to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:03 | 17.02.2015

Πολιτική

Δ. Παπαδημούλης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Να σκεφτούν πιο φρόνιμα όσοι θέλουν να «τσαλακώσουν» την κυβέρνηση

Συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον δημοσιογράφο Μιχ.Ψύλο παραχώρησε σήμερα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δ. Παπαδημούλης.


Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη:

Μετά το ναυάγιο στο Eurogroup, η αγωνία κορυφώνεται για τις εξελίξεις και υπάρχουν πάρα πολλά καταστροφολογικά σενάρια. Πώς θα αντιδράσει και πού μπορεί να φτάσει η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης; 


Η εντολή που έχουμε από τον ελληνικό λαό είναι σαφής: Λύση εντός ευρώ, χωρίς λιτότητα, Τρόικα και καταστροφικό Μνημόνιο. Έχουμε κάνει ήδη αρκετά βήματα. Ήταν αναμενόμενο ότι θα υπάρχουν διαφωνίες και αντιστάσεις. Επιδιώκουμε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση προς το συμφέρον όλων, και της Ελλάδας και της Ευρωζώνης. Όσοι μιλούν για ρήξη, και μάλιστα οριστική, βιάζονται. Οι προηγούμενοι είχαν μάθει να υπογράφουν έτοιμα κείμενα, ορισμένοι από αυτούς ομολογούσαν μάλιστα ότι τα ψήφιζαν χωρίς να τα έχουν διαβάσει. Εμείς διεκδικούμε, με επίγνωση και των δυσκολιών και των συσχετισμών των δυνάμεων, να τα συνδιαμορφώνουμε με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και της χώρας και ολόκληρης της Ευρώπης. Είμαι αισιόδοξος ότι τις επόμενες μέρες θα βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση, ένα έντιμος προωθητικός συμβιβασμός.


Ο κ. Μοσκοβισί φέρεται να διέψευσε, με διαρροή φυσικά, όχι με δήλωσή του, ότι είχε δώσει ένα προσχέδιο στον κ. Βαρουφάκη, με το οποίο είχε συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση. Τι κλίμα εισπράττετε ως αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου;

Χθες, το κλίμα «στράβωσε» με πρωταγωνιστική συμβολή του κ. Σόιμπλε, του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, που ξεκίνησε με ραδιοφωνικές δηλώσεις, προσβλητικές και για την Ελλάδα και για τους Έλληνες και για την ελληνική κυβέρνηση. Δεν ακολουθούμε αυτόν τον δρόμο, μένουμε προσανατολισμένοι στην αναζήτηση μιας λύσης και θεωρώ ότι είναι ευθύνη όσων εκπροσωπούν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ να αξιοποιήσουν τη σταθερά εποικοδομητική διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης, προκειμένου να βρεθεί λύση. Το κείμενο Μοσκοβισί μπορεί να ήταν ανεπίσημο, αλλά υπάρχει και δείχνει το δρόμο για μια κοινά αποδεκτή λύση. Πενήντα χρόνια τώρα, η πολιτική ηγεσία, αλλά και οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών, έχουν αποκτήσει το «know-how», έχουν γίνει εξπέρ να βρίσκουν συμβιβαστικές λύσεις εκεί που υπάρχουν διαφωνίες. Έχει γίνει ήδη αρκετή προσπάθεια και το συμφέρον όλων είναι να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.


Άρα, βλέπετε να υπάρχει ένα «ketchup effect», μία απροσδόκητη λύση, χωρίς δραματικές κινήσεις από κάποια πλευρά;

Κανέναν δεν συμφέρει η ρήξη, γιατί θα είναι επιζήμια όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρωζώνη, ακόμη και για την παγκόσμια οικονομία. Η πίεση του κ. Ομπάμα και άλλων ισχυρών παραγόντων της διεθνούς σκηνής για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης, ενός έντιμου συμβιβασμού, η αρθρογραφία ακόμη και του «Spiegel» προς αυτή την κατεύθυνση πριν από λίγες ημέρες, υπογραμμίζουν ποιο είναι το κοινό συμφέρον. Συνιστώ, όσοι θέλουν -για πολιτικές σκοπιμότητες- να «τσαλακώσουν», να ταπεινώσουν την ελληνική κυβέρνηση για να στείλουν ένα μήνυμα με ευρύτερη πανευρωπαϊκή σημασία, να σκεφτούν πιο συνετά και πιο φρόνιμα.


 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)