to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:09 | 13.09.2016

πηγή: Στο Κόκκινο

Κοινωνία

Δ. Μπράτης: Εφικτό να ολοκληρωθούν οι προσλήψεις στην Παιδεία εντός του μήνα

Για το εκπαιδευτικό προσωπικό στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης την σχολική χρονιά που αρχίζει μίλησε ο αιρετός στο Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Δημήτρης Μπράτης, Στο Κόκκινο και την Φυλή των Φίλων του Κ. Αρβανίτη.


Τα κενά σε δημοτικά και νηπιαγωγεία στη συντριπτική τους πλειοψηφία καλύφθηκαν και μπόρεσαν όλα να ανοίξουν, αλλά λείπουν ακόμη ειδικότητες, όπως τα αγγλικά, η φυσική αγωγή, η πληροφορική, κτλ, είπε ο κ.Μπράτης.

Πριν το άνοιγμα των σχολείων προσελήφθησαν 6.500 αναπληρωτές συνολικά. Πέρυσι, συνολικά προσελήφθησαν 14.000, κατά συνέπεια αυτή τη στιγμή φαινομενικά χρειάζονται ακόμη 7.500 εκπαιδευτικοι, αλλά δεν θα χρειαστούν τόσοι, καθώς οι αλλαγές στα σχολεία και στο ωράριο περιορίζουν τις ανάγκες. Εχει μειωθεί το πρόγραμμα κατά 60 ώρες την εβδομάδα, κάτι το οποίο αντιστοιχεί σε μία μείωση αναγκών κατά 2.500 εκπαιδευτικούς, σε δασκάλους και ειδικότητες, όπως διευκρίνισε.

Σε κάθε περίπτωση, η φετινή χρονιά δεν έχει καμία σχέση με την ανεκδιήγητη περυσινή χρονιά, όταν οι προσλήψεις έγιναν στις 27 Σεπτεμβρίου. «Ο κ.Φίλης το μελέτησε έγκαιρα ... το σημαντικό είναι ότι για πρώτη φορά από το 2001, όταν ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος, έγιναν πρώτα οι προσλήψεις για την ειδική αγωγή», τόνισε ο κ.Μπράτης.

Επίσης, έγιναν έγκαιρα οι μετακινήσεις, στις 3 Αυγούστου αντί για τις 30, 31 Αυγούστου ή την 1η Σεπτεμβρίου όπως γινόταν παλαιότερα, με αποτέλεσμα οι εκπαιδευτικοί με την ψυχή στο στόμα να ψάχνουν σπίτι, συχνά μαζί με τις οικογένειές τους. «Ηταν πιο οργανωμένη η διαδικασία», όπως σημείωσε.

Ο κ.Μπράτης εκτίμησε ότι οι 20.800 προσλήψεις φέτος είναι εφικτό να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του μήνα, αν οι διαδικασίες στο υπουργείο Παιδείας συνεχίσουν να λειτουργούν όπως στην πρώτη φάση, καθώς οι πιστώσεις έχουν εξασφαλιστεί από τις 7 Σεπτεμβρίου.

Τόνισε ωστόσο ότι οι 20.800 θέσεις φέτος είναι λιγότερες κατά 4.000 από αυτές του 2015. «Πέρυσι είχαμε 23.000 εκπαιδευτικούς, μαζί με ειδικό και βοηθητικό προσωπικό», σημείωσε, δηλαδή 2.200 λιγότερες. Θα πρέπει επίσης να συνυπολογιστούν οι 1.500 περίπου συνταξιοδοτήσεις, που στέλνουν άμεσα το έλλειμμα στα 3.700 άτομα.

Ο περιορισμός αυτός «αντιμετωπίζεται» εν μέρει από την αλλαγή του τύπου και του ωραρίου του σχολείου, με 60 ώρες λιγότερες εβδομαδιαίως ή 80.000 διδακτικές ώρες λιγότερες κάθε μήνα. «Δυστυχώς δεν μπορεί να γίνει διάλογος για το σχολείο, κάτω από την πίεση μνημονιακών απαιτήσεων για περικοπές στην Παιδεία», όπως υπογράμμισε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)