to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:42 | 17.04.2014

Πολιτική

Δ. Παπαδημούλης στον ΣΚΑΪ: Η χώρα χρειάζεται άλλη πολιτική, άλλη κυβέρνηση

"Πήραν τα τελευταία χρόνια 70 δισ. ευρώ από τις τσέπες του κόσμου και επιστρέφουν 450 εκατ. ευρώ με κριτήρια εκλογικής πελατείας. Δηλαδή, κάποιος που έχει εισόδημα 500 ή 600 ευρώ το μήνα, μπορεί να μην πάρει τίποτα, αλλά κάποιος που έχει εισόδημα 1.200 ευρώ, αν είναι στο εκλογικό «target group» που περιέγραψε ο κ.Μπαλτάκος, θα πάρει"


Μιλώντας σήμερα στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ (Β.Λυριτζής-Λ.Μπόλα), ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής: 

Το κεντρικό πολιτικό μήνυμα θα βγει από την κάλπη των Ευρωεκλογών. Από εκεί και πέρα, και με μια ψήφο πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ είναι νίκη, αν όμως καταφέρουμε το άθροισμα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ από 41-42% να πέσει κάτω από το 30% ή και κάτω από το 25%, θα είναι πολιτικός σεισμός, η κυβέρνηση αυτή δεν θα μπορέσει να σταθεί. Αν επίσης πετύχουμε -στόχος όχι εύκολος, ούτε εξασφαλισμένος αλλά εφικτός- το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ να είναι πάνω από το άθροισμά τους, θα επιταχυνθούν θετικές πολιτικές εξελίξεις. Αυτό που έχει την πρωτεύουσα σημασία είναι το ποσοστό που θα πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές και η ετυμηγορία του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ στην κάλπη. Ο χώρος μας έχει μια παράδοση πετυχημένης παρουσίας στην Ευρωβουλή. Ο κόσμος που η προπαγάνδα του συστήματος του λέει «όλοι ίδιοι είναι, μην ψηφίσεις, αποχή», πρέπει την ευκαιρία που του δίνεται να «μαυρίσει» αυτούς που του μαυρίζουν τη ζωή, να μην τη χάσει. 

Στις τράπεζες ιδιωτικοποιούνται τα κέρδη, ενώ κοινωνικοποιούνται οι ζημιές

Το 2010 ο Αντ. Σαμαράς χαρακτήριζε το Μνημόνιο «λάθος φάρμακο». Όταν έγινε πρωθυπουργός αύξησε τη δόση αυτού του φαρμάκου και σήμερα ζούμε τα αποτελέσματα. Η Ελλάδα που παρήγαγε 100 ως Α.Ε.Π, τώρα παράγει 75 και όλοι οι δείκτες που μετρούν ποιότητα και ανισότητες έχουν επιδεινωθεί. Εντωμεταξύ, αυτό το 75 μοιράζεται ακόμη πιο άνισα μεταξύ πλουσίων και φτωχών, έχει αυξηθεί η φοροδιαφυγή, έχει αυξηθεί η διαφθορά, έχουν αυξηθεί τα καρτέλ και τα κλειστά κυκλώματα σε προμήθειες, έργα και τραπεζικό δανεισμό. Στις τράπεζες ιδιωτικοποιούνται τα κέρδη, ενώ κοινωνικοποιούνται οι ζημιές. Προχθές, το Τ.Χ.Σ έδωσε με 0,30 ευρώ/μετοχή της Eurobank σε ιδιώτες, όταν το Δημόσιο, με λεφτά των φορολογουμένων, αγόρασε τη μετοχή με 1,54 ευρώ. 

Αντί να γίνουν αλλαγές, έχουμε την επιδείνωση όλων των χαρακτηριστικών που προκάλεσαν την κρίση

Πήραν τα τελευταία χρόνια 70 δισ. ευρώ από τις τσέπες του κόσμου και επιστρέφουν 450 εκατ. ευρώ με κριτήρια εκλογικής πελατείας. Δηλαδή, κάποιος που έχει εισόδημα 500 ή 600 ευρώ το μήνα, μπορεί να μην πάρει τίποτα, αλλά κάποιος που έχει εισόδημα 1.200 ευρώ, αν είναι στο εκλογικό «target group» που περιέγραψε ο κ.Μπαλτάκος, θα πάρει. Αντί να γίνουν αλλαγές μετά την «πρόσκρουση» του ελληνικού «σκάφους» στα βράχια το 2009 και το 2010, έχουμε τη διατήρηση και την επιδείνωση όλων των χαρακτηριστικών που προκάλεσαν την κρίση, με μετακύλιση όλου του βάρους στις πλάτες των πιο αδύναμων. 

Θα χρειαστούν πολύχρονη σκληρή δουλειά και σταδιακή προσπάθεια 

Έχουμε πλήρη επίγνωση και των καταστροφών που έχει προκαλέσει η μακρόχρονη κακή διακυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και των επιπλέον συνεπειών του Μνημονίου. Γι’ αυτό δεν υποσχόμαστε λαγούς με πετραχήλια. Θα χρειαστούν πολύχρονη σκληρή δουλειά για να ορθοποδήσει η χώρα και σταδιακή προσπάθεια για να επουλωθούν οι πληγές. Σε αντίθεση με την προπαγάνδα των αντιπάλων μας για το τι υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, εμείς λέμε ότι θα εφαρμόσουμε άμεσα, για παράδειγμα στο θέμα των μισθών, την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και των κατώτατων ορίων. Όταν το ΑΕΠ είναι στα 180 δισ. ευρώ από 240, δεν μπορείς να επαναφέρεις μισθούς και συντάξεις εκεί που ήταν το 2009, μπορείς να το κάνεις μόνο σταδιακά. Η προτεραιότητά μας είναι οι πιο αδύναμοι και η ανακούφιση όσων βρίσκονται σε ανθρωπιστική κρίση. 

Η χώρα χρειάζεται άλλη πολιτική, άλλη κυβέρνηση

Είναι επικίνδυνο για τη δημοκρατία και ανάξιο σχολιασμού το να ταυτίζει ο κ. Σαμαράς τον εαυτό του με τη σταθερότητα, πολύ δε περισσότερο με την Ελλάδα. Θεωρώ ζημιά για τη χώρα, ότι ο πρωθυπουργός κλείνει δυο χρόνια στο Μαξίμου, και δεν έχει ούτε μια φορά καλέσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ενημέρωση ή διάλογο. Έχει επίσης τορπιλίσει όλες τις προτάσεις για σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ έχει καταργήσει ουσιαστικά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Η χώρα χρειάζεται άλλη πολιτική, άλλη κυβέρνηση που να πετύχει καλύτερα αποτελέσματα στη διαπραγμάτευση, που θα γίνει έτσι κι αλλιώς, διότι έχουν δεσμευτεί γι’ αυτήν, με δεδομένο ασφαλώς ότι και το χρέος είναι πλέον μη βιώσιμο. 

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)