to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:25 | 03.05.2015

Πολιτική

Διαπραγμάτευση: Στόχος η επιτυχής ολοκλήρωση του επόμενου γύρου στο Brussels Group (ενημέρωση)

Ολοκληρώθηκε κατά τις 10 το βράδυ της Κυριακής η σύσκεψη της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης - «Η διαδικασία προς τη συνολική συμφωνία θα έχει και ενδιάμεσα βήματα», τονίζουν κυβερνητικές πηγές - «Είναι παράξενη η επιμονή και η εμμονή -κυρίως από το ΔΝΤ- να εφαρμοστεί η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και να μη γίνει η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων» σχολιάζουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου


Δευτέρα 4/5

«Εντατικά και εις βάθος» συνεχίζονται οι συνομιλίες των ελληνικών αρχών και εκπροσώπων των θεσμών σε επίπεδο Brussels Group, όπως ανέφερε από την έδρα της Κομισιόν ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ενημερώσεις Κυριακή 3/5

22.35

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης  στο Μέγαρο Μαξίμου. Στόχος όλων των πλευρών είναι μέσα στο Μάιο να υπάρξει συμφωνία στο επίπεδο του Brussels Group, τονίζουν κυβερνητικές πηγές. Σημαντικό βήμα θα είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του επόμενου γύρου του Brussels Group την Τετάρτη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναγνώριση και από το Eurogroup της σημαντικής προόδου που έχει επιτευχθεί. (αναλυτικά)

 

15:00 Από τη Δευτέρα θα επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις στο Brussels Group, καθώς οι συζητήσεις διακόπηκαν, όπως ήταν προγραμματισμένο, την Κυριακή και γίνεται αποτίμηση των μέχρι στιγμής αποτελεσμάτων των συνομιλιών.

Μετά την εμπλοκή που παρουσιάστηκε το Σάββατο στις διαπραγματεύσεις, με αφορμή τα ακανθώδη ζητήματα του ασφαλιστικού και του εργασιακού, επόμενο ορόσημο εμφανίζεται τώρα η Τετάρτη, οπότε συνεδριάζει το ΔΣ της ΕΚΤ, το οποίο θα μπορούσε να αυξήσει το όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων εφόσον «υπήρχε στον ορίζοντα μια συμφωνία» (περισσότερα εδώ).

12:30 Τρεις συναντήσεις πραγματοποιούν στις Βρυξέλλες την Κυριακή το Brussels Group, τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών και οι έλληνες αντιπρόσωποι.

Οι εξελίξεις του Σαββάτου 2/5

Συνάντηση είχαν το απόγευμα του Σαββάτου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και συντονιστής της διαπραγματευτικής ομάδας Ευκλείδης Τσακαλώτος σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους καθώς εμπλοκή υπήρξε σύμφωνα με πληροφορίες το απόγευμα του Σαββάτου στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στο Brussels Group με αφορμή το θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

Το ΔΝΤ φαίνεται πως ζητά από την κυβέρνηση να απελευθερώσει τις ομαδικές απολύσεις, καθώς και να μην επαναφέρει τις διαπραγματεύσεις για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Κύκλοι Μεγάρου Μαξίμου σχολίαζαν σχετικά πως επιβεβαιώθηκε και σήμερα "η διαφωνία μας στα εργασιακά ζητήματα. Είναι παράξενη η επιμονή και η εμμονή -κυρίως από το ΔΝΤ- να εφαρμοστεί η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, και να μην γίνει η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων".

Επίσης, οι ίδιοι κύκλοι σημείωναν ότι η ελληνική κυβέρνηση με στοιχεία και πίνακες από όλες τις χώρες της ευρωζώνης, έχει αποδείξει ότι αυτά τα δύο θέματα λειτουργούν σε όφελος της ανάπτυξης. "Για εμάς, ομαδικές απολύσεις και επαναφορά συλλογικών συμβάσεων αποτελούν παραπάνω από κόκκινη γραμμή".

Διαβάστε ακόμα: Ευ. Τσακαλώτος: Οι κόκκινες γραμμές πρέπει να υπάρχουν με οποιοδήποτε κόστος // Γ. Σακελλαρίδης: "Οι κόκκινες γραμμές αναγκαίες για την έξοδο της οικονομίας από την ύφεση»

 
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)