to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

COP28: Ξεκινάει η ιστορική Σύνοδος για το κλίμα στο Ντουμπάι - Σταδιακή κατάργηση ορυκτών καυσίμων ζητά ο Γκουτέρες

Ξεκινάει η Σύνοδος για το Κλίμα στο Ντουμπάι. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ μίλησε στο γαλλικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, πριν αναχωρήσει για τη διάσκεψη.


70.000 πολιτικοί, ακτιβιστές για το κλίμα και λομπίστες κατεβαίνουν στο Ντουμπάι για 13 ημέρες διαπραγματεύσεων για το κλίμα και διαβουλεύσεις.

Πόσα ιδιωτικά τζετ χρειάζονται για να οδηγήσουν τους Βρετανούς σε μια διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή; Το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει ερωτήματα σχετικά με το γεγονός ότι στέλνει τρία τζετ στην COP - για να μεταφέρουν τον βασιλιά Κάρολο Γ', τον πρωθυπουργό Ρίσι Σουνάκ και τον νεοδιορισθέντα Υπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον στις συνομιλίες.

Εκτός από την πρόεδρο της Κομισιόν Ursula von der Leyen, η οποία θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής των ηγετών στο Ντουμπάι στις 1-2 Δεκεμβρίου, επτά άλλοι Επίτροποι της Ε.Ε. θα ταξιδέψουν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Σταδιακή κατάργηση ορυκτών καυσίμων θα ζητήσει ο Γκουτέρες

Ο Αντόνιο Γκουτέρες, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, είπε ότι οι φετινές συνομιλίες για το κλίμα θα πρέπει να στοχεύουν σε μια σταδιακά πλήρη κατάργηση των ορυκτών καυσίμων, επιμένοντας στον στόχο του 1,5 βαθμών κελσίου για το κλίμα: «Δεν είναι νεκρός [ο στόχος], είναι ζωντανός».

Μιλώντας στο γαλλικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, πριν ξεκινήσει την πτήση του για να συμμετάσχει στη διάσκεψη στο Ντουμπάι, ο Γκουτέρες είπε:

«Προφανώς είμαι σθεναρά υπέρ του αφηγήματος που περιλαμβάνει μία σταδιακή κατάργηση, ακόμη και με εύλογο χρονικό πλαίσιο. Έχουμε τη δυνατότητα, τις τεχνολογίες και τη χωρητικότητα και τα χρήματα - επειδή τα χρήματα είναι διαθέσιμα, είναι θέμα να διασφαλίσουμε ότι πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση. Το μόνο που λείπει ακόμα είναι η πολιτική βούληση.

»Οι επιστήμονες προειδοποιούν όλο και περισσότερο ότι ο στόχος περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα φαίνεται όλο και πιο απίθανος, ένα αποτέλεσμα που τα έθνη έχουν συμφωνήσει ότι θα ήταν καταστροφικό για τον ανθρώπινο πολιτισμό.

»Από τότε που συμφωνήθηκε ο στόχος στις συνομιλίες του Παρισιού για το κλίμα το 2015, οι ενέργειες των εθνών απέτυχαν πολύ. Ορισμένες χώρες ζήτησαν η τελική δήλωση του Cop28, η οποία απαιτεί ομόφωνη συμφωνία, να ζητήσει ρητά τη μείωση της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων -κάτι που θα ήταν μια ιστορική πρώτη», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αλλά ο Γκουτέρες προχώρησε παραπέρα, λέγοντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι μια απλή υπόσχεση για μείωση των ορυκτών καυσίμων δεν θα ήταν αρκετή. «Νομίζω ότι θα ήταν κρίμα να παραμείνουμε σε μια ασαφή και μη δεσμευτική "σταδιακή κατάρρευση", της οποίας το πραγματικό νόημα δεν θα ήταν προφανές σε κανέναν», είπε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)