to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:50 | 02.09.2014

Πολιτική

Δ. Στρατούλης: «Η μόνη κόκκινη γραμμή είναι να φύγουν η κυβέρνηση, η τρόικα και τα μνημόνιά τους»

Αποσπάσματα συνέντευξης Δημήτρη Στρατούλη, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Β’ Αθήνας και υπεύθυνου της ΕΕΚΕ Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, στην εκπομπή «ΠΡΩΙΝΟ ΑΝΤ1» (Ντ. Σιωμόπουλος - Μπ. Αντωνοπούλου)


Ποιο είναι το σχόλιό σας για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο;

Από τη σκοπιά του ΣΥΡΙΖΑ, το πρόβλημα με το αντιρατσιστικό είναι ότι δεν είναι και τόσο αντιρατσιστικό, καθώς περιέχει αρκετά προβληματικά σημεία. Το πρώτο είναι ότι, με ειδικές ποινικές διατάξεις, διώκει την παρακίνηση στο ρατσιστικό έγκλημα και όχι την ίδια την πράξη. Η ίδια η πράξη, το ίδιο το έγκλημα, που έχει ρατσιστικά χαρακτηριστικά, παραπέμπεται στις απλές διατάξεις του ποινικού κώδικα. Με άλλα λόγια, η δικαιοσύνη μπορεί να φθάσει στην ακρότητα, εάν κάποιος παρακίνησε ή παρότρυνε κάποιους άλλους να κάψουν το μαγαζί κάποιων Πακιστανών, να διώκεται με βάση το αντιρατσιστικό μόνο ο παρακινητής και να μην διώκονται με τις ειδικές ποινικές διατάξεις του νομοσχεδίου εκείνοι που έβαλαν φωτιά στο μαγαζί.

Το δεύτερο προβληματικό σημείο του εν λόγω νομοσχεδίου είναι ότι δεν προστατεύονται επαρκώς ούτε τα θύματα ούτε οι μάρτυρες των ρατσιστικών εγκλημάτων, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για μετανάστες χωρίς χαρτιά. Και για τον λόγο αυτό, τα ρατσιστικά εγκλήματα δεν θα καταγγέλλονται τις περισσότερες φορές, διότι τα θύματα ή οι μάρτυρες θα φοβούνται ότι θα συλληφθούν και θα απελαθούν.

Τρίτον, στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο ποινικοποιείται ο εγκωμιασμός ή η άρνηση εγκλημάτων που έχουν χαρακτηριστεί από διεθνείς οργανισμούς ως εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Εμείς τρέφουμε τη μέγιστη απαξία και απέχθεια για τέτοιου είδους εγκλήματα, ωστόσο δεν θεωρούμε ότι θα πρέπει να διώκεται η γνώμη. Και αυτή είναι μια συζήτηση που λαμβάνει χώρα σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Τέλος, για λόγους ανθρωπίνων αλλά και δημοκρατικών δικαιωμάτων και όχι επειδή μας το υπαγορεύει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, θεωρούμε ότι το σύμφωνο συμβίωσης θα πρέπει να επεκταθεί και στα ομόφυλα ζευγάρια.

Πάντως, μου κάνει εντύπωση το γεγονός ότι, επειδή υπάρχουν αντιδράσεις από κάποιους κύκλους της εκκλησίας καθώς και από ακροδεξιούς και η ΝΔ φοβάται ότι θα «τα χαλάσει» με το εκλογικό, κυρίως ακροδεξιό, της σώμα, ως αντιστάθμισμα σε αυτό το πολύ κουτσουρεμένο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο φέρνει πρόταση για αλλαγή του ποινικού κώδικα, βάσει της οποίας, προκειμένου να χαρακτηριστεί μια οργάνωση ως εγκληματική, θα πρέπει να έχει και το κίνητρο του προσπορισμού οικονομικού οφέλους, πράγμα που όμως οδηγεί κατευθείαν στην αθώωση των κατηγορουμένων της Χρυσής Αυγής.

Τι έχετε να πείτε για τις απόψεις που θέλουν την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες να εγκαταλείπουν την ευρωζώνη; Ταυτίζεστε ως ένα σημείο μαζί τους;

Πράγματι, πρόκειται για απόψεις που κουβεντιάζονται στην Ευρώπη. Κανονικά ούτε στη χώρα μας θα έπρεπε να υπάρχει τέτοιο ταμπού. Αντίθετα, θα πρέπει να κουβεντιάζονται όλα τα πιθανά ενδεχόμενα σε σχέση με την πορεία της ευρωζώνης και τα κόμματα, όπως και οι κυβερνήσεις, θα πρέπει να έχουν πάντοτε έτοιμα σενάρια, με στόχο να υπερασπίσουν τα συμφέροντα του ελληνικού λαού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πει ότι η γραμμή του είναι να δώσει τη μάχη μέσα στην Ευρώπη, προκειμένου να ηττηθούν και να ανατραπούν οι πολιτικές της αιώνιας λιτότητας. Από εκεί και πέρα, πιστεύουμε ότι κάθε κυβέρνηση, πόσω μάλλον μια αριστερή κυβέρνηση, εάν είμαστε αύριο με την ψήφο και τους αγώνες του λαού, θα πρέπει να είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο, προκειμένου να στηρίξει τα συμφέροντα και τις ανάγκες του λαού της.

Ως προς τη συνάντηση κυβέρνησης-τρόικας, οι χθεσινές δηλώσεις τόσο του εκπροσώπου της Κομισιόν όσο και του κ. Χαρδούβελη, του υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας, ότι δηλαδή δεν θα γίνει πολιτική κουβέντα με την τρόικα και ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να βάλει κόκκινες γραμμές, αποδόμησαν εντελώς την προπαγάνδα που έκανε η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ όλο το καλοκαίρι περί κόκκινων γραμμών, οι οποίες μετατράπηκαν και πάλι σε παρδαλές μεταξωτές κορδέλες. Γιατί, από ό,τι φαίνεται, κάθε φορά που η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου είναι να συναντηθεί με την τρόικα, «το παίζει λιοντάρι» πριν από τη συνάντηση, ενώ μετά τη συνάντηση κάνει την «ήσυχη πάπια» και εφαρμόζει τις κόκκινες γραμμές που θέτει όχι η ίδια αλλά η τρόικα. Και μάλιστα, στην εν λόγω συνάντηση, η κυβέρνηση πήγε σηκώνοντας από πριν λευκή σημαία παράδοσης στην τρόικα.

Επίσης, από ό,τι φαίνεται από τις συζητήσεις των δύο αυτών ημερών, αυτό που θα προκύψει δεν θα έχει καμία σχέση με τα όσα έλεγε η κυβέρνηση για μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, για φορολογικές ελαφρύνσεις κλπ. Αυτό που θα προκύψει στην πραγματικότητα είναι η μετατροπή των δήθεν κόκκινων γραμμών της κυβέρνησης σε μια πολύχρωμη συσκευασία ενός νέου πακέτου αντεργατικών, αντιλαϊκών, αντικοινωνικών, φορομπηχτικών μέτρων. Διότι η κυβέρνηση συζητά πάντοτε με την τρόικα για δευτερεύοντα ζητήματα, στα βασικά όμως έχει ήδη συμφωνήσει. Και στο τέλος, όποτε ολοκληρώνονται οι δήθεν διαπραγματεύσεις, πάντοτε αποδέχεται τις θρασύτατες, προκλητικές απαιτήσεις της τρόικας. Αυτή είναι η δική μας εκτίμηση.

Οι σημερινές μνημονιακές πολιτικές είναι πολύ σκληρές και, γι’ αυτό, απαιτούν και σκληρές και καθαρές απαντήσεις. Υπό την έννοια αυτή, η κυβέρνηση ήδη παραδέχθηκε ότι η δήθεν διαπραγμάτευση με την τρόικα σταμάτησε πριν καν ξεκινήσει. Επομένως, η μόνη κόκκινη γραμμή που έχει απομείνει είναι η κόκκινη γραμμή που θέτουμε εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ και μεγάλα τμήματα του ελληνικού λαού. Μια κόκκινη γραμμή προς την κυβέρνηση και την τρόικα, να φύγουν και αυτοί και τα μνημόνιά τους και να πάνε στον πολιτικό αγύριστο, προτού προλάβουν να ολοκληρώσουν την οικονομική, κοινωνική, παραγωγική και ανθρωπιστική καταστροφή που συντελείται στη χώρα μας.

Ως προς το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, το ζήτημα δεν είναι εάν θα έχει ή δεν θα έχει η χώρα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, διότι, ακόμη κι αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τις διαδικασίας του Φλεβάρη, θα εκλεγεί αργότερα μετά από εθνικές εκλογές. Επίσης, το ζήτημα δεν είναι εάν θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο ένας ή ο άλλος πολιτικός ή μη. Αντίθετα, το μείζον ζήτημα είναι εάν θα αποδεχθεί ο οποιοσδήποτε να είναι υποψήφιος του μνημονιακού μπλοκ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, πράγμα που θα δίνει «φιλί ζωής» στην κυβέρνηση, σε περίπτωση που γίνει αποδεκτή μια τέτοια υποψηφιότητα. Επίσης, το μείζον ζήτημα σε σχέση με την προεδρική εκλογή είναι το εάν θα παραμείνει ή όχι αυτή η κυβέρνηση και εάν θα συνεχιστούν ή όχι οι μνημονιακές πολιτικές. Γιατί όποιος αποδεχθεί πρόταση υποψηφιότητας από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ θα είναι σαν να δίνει πράσινο φως στη συνέχιση των καταστροφικών μνημονιακών πολιτικών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)