν τις αρμοδιότητες που περιγράφει το Σύνταγμα για τον θώκο του Προέδρου της Δημοκρατίας. Δεν θεωρώ όμως ότι το ζήτημα είναι ποιος έχει τις ικανότητες αυτές. Το ζήτημα είναι ότι η κυβέρνηση έχει μπει σε αυτήν τη διαδικασία της ονοματολογίας, αφενός μεν, προκειμένου να αποσπάσει την προσοχή του λαού από τον ΕΝΦΙΑ και τις «διαπραγματεύσεις» της κυβέρνησης με την τρόικα, όπου φαίνεται ότι θα κάνει σοβαρές υποχωρήσεις, και, αφετέρου, το κυριότερο είναι ότι η κυβέρνηση θέλει να χρησιμοποιήσει την προεδρική εκλογή, ανεξάρτητα από το ποιον θα προτείνει τελικά, για να παραμείνει στην εξουσία και να συνεχιστούν οι μνημονιακές πολιτικές.

Εσείς αποδέχεστε τον Φώτη Κουβέλη ως πρόσωπο που θα μπορέσει να προσφέρει στην ελληνική κοινωνία από τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας;

Εμείς στη διαδικασία του Φεβρουαρίου δεν θα αποδεχτούμε και δεν θα ψηφίσουμε κανέναν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και δεν θα αποδεχτούμε κανέναν, γιατί, εάν το κάναμε αυτό χωρίς να προηγηθούν εκλογές, θα ήταν σαν να αποδεχόμασταν τη συνέχιση των μνημονιακών πολιτικών.

Επομένως, όποιος αποδεχθεί να είναι υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας και όποιος βουλευτής τον ψηφίσει είναι σαν να αποδέχεται τη συνέχιση των μνημονιακών πολιτικών, που είναι θηλιά στον λαιμό του ελληνικού λαού. Και αυτή η θηλιά πρέπει να σπάσει.

Εάν για κάποιον λόγο οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές πριν από τις προεδρικές εκλογές και αναδειχθεί πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς όμως να έχει αυτοδυναμία, θα κάνει πράξει σε εκατό ημέρες το πρόγραμμά του; Και εάν δεν καταφέρει να το εφαρμόσει όπως υποσχέθηκε, και κάνει υποχωρήσεις, ποια θα είναι η θέση του στην ελληνική κοινωνία;

Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι πρέπει έτσι κι αλλιώς να γίνουν εκλογές χθες. Επομένως, δεν μας φοβίζουν οι εκλογές που μπορεί να γίνουν πριν από τις διαδικασίες της προεδρικής εκλογής τον Φλεβάρη. Αντιθέτως, τις επιδιώκαμε και τις επιδιώκουμε, γιατί θέλουμε να ανατρέψουμε αυτή την κυβέρνηση, προκειμένου να την εμποδίσουμε να ολοκληρώσει την οικονομική, κοινωνική και ανθρωπιστική καταστροφή που συντελείται στη χώρα μας. Συνεπώς, εμείς λέμε εκλογές εδώ και τώρα.

Από εκεί και πέρα, είναι σαφές ότι, εάν γίνουν άμεσα εκλογές και τις κερδίσει, όπως φαίνεται, ο ΣΥΡΙΖΑ και μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση μαζί με άλλες αριστερές και συνεπείς αντιμνημονιακές δυνάμεις, θα βάλουμε μπροστά την εφαρμογή του προγράμματος μας, χωρίς να υποκύπτουμε σε εκβιασμούς.

Το δικό μας πρόγραμμα όμως έχει προτεραιότητες. Και εκτός από την ακύρωση των μνημονίων και τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, στο πρόγραμμά μας κεντρική θέση έχουν οι κοινωνικές προτεραιότητες. Με άλλα λόγια, η επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, η επαναφορά των κατώτερων συντάξεων που έχουν μειωθεί, η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, η ρύθμιση των χρεών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και των υπερχρεωμένων μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε τράπεζες, εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία κλπ, για να μπορέσουν να πάρουν μια ανάσα ο λαός και η χώρα μας.

Συνεπώς, εμείς δεν λέμε ότι θα τα κάνουμε όλα μέσα σε εκατό ημέρες. Εμείς λέμε ότι θα προχωρήσουμε με βάση τις προτεραιότητές μας και, σταδιακά και με τη στήριξη του ελληνικού λαού, θα εφαρμόσουμε το σύνολο του προγράμματός μας.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)