to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:44 | 01.08.2014

Πολιτική

Δ. Γελαλής: «Σε εξέλιξη η οικονομική αφαίμαξη των Ελλήνων φορολογουμένων»

Δήλωση του Βουλευτή Δημήτρη Γελαλή,υπεύθυνου φορολογικής πολιτικής της Ε.Ε.Κ.Ε. Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ


Χθες πραγματοποιήθηκε η πρώτη πράξη της αφαίμαξης των Ελλήνων φορολογουμένων αφού έληγε η προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης δόσης από τη φορολογία εισοδήματος του 2014. Μισθωτοί, συνταξιούχοι και μικρομεσαίοι συνωστίζονταν στις τράπεζες προκειμένου να καταβάλουν το φόρο που τους αναλογεί. Η αγανάκτηση ήταν μεγάλη, κυρίως από τους συνταξιούχους που αυτό το μήνα είδαν τις αποδοχές τους να μειώνονται λόγω της αυξημένης παρακράτησης. Και να σημειώσουμε εδώ, πως ακόμα δεν έχει φθάσει στους πολίτες το μεγάλο χαράτσι! Δηλαδή το εκκαθαριστικό του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων, που λόγω αδυναμίας του Υπουργείου να το εκδώσει, καθυστέρησε ένα μήνα η καταβολή της πρώτης δόσης που ήταν προγραμματισμένη και αυτή για τον Ιούλιο!

Τα παραπάνω, βέβαια, ισχύουν για όσους μπορούν ακόμα να πληρώσουν τους φόρους, γιατί υπάρχουν και πολλοί συμπολίτες μας που έχουν γονατίσει οικονομικά και αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Αυτούς τους περιμένουν πρόστιμα και τόκοι που φθάνουν το 28,76% για ένα έτος καθυστέρησης. Αυτή είναι η κατανόηση της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου για το οικονομικό αδιέξοδο που έχει περιέλθει η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών. Αποδεικνύεται με υψηλά πρόστιμα.

Σύμφωνα με την έκθεση του γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής για το τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2013 (σελ. 41 -42): «Από το 2010 αυξάνεται συνεχώς η φορολογία όταν την ίδια περίοδο μειώνονται οι μισθοί και οι συντάξεις και η ανεργία ανεβαίνει. Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει σε επιδείνωση των όρων διαβίωσης των πολιτών». Επίσης στην έκθεση αναφέρεται ότι: «Ο φόρος εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους έχει έως και επταπλασιαστεί από το 2010 μέχρι σήμερα, ενώ ο φόρος που θα πληρώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα είναι αυξημένος έως και εννέα φορές». Στην οικονομική αφαίμαξη εξάλλου βασίζεται και το “success story”. Σύμφωνα με τα στοιχεία της επίσημης ιστοσελίδας του Υπουργείου Οικονομικών το πρώτο εξάμηνο του 2014 δύο από τις κατηγορίες εσόδων που υπερέβησαν τον στόχο ήταν ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων και οι φόροι στην περιουσία. Μένει να δούμε τι αποτελέσματα θα ανακοινωθούν για το επόμενο διάστημα του έτους. Αλλά μέχρι να βγουν τα νέα στατιστικά ο λαός πρέπει να συνειδητοποιήσει κάτι που ακούγεται σε κάθε συγκέντρωση και διαδήλωση, πως δεν θα σταματήσουν, αν δεν τους σταματήσει!
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)